Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами

10:35 | 30 июня 2020
Чемпіон України серед юнаків Гліб Смотров, який торік «засвітився» також на міжнародній арені, дебютувавши в юніорській серії Гран прі, планує в наступному сезоні вийти на новий рівень катання.

Чемпіон України серед юнаків Гліб Смотров, який торік «засвітився» також на міжнародній арені, дебютувавши в юніорській серії Гран прі, планує в наступному сезоні вийти на новий рівень катання. Попри цілий ряд складних обставин - невизначеність змагальної ситуації, далекі від нормальних умови тренування, один з найперспективніших українських фігуристів, за висловом його тренера Вадима Честаховського, «буквально рветься в бій». «Тільки вийшовши на лід після карантину, буквально через годину, Гліб почав «збирати» потрійні стрибки. Доводилося стримувати, щоб не наражатися на ризик травм», - каже Честаховський.

Колишній одиночник не так давно сам успішно виступав на змаганнях різного рівня, нині ж працює тренером в Білій Церкві. В інтерв’ю для сайту УФФК він розповів про свого учня, особливості його підготовки до сезону, про тренування під час карантину та роботу над програмами.

-Вадиме, коли саме ви отримали змогу стати нарешті на ковзани?

-Моя група вийшла на лід 1 червня, а Гліб підключився до нас десь числа з 12-го. Але говорити про активні льодові заняття, яких, до речі, всі так чекали, мабуть, буде перебільшенням. Справа в тому, що на Льодовій арені «Білий барс», де ми зазвичай тренуємося, на літо злили лід. Спочатку планувалося, що його знову залиють у липні, тепер уже йдеться про серпень….Тому катаємося на приватній ковзанці нестандартного розміру та ще й під куполом. Тобто, коли надворі спека, то лід дуже сильно тане. Я нещодавно на своїй сторінці в Інстаграм розмістив фото, як у мене спортсмени тренуються у воді.  Між іншим, саме так торік Гліб готувався до Гран прі, причому, тоді було ще гірше, оскільки з нами ділили майданчик ще й хокеїсти. Цього разу ми у складчину з батьками дітей купуємо лід для себе. Вірніше, не лід, а переважно воду…

-Виходить, що тренування відбуваються не щодня?

-Та ні, щодня. Хоча дотримуватися графіка дуже важко. Коли я бачу, що лід уже поплив, я кажу своїм учням: «Працюємо далі  і набуваємо безцінного досвіду роботи в екстремальних умовах. Зате потім, на нормальному льоду, у вас краще виходитимуть елементи».

-Як Гліб «вийшов» з вимушеної ізоляції? Чи були певні складнощі під час поновлення льодових занять?

-Я би не сказав. Для Гліба особисті обставини складаються так, що він щорічно, після завершення сезону, один-два місяці проводить з батьками. Тому наш тренувальний процес побудований з урахуванням цієї звичної для нього паузи. Цього разу вона співпала з карантином, під час якого ми, звісно, не бездіяли. Тренування йшли через ZOOM, ми акцентували, передусім, на зміцненні м’язів, працювали над швидкістю їх скорочення, вибуховою силою. Гліб щодня виконував вправи на максимальне розтягнення, працював над стрибками. Щоправда, якість таких занять була далека від ідеалу - мені не завжди вдавалося добре розгледіти спортсменів, та й зв’язок іноді підводив…Але ж іншого виходу не було. Тим більше, що в наступному сезоні я планую деякі зміни у катанні Гліба з тим, щоб покращити ковзання, а відтак – презентацію програм. Роботу над цим треба було починати якомога раніше, тому і у її віддаленому характері була певна користь.

-Ви готуєте нові програми?

- Ні, зупинилися на тому, що не варто цього робити через відсутність ясності зі стартами. Вирішили, що в такій ситуації доцільніше буде залишити  програми минулого сезону (коротка «Run Boy Run by Woodkid», довільна «Unholy War by Jacob Bank»-авт.). Ми їх трохи переробимо, зокрема, як я уже сказав, посилимо презентаційну складову.

-Чи будуть новації у стрибковому контенті?

-Поки що думаємо зберегти старий набір. Це каскад потрійний лутц+потрійний тулуп, другий каскад потрійний фліп+потрійний тулуп або ми брали подвійний аксель з потрійним тулупом. Не виключаю, що можемо змінити каскади, але зараз про це рано говорити. Побачимо, як піде підготовка, елементи, і залежно від цього прийматимемо рішення.

-Глібу 14 років, він, вочевидь, підріс за ці місяці?

-Так, Гліб досить помітно виріс і відразу почалися проблеми з ковзанами. Нещодавно я йому кажу: «Давай порівняємо мої та твої черевики, щоб розуміти, який розмір тобі зараз потрібний». Він став на мою устілку і виявилося, що мої черевики йому уже замалі. Ми катаємося в Edea, там у них деякі проблеми з доставкою, тому наразі активно займаємося вирішенням цього питання.  

-Вадиме, якими є сильні сторони вашого учня?

-Я би назвав його козирем м’якість катання. Може, під час змагань це не дуже помітно, оскільки спортсмен гранично сконцентрований на виконанні стрибків, обертань, інших елементів. Але на тренуваннях я добре бачу цей його «плюс».

- Чи не змінилося ставлення Гліба до тренувань у зв’язку з поточними подіями?

- Змінилося, причому, в кращий бік. Він став відповідальнішим, ми добре розуміємо один одного під час спільної роботи. Ці його якості, до яких я би додав працездатність,  викликають у мене повагу.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018