Назарова/Нікітін: «На нові ідеї для танцю нас може надихнути що завгодно, навіть бої з реслінгу»

00:20 | 22 декабря 2019
Фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін повернули собі   статус першої танцювальної пари України,здобувши впевнену  перемогу на національному чемпіонаті з фігурного катання, що завершився в Києві.

Фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін повернули собі   статус першої танцювальної пари України,здобувши впевнену  перемогу на національному чемпіонаті з фігурного катання, що завершився в Києві. Учні харківського тренера Галини Чурілової вчетверте у своїй кар’єрі зійшли на найвищу сходинку п’єдесталу – вони були першими також у 2015, 2017 та 2018 роках.

Про те, як вони оцінюють свій результат, про підготовку до чемпіонату Європи, французьких мімів у довільній програмі та свої заняття поза льодом танцюристи розповіли в інтерв’ю нашому сайту.

-Що означає для вас ця перемога?

Максим. Багато що. Після минулорічних невдач ми могли здатися і  залишити спорт, що, між іншим, було для нас вигідно й у фінансовому плані. Але ми ризикнули і обрали набагато складніший шлях – спробувати подолати всі бар’єри і довести, передусім, собі, що забувати нас рано. Ми любимо фігурне катання і навіть у тій, важкій ситуації відчували, що не сказали в ньому свого останнього слова. Я особисто на льоду уже  21 рік, це моє життя, так само як і Саші. Ми вміємо цінувати – і робимо це! - кожний свій вихід на лід, кожний успіх,  кожну перемогу.

-Ви справді  змогли перезавантажити свою кар’єру, що вдається далеко не кожному, і нині повертаєтесь на «велику сцену». Які тепер завдання ставите перед собою?

Максим. Завдання у нас завжди одне: виступати так, щоб глядачі отримали задоволення від нашого танцю. Саме для цього ми багато працюємо і постійно придумуємо нові елементи. Ми хочемо розвивати свій вид спорту, рухати його вперед, щоб людям запам’яталися не лише  Назарова та Нікітін, але й те, що ми – український дует.

Олександра. Завжди, коли ми ставимо програми, стараємося  привнести щось нове у танець, показати його можливості, звісно, в межах правил. Це дуже непросто, адже чи не кожний дует зараз практикує такий творчий підхід до своїх програм.

-Звідки берете свої ідеї?

Олександра. На це питання важко відповісти конкретно. Поштовх може дати що завгодно – танцювальний проект на телеканалі, уроки акробатики, а буває, що ідея прийшла нізвідки – просто «осінило». Іноді щось пробуємо просто так, заради сміху, і раптом в цих пустощах з’являється сенс.

Максим. Не повірите, навіть реслінг-шоу ми сприймали як джерело танцювальних ідей і намагалися взяти звідти деякі рухи. Наприклад, закрутив учасник суперника і ми уже думаємо, як би це виглядало на льоду, в танці. До речі, зараз у нас в програмі три наші підтримки, раніше було шість – деякі просто не вписалися у правила чи не увійшли з якихось інших причин.

-Ваші програми, особливо довільну, публіка сприймає «на ура». Як почуваєтеся в образах мімів?

Максим.Чудово! Нам дуже важливо не просто катати програму, а розуміти та вникати в її тему, образи, музику.

Олександра. Якраз у довільній немає чіткої сюжетної лінії. Зазвичай міми дають загальну ідею, а кожен розвиває її для себе як він  бачить і сприймає. У своїй програмі ми показуємо різні емоції, які відчуваємо. Спочатку ми смішні, чудернацькі, в другій частині лірика, любов, романтика, наприкінці з’являється тривога, страх.

-Це вже остаточний варіант обох програм? До чемпіонату Європи нічого не плануєте змінити?

Максим. Ні, не думаю. Ми вже внесли чимало змін після турніру в Бергамо, але зазначу,що не всі вони помітні глядацькому оку.

Олександра. Будемо допрацьовувати хореографію,щоб малюнок був більш чітким.

Який у вас наразі об’єм тренувань?

Максим. В Харкові у нас дуже мало льоду, з тими країнами, де ми тренувалися раніше, навіть порівнювати не варто. Наприклад, в  США ми перебували на льоду стільки, скільки хотіли. Наш час на льоду був з 6 до 16 години. Нині ж  маємо по три години на день у понеділок, середу, п’ятницю та по дві години у вівторок,четвер та суботу. Ковзанка у нас така сама, як ця (розмова відбувалася на столичній Льодовій арені на вулиці Шалетт-авт.), але тут у вас просто холодно, а у нас мінус 1-мінус 2, а взимку взагалі мінус 7. І це ми ще мовчимо про якість льоду.

Олександра. Я, наприклад, виходжу на лід в повному зимовому екіпіруванні – пальто, штани, термобілизна, зверху ще п’ятнадцять кофт...Звісно, що  часто застужуємося.

Максим. Гріє інша річ – те, що ми вдома і  працюємо з чудовим тренером - Галиною Володимирівною Чуріловою. Це багато означає для нас.

Чим займаєтеся поза льодом?

Олександра (сміється): Загально-фізичною підготовкою.

 Максим. Я освоюю нову науку – ремонт у своїй квартирі. Практично весь вільний час тільки цим і займаюся. Намагаюся все робити сам і, як виявилося, мені це подобається. Вчуся будувати, шпаклювати, фарбувати...

-Вас впізнають на вулицях?

Олександра.  В спортивних колах – так.

Максим. Не тільки в спортивних. До мене бувало, на заправках підходили. Але в Україні це рідкість, в інших країнах впізнають набагато частіше.

-Незабаром стартують зимові юнацькі Олімпійські ігри,в яких вісім років тому ви брали участь і вибороли срібну медаль. Нині в них виступлять також харків’яни - Анна Чернявська/Олег Муратов. Що би ви їм побажали?

Максим. За великим рахунком, для нас участь в юнацьких Олімпійських іграх стала початком  великої спортивної кар’єри. Враження від змагань неймовірні! Анні та Олегу ми уже сказали: після тренувань та змагань не сидіть вдома, беріть участь у розважальних, освітніх заходах, які входять до програми Ігор, спілкуйтеся з однолітками! На жодних інших змаганнях немає для цього таких унікальних можливостей. Ми ж, звісно, з усіх сил вболіватимемо за всіх юних українських фігуристів і сподіваємося побачити їх на п’єдесталі.

Людмила Власюк.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018