Підсумки року. Микола ПЕРІГ: «Українські юніорки виступили на «четвірку», а ось до молодіжної групи є чимало питань»

20:05 | 03 декабря 2021
Продовжуємо серію матеріалів, присвячених підсумкам спортивного року.

Продовжуємо серію матеріалів, присвячених підсумкам спортивного року. До вашої уваги бесіда з тренером по резерву збірної України Миколою ПЕРОГОМ, який займається підготовкою каноїсток юніорської та молодіжної груп (разом з Василем ЦЕХОВЛІСОМ).

ПІДСУМКИ РОКУ

- Підбиття підсумків року я б поділив на дві частини, адже юніорки і представниці молодіжної групи показали різні результати за підсумком головних стартів року.

Виступ юніорок я б оцінив на «4» за 5-бальною шкалою, адже золоті медалі завоювати не вдалося, виступ молодіжної групи – на «3» – так, дівчата боролися, було чимало 4-х місць, але завоювати хоча б медаль не вийшло.

Тренер збірної України по резерву Микола ПЕРІГ Ксенією РОМАНЧУК (зліва) і Тетяною СМИЛОВЕНКО, які в 2021-му році завоювали по 2 срібні медалі чемпіонату світу серед юніорів і по 1-й бронзовій медалі чемпіонату Європи серед юніорів

ЮНІОРКИ

- Так на Євро двійка на дистанції 200 м також мали брати медаль, як і на олімпійській дистанції. Я був впевнений, що на 500-метрівці буде нагороду, і дівчата реалізували підготовку, яку ми провели. На чемпіонаті світу ми розраховували на медалі в «двійці» і «четвірці», і дівчата також не підвели. В одиночці, на жаль, ми поки що не готові боротися за нагороди. На мій погляд, не вистачає впевненості в своїх силах, а, можливо, й характеру.

Що стосується конкретно змагань у «четвірці, 500 м», яка дебютувала на чемпіонаті світу, то у нас було достатньо часу після Євро, щоб визначитися зі складом і відпрацювати злагодженість роботи. І вже в тестових заїздах дівчата показували високі результати, і мали розраховувати на медалі. Чемпіонат світу це підтвердив – в Португалії вони ще покращили свій показник, пройшовши чітко за розкладкою: потужно зірвалися з місця, втримали набрану швидкість і далі видали максимум на заключному відрізку, фінішувавши на другому місці. Так було і в двійці.

6 вересня 2021 року. Монтемор-у-Велью. Збірна України - срібний призер чемпіонату світу серед юніорів в "каное-четвірці, 500 м": Христина ОСІПЧУК, тренер збірної України з резерву Василь ЦЕХОВЛІС, Ірина ФЕДОРІВ, головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН, Ксенія РОМАНЧУК, тренер збірної України з резерву Микола ПЕРІГ, Тетяна СМИЛОВЕНКО

МОЛОДЬ

- До виступу молодіжної групи є чимало питань. Як на мене, присутні зайві амбіції спортсменів і їх особистих тренерів – вони не можуть реально оцінити свої сили на міжнародних стартах і стартують в декількох видах, які, до того ж, не розходяться за часом.

Пробував їх переконати в тому, що треба більш розумно підходити до планування участі, але не був почутий. Звісно, одиночку і двійку можна поєднувати, але при цьому, в першу чергу, треба враховувати розклад змагань.

Аналізуючи результати, прийшов до висновку, що в Україні лише кілька спортсменів можуть йти декілька дистанцій і досягати успіху. На мій погляд, це Олег Кухарик, Людмила Лузан і Анастасія Четверікова, а серед молоді і юніорів таких спортсменів немає.

Треба зосереджуватися на окремому виді, визначати пріоритети, щоб завоювати медалі. Особисті тренери вважають, що треба виставляти спортсмена на декілька дистанцій – може повезе. На міжнародних змаганнях таке ставлення не проходить. Ми під час контрольних заїздів, наприклад, побачили, що у двійці час проходження ближче до модельного, ніж в одиночці.

Крім того, відзначу, що на виступ молодіжної групи на чемпіонаті світу суттєво вплинула участь спортсменок в командному чемпіонаті України під час підготовки до світової першості. Це вибило каноїсток з цілеспрямованої підготовки, тож недивно, що бажаного результату в Португалії ми не отримали.

Всі спроби переконати дівчат, що командний чемпіонат завадить повноцінній підготовці, успіхом не увінчалися.

Двійка Олена ЦИГАНКОВА/ Валерія ТЕРЕТА посіла 4-е місце в чотирьох видах програми чемпіонату Європи і світу 2021 року

ТРЕНУВАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

- Над технікою працюємо завжди: і в період підготовки до сезону, і перед змаганнями. Взагалі, робота будується достатньо різноманітно, щоб максимально розкрити потенціал спортсмена. Втім, є деякі питання до виконання поставлених під час тренувань завдань.

Якщо юніори без зайвих питань виконують задачі, то спортсменки молодіжної групи ставлять питання, щодо обсягу, чи змісту тренувань, хоча, на мій погляд, має бути чітке виконання. У підсумку в одиночці не був показаний результат. Також маю сказати, що представниці молодіжної групи не дотягують до антропометрії за, скажемо так, модельними параметрами, у юніорок – антропометрія відповідна. Спортсменки 2003-2005 років народження і більш високі, і фізично сильніші.

«ЛІВІ» ТА «ПРАВІ»

- Так, зараз в жіночому каное маємо крен в бік «правих», у нас провідні двійки у всіх вікових групах, до речі, «праві». Втім, якщо повернутися історію, то й серед чоловіків було більше саме «правих» каноїстів.

Ситуація, яка склалася – це недопрацювання тренерів на місцях. В збірної ми вже формуємо екіпажі з найсильніших спортсменок – тих, хто пройшов відбір. Ті «ліві», які є, поки що слабенькі, як на мене. Це я роблю висновок з оглядових зборів, які ми зазвичай проводимо восени.

Втім, односторонні двійки це не є погано. Можливо, лише, погода більше впливає, хоча маємо яскравий приклад нашої олімпійської двійки Людмила Лузан/ Анастасія Четверікова, яка є срібним призером Токіо-2020, а також чемпіоном світу і Європи. Якщо двійка сильна, для немає різниці, в яких умовах виступати – правому, чи лівому вітрі, зустрічному, чи попутному.

Цікаво, що ми пробували праву четвірку, але результату гідний ми отримали – має хоча б одна спортсменка веслувати зліва. Під час контрольних заїздів четвірка з трьома правими вигравала у квартету, який був зібраний за класикою (2-2), п’ять секунд. Якщо у першого варіанту западання секунда, а то й менше, то у другого – дві-три. І ми бачимо, що дівчатам у четвірці з трьома правими, така робота цілком комфортна. Вийшло зібрати вмотивованих дівчат, які хотіли показати високий результат, які старалися, які виконували все, що їм говорили тренери збірної. Звісно, під час збору ми готували екіпаж до різних погодних умов, які можуть бути під час змагань – проходили дистанцію при різному вітрі.

У юніорської четвірки була у всіх сенсах злагоджена робота, а ось у молодіжної були постійні суперечки, і це, звісно, вплинуло на результат.

УМОВИ ПІДГОТОВКИ

- Умови підготовки для каноїсток групи юніорок і молоді – чудові. Можна, навіть, сказати – ідеальні. Завдяки головному тренеру команди Юрію Чебану були створені всі умови для того, щоб показати максимальний результат – на всіх етапах підготовки, яка була досить різноманітною. Під час зимової підготовки ми готувалися і в Карпатах, де була лижна підготовка, і за кордоном – в Португалії, де була проведена базова підготовка, і в Туреччині, де ми вже працювали з прицілом на Кубок України. В України також все відбувалося за планом – ніхто із підготовки не випадав. Ми працювали в гарній комунікації з головним тренером: ми давали йому свої пропозиції, він робив деякі корегування, в цілому зберігаючи наш план.

В листопаді ми вже розпочали підготовку до нового сезону: юніорки на базі в Обухові, молодь – в Южному, в групі під керівництвом Юрія Чебана.

Другий збір розпочався на олімпійській базі в Конче-Заспі з 1-го грудня і триватиме упродовж трьох тижнів. Ми працюємо над фізичної підготовкою – над силою і спеціальною силою. Якщо дозволятимуть погодні умови, буде на цьому зборі і вода – на Видубичах.

ЦІЛІ НА НАСТУПНИЙ СЕЗОН

- Як мінімум повторити досягнення минулого сезону серед юніорів, максимум – завоювати золоті медалі на чемпіонатах Європи і світу в обох вікових категоріях.

Пресслужба ФКУ

Источник
Байдарки и каноэ 16:20 | 11 марта 2022 До уваги юних веслувальників та їхніх батьків! Закордонні збори! Байдарки и каноэ 20:20 | 03 января 2022 Підсумки року. Микола КРЕМЕР: «Українська байдарка має потенціал, щоб бути в лідерах світового веслування» Байдарки и каноэ 16:05 | 02 января 2022 Веслувальна династія Трунових може увійти до української книги рекордів Байдарки и каноэ 19:20 | 27 декабря 2021 Підсумки року. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА: «Моя срібна медаль Олімпійських ігор – результат роботи великої команди» Байдарки и каноэ 23:35 | 22 декабря 2021 Збірна України з веслування на байдарках і каное визнана кращою командою країни 2021 року Байдарки и каноэ 06:05 | 22 декабря 2021 Підсумки року. Ігор ТРУНОВ: «Перемога на чемпіонаті світу – це тільки крок до олімпійської медалі» (відео) Байдарки и каноэ 16:05 | 21 декабря 2021 Краща атлетка року в Україні. Людмила ЛУЗАН: любов до каное плюс самовідданість Байдарки и каноэ 13:05 | 21 декабря 2021 Каноїстка Людмила ЛУЗАН визнана кращою атлеткою України у 2021-му році Байдарки и каноэ 22:50 | 18 декабря 2021 Підсумки року. Дмитро ДАНИЛЕНКО: «Мої досягнення на міжнародній арені – результат роботи великої команди» Байдарки и каноэ 23:35 | 15 декабря 2021 Топ-10 історичних подій 2021-го року в українському веслуванні