У Будинку футболу проходить I Міжнародний форум із протидії договірним матчам

20:35 | 11 декабря 2018
Сьогодні в конференц-залі Будинку футболу розпочав свою роботу I Міжнародний форум із протидії договірним матчам.

Сьогодні в конференц-залі Будинку футболу розпочав свою роботу I Міжнародний форум із протидії договірним матчам. У заході беруть участь представники ФІФА, УЄФА, ФФУ, Міністерства молоді і спорту України, футбольних асоціацій Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Латвії, Грузії та Азербайджану, а також співробітники Національної поліції і прокуратури України.

Під час заходу учасники форуму обговорюють ключові механізми та інструменти виявлення та боротьби з організацією матчів з наперед визначеним результатом, діляться досвідом роботи на цьому напрямку футбольних асоціацій різних країн Європи та успішними прикладами співпраці з правоохоронними органами.

Фото Павла Кубанова

За словами першого віце-президента ФФУ Назара Холодницького, коли команда на чолі з Андрієм Павелком тільки починала кампанію по боротьбі з договірними матчами, ніхто не вірив, що вона буде ефективною й дасть результат. «Нам казали, що це неможливо в Україні, проте тісна співпраця Комітету з етики та чесної гри ФФУ, Комітету арбітрів ФФУ, поліції та прокуратури дозволили отримати гарні результати. Хочу запевнити, що це лише початок, і ми не плануємо зупинятися!» — наголосив Назар Холодницький.

Як відзначила у своєму виступі менеджер підрозділу ФІФА з безпеки Стефані Айхенбергер, договірні матчі є справжньою проблемою футболу, і це стосується не тільки України. «Це біда не однієї країни, а усього футбольного світу, але такий форум створює чудову можливість для налагодження співпраці між членами різних організацій та представниками влади, поліції, ФІФА та УЄФА. Це гарна нагода для обміну інформацією, найкращою практикою та досвідом щодо протидії організації договірних матчів загалом», — відзначила пані Айхенбергер.

Фото Павла Кубанова

Підтвердив серйозність проблеми договірних матчів у міжнародних масштабах і представник УЄФА — координатор підрозділу союзу з безпеки гри Грем Пікер. «Ми чудово розуміємо, що ця біда є глобальною. Нам добре відомо, що близько 250-ти матчів національних ліг протягом сезону в різних країнах Європи є договірними. Тому дуже важливо, щоб такі форуми, де є можливість запозичити корисний досвід боротьби з договірними матчами, відбувалися регулярно і об’єднували всіх, хто дійсно любить футбол. Такі форуми є надзвичайно продуктивними», — переконаний Пікер.

Фото Павла Кубанова

Під час форуму представник Нацполіції — заступник начальника відділу супроводження особливо важливих справ Департаменту захисту економіки Володимир Величко продемонстрував присутнім ролик із записами переговорів організаторів та виконавців корупційних схем, за якими проводилися договірні матчі, зокрема між представникам злочинних угруповань, арбітрами й футболістами. Також Величко нагадав, що у травні цього року поліція відкрила кримінальне провадження та провела першу спецоперацію проти організаторів та учасників матчів з наперед визначеним результатом. «Це перша кримінальна справа в Україні, в якій нам вдалося зібрати багато доказів стосовно організаторів таких матчів, а також арбітрів, гравців, директорів і тренерів футбольних клубів. Ми продовжуємо роботу в цьому напрямку і, думаю, презентуємо її результати з початком Нового року», — розповів представник Нацполіції.

Фото Павла Кубанова

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді