Підсумки року. Андрій ФЕДИНА: «Перемога збірної України на чемпіонаті світу стала можливою завдяки спільній роботі спортсменів і тренерів»

14:50 | 24 ноября 2021
Розпочинаємо серію матеріалів, присвячених підсумкам спортивного року.

Розпочинаємо серію матеріалів, присвячених підсумкам спортивного року. До вашої уваги бесіда з тренером по резерву збірної України Андрієм ФЕДИНОЮ, який займається підготовкою байдарочників-юніорів та молодіжної групи (разом з Борисом ДАНИЛОВИМ).

ПІДСУМКИ РОКУ

- Перед усім, хотів би подякувати головному тренеру Юрію Чебану, Мінмолодьспорту України за організацію закордонних зборів для юніорів і молоді, які пройшли у нас на початку року, а саме у лютому-березні, - відзначив на початку бесіди Андрій Васильович. – Все було організовано на найвищому рівні. Звісно, були якісь негативні моменти в цьому році, але плюсів – набагато більше.

В цілому, за сезон поставлю і собі, і хлопцям оцінку чотири за 5-бальною шкалою: не завжди я був задоволений і своєю роботою, і роботою хлопців. Але всі моменти обговорювалися, робилися висновки, і ми рухалися далі. Всі недопрацювання врахуємо і при підготовці до наступного сезону, щоб показувати більш кращі результати.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- На чемпіонаті Європи, на жаль, не все вдалося. Юніорська четвірка потрапила у фінал, але не змогла реалізувати свій потенціал – «перегоріли» хлопці. Потенційно мали боротися за п’ятірку, але фінішували восьмими. Гарно зарекомендував себе в одиночці Даніїл Платаш: в спринті став медалістом, а на 500-метрівці був поруч з п’єдесталом. Щодо молодіжної четвірки, то хлопці мали боротися за медалі, але фінішували лише шостими. В спринті в цій віковій групі ми також мали медаль – срібну медаль завоював Дмитро Даниленко, який проходив підготовку під керівництвом старшого тренера збірної України Миколи Кремера.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Потім, після короткого відпочинку, розпочалася підготовка до чемпіонату світу. Ми провели контроль, щоб визначити новий склад юніорської четвірки, адже Платаш не міг виступати в цьому виді – одиночка та четвірка не розходилися за програмою. А ось молодіжний квартет залишився незмінним, лише Дмитро Даниленко, який був на Євро загребним, і Василь Смілка помінялися місцями.

- Чому вирішили це зробити?

- Дмитро темповий байдарочник і, як показав молодіжний чемпіонат Європи, хлопці не витримують темп, який він пропонує – у фіналі Євро вони це відбулося десь на позначці «300 метрів». Тому вирішили, що на першому номері буде веслувати більш холоднокровний Василь. Це стало важливою складовою успіху.

- Трохи детальніше про виступ четвірки, яка зробила фурор на цьому чемпіонаті

- Плюсом для хлопців стала переможна півфінальна гонка, яка значно додала хлопцям впевненості. У фіналі після першої половини наша четвірка була серед лідерів, а заключну частину провела просто надпотужно – всі виклалися на 100%, що й принесло нам перемогу.

Звісно, після фінішу переповнювали емоції, а на очі накочувалися сльози.

- Взагалі, очікували такого результату?

- Розраховували боротися за медалі. А золото – це щось неймовірне. Спільна праця хлопців і тренерів збірної, зокрема старшого тренера Миколи Кремера, принесла Україні історичну перемогу.

6 вересня 2021 року. Монтемор-у-Велью. Збірна України - чемпіон світу серед молоді (зліва направо): на п"єдесталі - Василь СМІЛКА, Віталій БИСТРЕВСЬКИЙ, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Олександр ЗАЙЦЕВ, на передньому плані - тренер збірної України з резерву Андрій ФЕДИНА, головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН, тренер Юрій ЛИСЯНИЙ.

- До речі, як будуєте роботу з іншим тренером-байдарочником досвідченим Борисом Даниловим?

- Коли мене Юрій Володимирович запросив до збірної України, дуже переживав, як я буду кумунікувати з такою досвідченою людиною. Але спільна робота та кумунікація налагодилася вже з першого дня. Борис Миколайович – дуже обізнана у веслуванні, і я чимало почерпнув від спілкування та від роботи з ним. Він дуже багато мені допомагає та підказує. Дуже комфортно працюється. Також дуже вдячний і за підтримку і віру в мене і головному тренеру збірної, і багаторічному президенту ФКУ Сергію Чернишову.

- Що скажете про інші результати на чемпіонаті світу в олімпійських видах?

- Підтвердив свій клас Даніїл Платаш, який став срібним призером в спринті. Молодіжна байдарка Віталій Брезіцький/ Дмитро Беспалько посіла 6-е місце на «тисячі», і, враховуючи те, ці хлопці, так би мовити, легковаговики, і веслували проти зустрічного вітру, для них це непоганий результат.

КАНАЛ В ДОБРОТВОРІ

- Як відомо, ви стали одним з найактивніших учасників розчищення берегової лінії каналу в Добротворі. Розкажіть про роботу, яка вже зроблена?

- Ініціатором такого проєкту став луцький тренер Роман Повх. Звісно, ми на місці підтримали цю ідею і розпочалася активна робота. На початках було доволі складно, але спільними зусиллями, метр за метром, ми півтора кілометри каналу ми розчистили своїми руками. В роботі брали участь і місцеві тренери і спортсмени, а також представники Ковелю, Дубна і Львову.

Крім того, ми подали проєкт благоустрою каналу на конкурс «Місто своїми руками», щоб отримати допомогу в спорудженні причалу і сходів. І в підсумку цей проєкт був реалізований: був побудований причал довжиною 25 метрів з двома сходами. Також була запланували і розчистили територію, щоб побудувати елінг. Сподіваємося, що наші подальші ідеї будуть реалізовані, тим більше, що є люди, які мають бажання допомогти нам в цій гарній справі.

ПІДГОТОВКА ДО НОВОГО СЕЗОНУ

- Як відомо, вже розпочалася підготовка до нового сезону…

- На даному етапі байдарочники юніорської і молодіжної збірних України пройшли перший збір – на базі КЗ ДЮСШ «Добротвір». В зборі, який завершився 23 листопада, взяли участь 11 юніорів і 11 представників групи «молодь». Спортсмени займалися як спеціальною, так і загально-фізичною підготовкою. На воді тренувалися один, чи два рази на день. Якщо в день одне тренування було на воді, то друге обов’язково в «тренажерці», якщо два – теж допрацьовували в залі. Тож працювали в звичному для даного етапу сезону режимі – цілеспрямовано працюємо над «базою». Роботою веслувальників на зборі задоволений.

- Які подальші плани підготовки?

- В грудні плануємо спеціальну роботу на воді, а під час другого тренування – «тренажерку», чи крос. В січні в планах лижний збір в Карпати, куди саме – непринципово. В лютому-березні хотілось би, щоб кращі спортсмени, як і в минулому сезоні, виїхали на закордонний збір. Звісно, якщо буде така можливість. Якщо не вийде, то працюватимемо в цей період в Добротворі, де проблем з водою немає. А вже ближче до Кубку України плануємо збір в Дніпрі. Подальша підготовка також намічена в Добротворі – і перед чемпіонатом України, де буде основний відбір, і безпосередньо перед чемпіонатом Європи в Белграді, і перед чемпіонатом світу в Сегеді, що пов’язано також з гарною логістикою, адже до Белграду, всього близько 1000 кілометрів, а до Сегеду, взагалі, 700 км. В Добротворі є всі умови для підготовки, зокрема, мірна дистанція, велика водойма.

- Між чемпіонатами Європи і світу серед молоді і юніорів зазвичай місяць, в 2022-му – два. Як плануєте будувати підготовку при такому розкладі?

- Підготовку плануємо, як і в нинішньому році, одним макроциклом з двома піками: 90-95% на чемпіонаті Європи і максимальна потужність на чемпіонаті світу.

- Які цілі поставлені на наступний сезон?

- Хочеться як мінімум повторити успіхи, досягнуті на чемпіонаті світу. Перш за все, чекаємо прогресу від юніорів. Є гарна плеяда спортсменів 2004-го року народження. Серед перспективних хлопців назву Владислав Волошина, Даніла Куценка, Даніїла Жирова.

Молодіжна група, до речі, в більшості своїй залишається і наступний рік. До молоді підключиться і Даніїл Платаш, тож конкуренція тільки посилиться. А конкуренція – це головний фактор зростання.

Пресслужба ФКУ

Источник
Байдарки и каноэ 16:20 | 11 марта 2022 До уваги юних веслувальників та їхніх батьків! Закордонні збори! Байдарки и каноэ 20:20 | 03 января 2022 Підсумки року. Микола КРЕМЕР: «Українська байдарка має потенціал, щоб бути в лідерах світового веслування» Байдарки и каноэ 16:05 | 02 января 2022 Веслувальна династія Трунових може увійти до української книги рекордів Байдарки и каноэ 19:20 | 27 декабря 2021 Підсумки року. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА: «Моя срібна медаль Олімпійських ігор – результат роботи великої команди» Байдарки и каноэ 23:35 | 22 декабря 2021 Збірна України з веслування на байдарках і каное визнана кращою командою країни 2021 року Байдарки и каноэ 06:05 | 22 декабря 2021 Підсумки року. Ігор ТРУНОВ: «Перемога на чемпіонаті світу – це тільки крок до олімпійської медалі» (відео) Байдарки и каноэ 16:05 | 21 декабря 2021 Краща атлетка року в Україні. Людмила ЛУЗАН: любов до каное плюс самовідданість Байдарки и каноэ 13:05 | 21 декабря 2021 Каноїстка Людмила ЛУЗАН визнана кращою атлеткою України у 2021-му році Байдарки и каноэ 22:50 | 18 декабря 2021 Підсумки року. Дмитро ДАНИЛЕНКО: «Мої досягнення на міжнародній арені – результат роботи великої команди» Байдарки и каноэ 23:35 | 15 декабря 2021 Топ-10 історичних подій 2021-го року в українському веслуванні