Майстер з лагідною усмішкою і міцним захватом

20:55 | 19 января 2018

У рамках святкування Року Японії на початку грудня 2017 року Федерація дзюдо України організувала візит видатного дзюдоїста Ясуюкі Мунети. Дворазовий чемпіон світу провів три майстер-класи у Києві й Дніпрі. Ці уроки відвідали понад три сотні українських спортсменів.

 

Головне – тримати вісь! Цей постулат червоною ниткою пройшов через зайняття. Майстер з Японії показував, як уникати помилок, що збивають центр рівноваги і дозволяють супернику не тільки побудувати вдалий захист, а й навіть потрапити під контркидок. Можна сказати, що цю тему Мунета розкрив на всіх поверхах, детально зупинившись на положенні ніг, рук і тулуба.

 

 

 

– Мені сподобалося викладати українським дзюдоїстам, вони дуже старанні, і це стосується як досвідчених, так і зовсім юних спортсменів, – поділився враженнями Юсуюкі Мунета. – Звичайно, за дві години семінару багато не покажеш, але, гадаю, ми плідно попрацювали. Я показав традиційні японські захвати й прийоми. Чи застосовуватимуть їх українці в своїй боротьбі, то вже їхня справа. Головне – щоб вони демонстрували старанність і постійно вдосконалювалися.

 

 

 

Із задоволенням займалися всі. А викладацький склад на чолі з головним тренером збірної України Віталієм Дубровою уважно спостерігав за лекцією Юсуюкі, час від часу підбадьорюючи своїх підлеглих: «Не соромтеся, підходьте, він вам підкаже». І, дійсно, за короткий час відпрацьовування вправи японський спеціаліст встигав підійти до десяти пар. Так було і 6 грудня у ДЮСШ «Юний спартаківець» у столиці, і 7-го – на олімпійській базі в Конча-Заспі, й 8-го – у СДЮШОР № 6 у Дніпрі.

 

 

 

 

 

– Японській гість справив дуже гарне враження, насамперед доступністю і зрозумілістю викладання. Завдяки його чітким жестам і діям було зрозуміло матеріал навіть без перекладача. Тому, на мій погляд людини, яка займалася декількома видами єдиноборств – дзюдо, самбо, рукопашним боєм, цей семінар був цікавий не тільки спортсменам, а й нашим наставникам, котрі працюють у залах, – відзначив державний тренер України з дзюдо Михайло Руденко.

 

Ще Ясуюкі запам’ятався добрим гумором й усмішкою, яка постійно спалахувала у різних місцях татамі. Також чемпіон вміє триматися і у «дипломатичній атмосфері», яка панувала під час зустрічі з заступником міністра молоді й спорту Миколою Мовчаном і президентом Федерації дзюдо України Романом Насіровим. За участі представників японського посольства, федерації, організаційного комітету Олімпійських ігор-2020 у Токіо були обговорені питання подальшої співпраці між країнами у спортивній галузі, зокрема – в дзюдо.

 

 

***

 

ДОВІДКА

 

Юсуюкі МУНЕТА

Народився 10 лютого 1981 року у місті Мацуяма (Японія)

Вагова категорія – понад 100 кг

 

Чемпіонати світу:

Осака-2003 – 1

Каїр-2005 – 2

Ріо-де-Жанейро-2007 – 1

 

Азіатські ігри:

Бусан-2002 – 1

Доха-2006 – 1

 

Чемпіонат Азії:

Осака-2000 – 1

 

Всесвітня Універсіада:

Пальма-де-Майорка-1999 – 1

 

Фоторепортаж

Источник