Збірна України з веслування на байдарках і каное визнана кращою командою країни 2021 року

23:35 | 22 декабря 2021
За версію Асоціації спортивних журналістів України збірна України з веслування на байдарках і каное, визнана кращою командою країни у 2021 року.

За версію Асоціації спортивних журналістів України збірна України з веслування на байдарках і каное, визнана кращою командою країни у 2021 року. Про це повідомив сайт цієї організації (6 червня 2021 року. Познань. Чемпіонат Європи. Збірна України показала найкращий результат виступів на Євро).

ПІДСУМКИ

Українські каноїсти та байдарочники під керівництвом дворазового олімпійського чемпіона Юрія Чебана здійснили цього року справжній фурор! Спортивні ЗМІ періодично рясніли повідомленнями про яскраві тріумфи наших веслувальників. В опитуванні експертної ради АСЖУ веслувальники на 10 балів випередили основних конкурентів – національну команду з боротьби, яка привезла з Олімпіади аж чотири медалі – саме завдяки тому, що, крім Ігор, вражали перемогами на усіх трьох головних змаганнях року.

Олімпійський рік для збірної України з веслування на байдарках і каное вийшов, напевно, найкращим у її пострадянський період. Дивіться самі: 39 медалей на великих міжнародних змаганнях, найкращі в історії виступи на чемпіонатах Європи й світу, зокрема перші золоті медалі в олімпійських видах жіночого каное і чоловічій байдарці на світовій першості. І, звісно, ж вінець переможного сезону – дві медалі у Токіо-2020.

ТВОРЦІ УСПІХИ

Кажучи про творців найбільших тріумфів року, варто окремо відзначити Миколу Мацапуру. Старший тренер збірної з каное не лише привів до найвищих досягнень у кар’єрі найяскравішу зірку цього року у жіночому спорті України Людмилу Лузан. Разом з Юрієм Чебаном Микола Іванович підготував екіпаж Лузан та Анастасії Четверікової, які здобули олімпійське «срібло», а ще стали чемпіонками світу та бронзовими призерками Європи.

Не можна не згадати й про старшого тренера байдарочників Миколу Кремера, під керівництвом якого наша четвірка здобула «золото» чемпіонату світу-2021 (перша медаль в олімпійському виді для байдарочників у пострадянський період), а екіпаж Олега Кухарика та Дмитра Даниленка стали срібними медалістами цьогорічного чемпіонату Європи.

Ще одна знакове досягнення року – перемога на світовій першості четвірки українських каноїстів на 500 метрів – на рахунку тренерського дуету Сергія Безуглого та Романа Будза.

А згуртував, мотивував й націлив усю національну команду на досягнення історичного результату ніхто інший, як її головний тренер – дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан. Легендарний атлет виявив нові грані свого таланту на тренерській ниві, створивши «Команду року», і року не звичного, а олімпійського.

Сам Чебан неодноразово підкреслював у своїх інтерв’ю, що успіх збірної – це результат роботи не окремих спортсменів і тренерів, а всіх, хто працює на результат: від головного тренера до лікаря, масажиста й співробітника пресслужби ФКУ. Усі їхні зусилля повинні бути спрямовані на якісну роботу та переможний результат команди. І вимоги Володимировича, як з повагою називають спортсмени головного тренера, до кожного члена збірної високі. Тому, певно, й результат, який показала веслувальна дружина в олімпійському році, саме такий.

У кар’єрі Чебана-атлета найкращими були саме олімпійські роки. Коли перебуваєш поруч з такою людиною, автоматично заряджаєшся на максимум і віддаєш найбільше саме тоді, коли потрібно. Як наслідок, наприкінці року збірна України з веслування на байдарці і каное святкує перемогу у престижній номінації «Команда року».

Номінація «Команда року-2021»

Підсумки голосування Експертної Ради АСЖУ:

Збірна України з веслування на байдарках і каное – 30 (балів)

Збірна України з боротьби – 20

Збірна України з футболу – 13

Збірна України з артистичного плавання – 2

Збірна України з баскетболу (жінки) – 1

ПІДСУМКИ РОКУ

На 7-ми великих міжнародних змаганнях українські веслувальники вибороли 10 золотих, 11 срібних і 18 бронзових медалей, зокрема в олімпійських видах – 17 (5-6-6), в неолімпійських – 22 (5-5-12).

Перше місце в списку мультимедалістів 2021-року посіла володарка срібної та бронзової медалей Олімпійських ігор каноїстка Людмила ЛУЗАН (Полтавська), яка 13 разів підіймалася на п’єдестал: 5 разів на вищу сходинку (3 рази в С2-500, 2 – С1-500), 4 рази ставала срібною призеркою (2 – С1-200, 1 – С1-500, С2-500) і також 4 рази бронзовою (2 – С2-200, по 1 – С2-200, С4-500).

Другу сходинку на цьому почесному п’єдесталі посіла напарниця Людмили по олімпійському екіпажу Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА (Житомирська) – 9 (3-2-4). Замкнув нашу призову трійку байдарочник Дмитро ДАНИЛЕНКО (Вінницька) – 5 (2-2-1), причому він єдиний в збірній України, хто став в цьому році дворазовим чемпіоном світу (по 1-му разу серед молоді і серед дорослих).

Цікаво, що вся трійка лідерів здобула медалі у всіх класах човнів: одиночці, двійці і четвірці.

Всього 3 і більше нагород на міжнародних стартах завоювали 10 українських веслувальників.

Найбільш медальний вид цього сезону, і це не стане ні для кого великим відкриттям, жіноча «каное-двійка, 500 м» – 6 медалей. Чотири нагороди завоював наш топ-екіпаж Людмила ЛУЗАН/ Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА, ще дві – юніорський екіпаж Ксенія РОМАНЧУК/Тетяна СМИЛОВЕНКО.

РЕКОРДИ

Відразу на трьох великих стартах були показані рекордні результати в історії: на чемпіонаті Європи (8 медалей – 2-2-4), на чемпіонаті світу (5 – 3-1-1) і на чемпіонаті світу з марафону (4 – 2-0-2).

За матеріалами сайту uspa.com.ua

Источник
Байдарки и каноэ 16:20 | 11 марта 2022 До уваги юних веслувальників та їхніх батьків! Закордонні збори! Байдарки и каноэ 20:20 | 03 января 2022 Підсумки року. Микола КРЕМЕР: «Українська байдарка має потенціал, щоб бути в лідерах світового веслування» Байдарки и каноэ 16:05 | 02 января 2022 Веслувальна династія Трунових може увійти до української книги рекордів Байдарки и каноэ 19:20 | 27 декабря 2021 Підсумки року. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА: «Моя срібна медаль Олімпійських ігор – результат роботи великої команди» Байдарки и каноэ 23:35 | 22 декабря 2021 Збірна України з веслування на байдарках і каное визнана кращою командою країни 2021 року Байдарки и каноэ 06:05 | 22 декабря 2021 Підсумки року. Ігор ТРУНОВ: «Перемога на чемпіонаті світу – це тільки крок до олімпійської медалі» (відео) Байдарки и каноэ 16:05 | 21 декабря 2021 Краща атлетка року в Україні. Людмила ЛУЗАН: любов до каное плюс самовідданість Байдарки и каноэ 13:05 | 21 декабря 2021 Каноїстка Людмила ЛУЗАН визнана кращою атлеткою України у 2021-му році Байдарки и каноэ 22:50 | 18 декабря 2021 Підсумки року. Дмитро ДАНИЛЕНКО: «Мої досягнення на міжнародній арені – результат роботи великої команди» Байдарки и каноэ 23:35 | 15 декабря 2021 Топ-10 історичних подій 2021-го року в українському веслуванні