Тхеквондо в Україні під загрозою!

21:35 | 22 ноября 2019
Федерація тхеквондо України офіційно заявляє про спроби групи людей захопити в свої руки управління розвитком олімпійського тхеквондо в країні.

Федерація тхеквондо України офіційно заявляє про спроби групи людей захопити в свої руки управління розвитком олімпійського тхеквондо в країні.

На сьогоднішній день в Україні існує громадська організація Федерація тхеквондо України (ФТУ), яка є членом і офіційним представником World Taekwondo і Taekwondo Europe, а також має статус Національної спортивної Федерації. Керує ФТУ вже протягом багатьох років її президент Саманджия Лесік Ражденович.

За останні роки Федерацією і її керівництвом зроблені величезні кроки в розвитку даного спорту в Україні. На сьогоднішній день тхеквондо ВТФ в нашій країні є одним з найпопулярніших видів єдиноборств, яким займається десятки тисяч людей різного віку в усіх регіонах країни. По всій Україні проходить маса турнірів. Зростає конкуренція всередині держави, що дає плоди і на міжнародній арені. Спортсмени ФТУ ставали переможцями і призерами чемпіонатів світу та Європи, Всесвітніх Універсіад і інших важливих змагань. Наші кадетські та юніорські збірні входять в п'ятірку кращих команд Європи. Двічі спортсмени Федерації представляли Україну на Олімпійських іграх. На сьогоднішній день ми також боремося за олімпійські ліцензії в Токіо-2020.

Всі ці успіхи також стали можливими завдяки злагодженій роботі керівництва ФТУ і тренерського штабу. За останні роки в Федерації тхеквондо проведені реформи, які оптимізували роботу організації і вивели її на більш якісний рівень, поліпшили якість проведення змагань. Але не всім це припало до душі. Крім того протягом усього існування олімпійського тхеквондо в Україні час від часу з'являються люди, які хотіли б залучити даний вид спорту в свої руки, розпоряджатися допомогою, яка виділяється державою, та просто будувати на цьому свій бізнес.

Ось і зараз з'явилася група людей, які варварськими рейдерськими методами намагається взяти під свій контроль те, що по цеглинці будувалося багатьма роками. Керує цією групою бізнесмен Цой Володимир Валерійович - власник компанії MTI, а також магазинів «Інтертоп». Він колишній віце-президент ФТУ, а також керівник Київської міської Федерації (структурного підрозділу ФТУ). За час його перебування в керівництві Федерації, він нічого для розвитку даного спорту не зробив. Та й його практично ніхто не бачив ні на змаганнях, ні на зборах та Федерації. Крім того з ініціативи і за допомогою Федерації тхеквондо України Цоєм була створена компанія «Ukraine Taekwondo Promotion». Дана організація повинна була стати одним з двигунів розвитку тхеквондо в Україні. В її функції входило технічне забезпечення проведення змагань, а також закупівля необхідного обладнання та інвентарю для тхеквондо. У підсумку вона перетворилася в комерційну фірму - ще одну платформу бізнесу Володимира Цоя. «Ukraine Taekwondo Promotion», будучи на той момент монополістом в своїй сфері, надавала свої послуги ФТУ за явно завищеними цінами. При цьому компанія вільно торгувала своїми товарами на змаганнях, та жодного разу її керівництво не запропонувало будь-якої допомоги в організації турнірів.

Керівництво Федерації тхеквондо України прийняло рішення відмовитися від послуг даної компанії. Надалі з посади віце-президента ФТУ був відсторонений Володимир Цой, після того як з'ясувалося, що він протягом багатьох років веде свою гру проти ФТУ. Все це не припало до душі бізнесменові, і він почав спочатку, так би мовити «за спиною», а потім і зовсім відкрито діяти проти ФТУ з наміром взяти цю організацію під свій контроль. У цьому йому допомагали напрацьовані зв'язки, в тому числі і в Міністерстві молоді та спорту, а зокрема радник міністра Ширай Володимир Миколайович, сини якого працювали в компанії, що належить Володимиру Цою.

Ситуація почала розгойдуватися ще в кінці 2015 року. Тоді з підтримки Цоя кілька людей спробували провести переворот і змінити керівництво ФТУ, але нічого у них не вийшло - більшість не підтримала їх. А з тих, хто підтримав їх у той час, піддавшись впливу та обману, практично всі повернулися до складу Федерації тхеквондо України, і зараз знову спокійно працюють.

У підсумку Володимир Цой створив свою громадську організацію «Союз тхеквондо України», і має намір роздобути для неї Національний статус, тобто підписати договір з державою і отримати всі привілеї. При цьому всі, хто зараз працює в ФТУ, прекрасно розуміють, що це лише привід, а в дійсності Володимир Цой просто прагне розширити свій бізнес і задовольнити особисті амбіції.

Діє керівництво Союзу тхеквондо України шляхом брехні та підкупу. Пишуть надумані скарги в різні державні органи та міжнародні організації, відверто поливають брудом ФТУ та її керівництво, підкуповують членів ФТУ, щоб ті поставили підписи на їх скаргах, маніпулюють іменами людей, які не мають до них ніякого відношення. На все це у ФТУ є докази. Більш того, дана організація заявляє себе Всеукраїнською, але, насправді, все це лише на папері. Багато з керівників її обласних підрозділів, які заявлені в реєстрі громадських організацій, взагалі не мають ніякого відношення до тхеквондо. Ніхто не знає, хто ці люди.

Протягом останніх років відбувається тиск на ФТУ і її керівництво. Були і перевірки з різних інстанцій, але нічого протиправного не виявили. З подачі Цоя постійно проходять судові тяжби проти ФТУ. На жаль, один з останніх судів Федерація програла. Господарський суд міста Києва з формальних причин визнав недійсним договір між ФТУ і Міністерством молоді та спорту України.

Питання про подальшу співпрацю Федерації тхеквондо України та Міністерства було розглянуто на спеціальній комісії, яка була створена за ініціативою Міністерства молоді і спорту. У жовтні цього року більшістю голосів Комісія прийняла рішення підтримати Федерацію тхеквондо України та продовжити з нею співпрацю. Але на даний момент новий договір, з якихось причин, так і не підписаний.

Дана ситуації створює несприятливі умови для розвитку тхеквондо в Україні і Федерація не має наміру терпіти дії окремих чиновників і бізнесменів проти Федерації. ФТУ ні в якому разі не допустить передачі даного виду спорту в руки осіб, яким байдуже на розвиток тхеквондо. В історії вже був випадок, коли спраглі наживи люди з організації «Асоціація тхеквондо України» своїми діями на довгі роки загальмували розвиток олімпійського тхеквондо в Україні. ФТУ і її керівництву знадобилося багато років, щоб фактично з руїн підняти цей вид спорту в країні і вивести його на високий рівень.

З огляду на вищевикладене, Федерація тхеквондо України заявляє, що буде на законних підставах відстоювати свої права, а також, права кожного члена Федерації, і не допустить знищення олімпійського тхеквондо в Україні, а разом з цим, не допустить знищення всіх досягнутих результатів, результатів плідної і кропіткої роботи, яку вели і продовжують вести наші спортсмени, тренери та судді! Завдяки їхнім перемогам і досягненням піднімається прапор та звучить гімн України навіть далеко за межами країни. Про силу нашого тхеквондо знають в усьому світі, та ми з гордістю можемо сказати: «Ми - українські тхеквондисти!».

Источник