Лучано Лучі: «Українські судді вже в січні приємно вразили своєю фізичною підготовкою»

16:05 | 22 января 2019
22 січня в київському легкоатлетичному манежі ШВСМ українські футбольні арбітри всіх категорій та їхні асистенти складали тест ФІФА з фізичної підготовки.

22 січня в київському легкоатлетичному манежі ШВСМ українські футбольні арбітри всіх категорій та їхні асистенти складали тест ФІФА з фізичної підготовки.

Уже за традицією після свята Водохреща виходять із відпустки та починають підготовку до весняної частини футбольного сезону вітчизняні судді. Розпочинається робота зі складання тестів ФІФА з фізичної підготовки.

Цього року на першому етапі іспитів майже 300 вітчизняних суддів, як чоловіків, так і жінок, з усіх професіональних ліг та школи футбольних арбітрів складали тест із традиційного спринту, або так званої повторної спринтерської здатності.

Фото Павла Кубанова

За нормативом тесту ФІФА для суддів українські арбітри мали пробігти шість разів по 40 м із хвилинною перервою між забігами. Норматив для чоловіків — 6 с, для жінок — 6,4 с. У випадку хоча б однієї невдалої спроби призначається один додатковий забіг, при двох невдачах тест вважається проваленим. До речі, середній показник арбітрів Прем’єр-ліги склав 5,67 с.

За словами голови Комітету арбітрів ФФУ італійця Лучано Лучі, який пильно спостерігав за тестами, усі учасники вразили його фізичною підготовкою на даному етапі: «Це перший тест цього сезону, який охоплює всі професіональні українські чемпіонати — УПЛ, ПФЛ, юнацьку лігу, другий рік школи арбітрів та жіночу першість. Наші рефері складають ті ж тести ФІФА, що й минулого року — інтервальне тренування та тести на швидкість».

Фото Павла Кубанова

Лучано Лучі також повідомив, що в тестуванні не змогли взяти участь два рефері, які представляють елітний дивізіон: «Наразі ми не змогли долучити до перших тестів у новому році двох суддів, які отримали травми. Микола Кривоносов із Києва травмувався під час роботи на матчі за участі «Шахтаря». Він переніс дві операції й зараз продовжує етап відновлення після цієї травми. Також немає поки що з нами Анатолія Абдули з Харкова, якому була зроблена операція на меніску. Усі інші присутні й успішно складають тести. До речі, по перших тестах, які я побачив, можу сказати, що українські судді вже в січні приємно вразили своєю фізичною підготовкою.

Що стосується подальших планів, то за 10 днів група з 89-ти арбітрів та асистентів вирушить на збори до турецької Анталії. Там уже акцент буде зроблено на фізичній, технічній, теоретичній підготовці. Можу додати, що на цьому зборі всі наші заняття будуть орієнтовані на використання системи VAR, яка невдовзі буде впроваджена в Україні».

Фото Павла Кубанова

За словами голови комітету арбітрів, як тільки до України прибуде технічне обладнання, українські судді після етапу теоретичної підготовки, яку вони вже отримали й продовжують отримувати, перейдуть до практичної підготовки до роботи з VAR. «Коли остаточно система VAR запрацює в українському футболі, залежить навіть не від ФФУ, а від ФІФА, яка має надати Україні спеціальний дозвіл, — каже Лучано Лучі. — Уся система VAR у футбольному світі залежить від ФІФА. Ця система дійсно допомагає, якщо правильно її використовувати. Якщо ж робити це неправильно, можуть виникнути проблеми. Проте в Європі після тривалої підготовки й практики вона отримала схвальні відгуки, а очевидні помилки були виправлені. Вважаю, що українські рефері будуть готові до цієї системи, а українському футболу VAR необхідна, тому що з початком її роботи вдасться уникнути більшості помилок та спірних рішень, які бувають під час топ-матів українського чемпіонату».

Фото Павла Кубанова

Своїми першими враженнями від початку підготовки до весняної частини сезону також поділилися рефері, які обслуговують матчі елітного українського дивізіону. «Після невеликої відпустки продовжуємо готуватися до поновлення чемпіонату України. Настрій бойовий, треба добре підготуватися до сезону, тому що попереду етап вирішальних матчів, — каже арбітр Віктор Копієвський із Кропивницького. — На нас чекає важливий етап підготовки в Туреччині, де, до речі, буде й робота над упровадженням системи VAR в Україні».

Очікує на систему VAR в Україні також арбітр Віктор Романов із Дніпра: «Зараз ми проходимо тести, починаємо свою підготовку, щоб якнайкраще підготуватися та провести збори в Анталії. Там на нас також, окрім фізичної підготовки, очікують різні тести, вправи та лекції, у тому числі щодо системи VAR. На мій погляд, після того, як VAR почне працювати в Україні, рівень тиску на суддів знизиться».

Фото Павла Кубанова

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді