U-17: кадровий фундамент успіху юнацької збірної України у кваліфікації Євро-2019

15:20 | 18 октября 2018
Футболісти 2002 року народження у складі збірної України U-17 у другій декаді жовтня провели перші у своїй біографії офіційні матчі — першого раунду кваліфікації Євро-2019.

Футболісти 2002 року народження у складі збірної України U-17 у другій декаді жовтня провели перші у своїй біографії офіційні матчі — першого раунду кваліфікації Євро-2019.

І повернулися з боснійського міста Какань переможцями групи з перепусткою до еліт-раунду кваліфікації, який проходитиме вже навесні 2019 року. Жеребкування еліт-раунду відбудеться 6 грудня у швейцарському Ньйоні.

Тріумф під час підготовки

Підготовка до старту у відборі почалася ще навесні 2017-го, коли Володимир Єзерський уперше зібрав цю команду. Відтоді і до старту в офіційному турнірі хлопці 2002 року народження провели 19 товариських матчів, у 10-ти з яких перемогли.

У тому числі вони виграли й п’ять із шести поєдинків у сезоні-2018/2019. Три з чотирьох — на серпневому меморіалі Віктора Баннікова. У фінальному матчі з Туреччиною була нічия, і довелося бити пенальті, де чудово показав себе наш воротар Руслан Нещерет, відбивши три (!) удари з 11-метрової позначки.

Так збірна України вшосте (і вперше — з 2012 року) стала переможцем меморіалу Віктора Баннікова. Хоча, за словами Єзерського, такого завдання ніхто не ставив: «Головне — переглянути нових футболістів, викликаних на заміну деяким основним виконавцям, які або травмовані, або лишилися у клубах, оскільки зараз — не офіційне вікно для міжнародних матчів».

А у вересні відбулися два спаринги з Азербайджаном, виграні із загальним рахунком 10:0. Хоча спочатку в планах були ігри з Ірландією.

Селекційна робота

У матчах меморіалу Віктора Баннікова та спарингах з азербайджанцями тренерському штабу вдалося переглянути велику кількість футболістів. У серпні — 21-го, у вересні — ще сімох нових (порівняно з попереднім етапом). А в жовтні на ігри кваліфікації додалися ще двоє, у тому числі — бомбардир із німецького «Нюрнберга» Ерік Шуранов. На початку сезону-2018/2019 у чемпіонаті Німеччини (Південна зона) він забив шість м’ячів у семи матчах.

Показав хлопець свій клас і у збірній України — чотири голи в трьох поєдинках. Розпочинав відбір він у запасі, але вже другий та третій матчі провів у основі. Особливо важливими виявилися два його результативні удари в поєдинку з господарями турніру, Боснією і Герцеговиною, за перше місце в групі.

Жахливий старт, вдалий фініш

Можливо, розгромні перемоги над Азербайджаном трохи розхолодили команду. І стартовий матч з Ісландією, у складі якої грали декілька хлопців 2003 року народження, збірна України U-17 розпочала просто жахливо. На 7-й хвилині підопічні Сергія Нагорняка (асистент замінив головного тренера Володимира Єзерського, який не полетів до Боснії через сімейні обставини) вже програвали — 0:2. Добре, що вдалося відігратися і врятувати матч — 2:2.

У другому турі українці познущалися з Гібралтару — 11:0, а потім була та сама ключова дуель із Боснією, яка свій поєдинок з Ісландією також звела до нічиєї.

У випадку мирової між командами України та Боснії довелося б рахувати додаткові показники (у перемозі ісландців над гібралтарцями ніхто не сумнівався), але наші хлопці цього разу були налаштовані дуже серйозно. Тричі Україна виходила вперед у рахунку, двічі Боснія відновлювала рівновагу, а от на третю звитягу сил не вистачило. 3:2.

Кадрові факти

Основу команди в матчах кваліфікації склали дев’ять гравців «Шахтаря», сім — «Динамо», по одному — «Дніпра», німецького «Нюрнберга» та білоруського «Динамо» з Мінська.

Усі три матчі провели 13 футболістів: Богдан В’юнник, Данило Гончарук, Даніель Егбуджуо, Едвард Кобак, Владислав Кобилянський, Георгій Судаков, Микита Турбаєвський (усі — «Шахтар»), Віктор Блізніченко, Володимир Бражко, Владислав Ванат, Ілля Забарний, Даніл Скорко (всі — «Динамо») та Ерік Шуранов («Нюрнберг»).

По два матчі зіграли Костянтин Вівчаренко («Динамо»), Антоній Емере («Шахтар») та Максим Соловйов («Дніпро»), по одному — Дмитро Авдєєв («Шахтар»), Євгеній Рязанцев («Динамо») та Максим Шевченко («Динамо» Мінськ).

Жодного разу не зіграв воротар Олексій Слуцький («Динамо»).

Кращі бомбардири команди у відборі: 4 голи — Судаков, Шуранов, 2 — Ванат, Кобак, 1 — Блізніченко, Бражко, Гончарук, Скорко.

У підготовці до старту брали участь ще 11 футболістів: п"ятеро від «Динамо» (Єгор Глушач, Михаїл Железняк, Володимир Здирко, Микита Ісадченко та Руслан Нещерет), по двоє — з «Дніпра» (Данило Волинець і Мирослав Зновенко) та «Карпат» (Тарас Кудь і Юрій Тлумак), по одному — з київської ДЮСШ-15 (Максим Кучерявий) та «Шахтаря» (Артем Уманець).

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді