Іван Шмуратко: «Від музики з моїх програм у мене мурашки по шкірі»

14:50 | 23 декабря 2019
На нещодавньому чемпіонаті України з фігурного катання одиночник Іван Шмуратко став єдиним, хто захистив свій чемпіонський титул і другий раз поспіль зійшов на найвищу сходинку п’єдесталу.

На нещодавньому чемпіонаті України з фігурного катання одиночник Іван Шмуратко став єдиним, хто захистив свій чемпіонський титул і другий раз поспіль зійшов на найвищу сходинку п’єдесталу. Учень Марини Амірханової додав цю нагороду до ще двох, здобутих у нинішньому сезоні на міжнародних стартах – він був третім на етапі юніорського Гран прі в італійській Еньї та другим на турнірі в Будапешті. Тепер на фігуриста очікує серйозний іспит на січневому чемпіонаті Європи.

Це інтерв’ю журналістам Іван Шмуратко дав на столичній Льодовій арені відразу після завершення виступів на чемпіонаті України.

-Іване,як оцінюєте свої прокати в контексті підготовки до чемпіонату Європи?

-Щодо короткої програми, то мені сподобалося все, крім каскаду, де я припустився помилки. А довільну оцінив би трохи нижче, десь на 7,5-8 з 10-ти.  Дуже погано, що не виконав другий потрійний аксель. Треба напрацьовувати зв’язки, щоб цей стрибок йшов не лише першим елементом, але й другим, третім...Тобто, працювати є над чим. Але загалом я отримав величезне задоволення від «домашніх» виступів у тому сенсі, що відчував теплу атмосферу та підтримку публіки.

-Судячи з останніх турнірів, у яких ви брали участь, потрійний аксель у вас все ж виглядає стабільним. А ось на лутц вам часто ставлять неясне ребро. Звертаєте на це увагу?

- Так, ці знаки оклику справді з’являються і цей факт ми не випускаємо з поля зору. Постійно є що покращувати і є чому вчитися.

-До речі, щодо навчання. Як йде процес вивчення стрибка у чотири оберти?

-Ми працюємо над сальховом у чотири оберти. На жаль, травма коліна та її наслідки не давали  можливості активізувати цю роботу.

-Але на тренуваннях він добре виходить?

-Не зовсім. Ми хотіли показати четверний на турнірі в Стамбулі, але я не зміг там виступити через ту ж травму. Було б добре знайти оптимальний варіант, щоб і стрибок був уже хорошим, і травм не було...Тоді його можна було б включати в програму. А поки що, як я уже сказав, докладаємо всіх зусиль, щоб на наступні турніри у мене вже був заявлений сильніший набір елементів.

-Наскільки серйозною була травма? Вдалося обійтися без операції?

-Слава Богу, операції не було. Я намагаюся не доводити до таких крайнощів – якщо у мене щось болить, відразу звертаюся до лікаря, щоб все з’ясувати і, якщо це можливо, обійтися фізіотерапією. Тому  нещодавно я ввів новацію – обов’язково розтягуватися після кожного тренування, щоб зменшити ризик травм.

-Помітно, що ви із задоволенням катаєте свої програми. Хто обирав музику до них?

-У цьому сезоні я робив це сам. Музика з обох програм ( у короткій – Луї Армстронг «Який чудовий світ», у довільній - Бенджамін Клементін «Cornerstone»-авт.) мені настільки подобається, що коли я її вмикаю, у мене мурашки по шкірі. Я часто слухаю її  навіть, коли їду в метро чи розминаюсь...

-А що сталося з новим костюмом до короткої програми? Чому ви повернулися до минулорічного?

-Мені здавалося, що костюм з метеликом, у якому я розпочинав сезон, найкраще підходить до мого образу. Але він не

всім сподобався, а думати над новим не було часу. Тому спробували ще два і я остаточно зупинився на нинішньому, синьому, з минулого сезону.

-Іване, ви дивилися фінал Гран прі?

-Так, звичайно! Це було неймовірно! Найбільше вразила кількість складних елементів в програмах. У Нейтана Чена п’ять стрибків у чотири оберти в довільній програмі – це навіть усвідомити важко.  Причому, він робить їх легко, ніби це потрійні. Я зараз стараюся перебудувати трохи своє мислення, щоб можна було зайти на четверний, як на потрійний, тобто не витрачати на нього надто багато енергії.

-Ваш друг Андрій Кокура незабаром вирушає на зимові юнацькі Олімпійські ігри. Триматимете за нього кулаки?

-Обов’язково! На тренуваннях ми з Андрієм допомагаємо та мотивуємо один одного. Іноді вранці приходиш на ковзанку, ще не зовсім прокинувся, а там Андрій уже стрибає потрійний аксель. Мене це відразу бадьорить. Ми даємо один одному поради,  ділимося враженнями від виступів у турнірах і я відчуваю підтримку Андрія, так само, як він її відчуває з мого боку. Впевнений, що він сконцентрується,збереться і в нього все вийде.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018