У Києві відбулися контрольні прокати програм українських фігуристів

02:50 | 22 августа 2019
Сьогодні на столичній Льодовій арені відбулися контрольні прокати програм, які підготували до сезону-2019/2020 українські фігуристи – як дорослі, так і юніори.

Сьогодні на столичній Льодовій арені відбулися контрольні прокати програм, які підготували до сезону-2019/2020 українські фігуристи – як дорослі, так і юніори. Свою готовність до важливих стартів нового сезону продемонстрували спортивні пари -  Віолетта Бичкова/Іван Хобта, Катерина Дзицюк/ Іван Павлов,чоловіки Михайло Рудковський,Кирило Лішенко, Кирило Марсак, Андрій Кокура, Іван Шмуратко, жінки Єлизавета Бабенко, Таїсія  Спесивцева, Анна Іванченко, Марина Жданович, Єва Шульга, Анастасія Гожва, Анастасія Шаботова, Анастасія

Архіпова, танцювальні дуети Дар’я Попова/Володимир Бєліков, Марія Голубцова/Кіріл Бєлобров, Олександра Назарова/Максим Нікітін, Юлія Жата/Ян Луковський, Анна Чернявська/Олег Муратов, Анастасія Саммел/Микита Погорєлов.

Для переважної більшості спортсменів контрольні прокати стали першим виступом у новому сезоні,який по суті уже розпочався,адже саме сьогодні в Куршевелі стартує юніорська серія турнірів Гран прі. Тому природніми були і хвилювання, і помилки – навіть у тих елементах, які,здавалося б, відпрацьовані до автоматизму під час тренувань. Про те, як пройшов цей контрольний іспит та що він показав, яка підготовка передувала йому, про створення нових програм та очікування від сезону нашому сайту розповіли:

Іван Шмуратко: «Моя коротка програма - на відомий твір Луї Армстронга «Який чудовий світ» - саме цю тему я й намагаюся передати на льоду. Ми довго обирали музику, розглядалися два-три інших варіанти, у тому числі й італійські тенори, які лунали у моїх програмах раніше…Зрештою,вирішили спробувати інший напрям. Мені дуже сподобалося, це та музика, яка налаштовує на позитив і піднімає настрій. Інша справа, що я все ще відчуваю наслідки старої травми. Через біль у попереку, який не проходив, довелося їхати до Німеччини на обстеження, проходити терапію і через це не було достатньо часу для того, щоб програму належним чином відпрацювати. Повністю я її відкатав лише тиждень тому, а виконую стрибки по-справжньому лише упродовж 2 тижнів. Моя довільна програма (Бенджамін Клементін «Cornerstone») також кардинально інша порівняно з минулим сезоном. Музика цікава,незвичайна, я під таку ще не катав. Обидві програми поставив Дмитро Дмитренко. Технічний набір не змінився, він точно такий, як торік. На жаль, відпрацювати добре стрибок у чотири оберти не дозволила та ж травма».

Анастасія Архіпова: «Відчуття від прокатів просто класне! Відразу згадала передстартові емоції! Я виступаю у цьому сезоні з новою короткою програмою, це твір співачки та композитора Elizaveta «Meant», а ідея належить відомому тренеру та хореографу Марії Тумановській-Чайці. Для мене це новий образ і він мені так подобається, що я просто «кайфую»! Щоправда, сьогодні у мене не вийшов каскад, можливо, з тієї причини, що я недостатньо розім’ялася перед виступом – так сталося…. На контрольний прокат я одягнула новий костюм (вишукана сукня без рукавів -авт.), щоб подивитися, як він виглядатиме на льоду і відчути себе у ньому. Може, до етапу  Гран прі (юніорського) в Ризі на початку вересня щось і переробимо. Довільну програму ми вирішили залишити ту, з якою я виступала в минулому сезоні. В ній нічого не змінилося, елементи ті самі. Для мене цей сезон дуже насичений і важливий, оскільки я суміщатиму і юніорські, і дорослі старти. Дуже хочеться взяти участь у чемпіонатах Європи  та світу, але для цього ще треба набрати необхідний технічний мінімум».

Михайло Рудковський: «Я трохи нервував під час виступу, може, тому в короткій програмі не вдалося зібратися й виконати каскад фліп+тулуп. Зате ріттбергер та аксель у мене вийшли добре.  Обидві програми нові. У короткій це варіації на тему Паганіні, а довільна – Muse «Exogenesis:Symphony part III». До другого етапу Гран прі(юніорського) у Лейк Плесіді залишилося небагато часу, але я намагатимуся підійти до цих стартів у найкращій формі».

Олександра Назарова/Максим Нікітін: « Минулий сезон був для нас невдалим, тому в нинішньому ми поставили за мету повернути довір’я публіки і показати чисті прокати з цікавими елементами, цікавою музикою. Для постановки програм їздили до Олександра Жуліна. Причому, для довільного танцю ми привезли йому  попередньо обрану  музику, але Жулін сказав: «Це не ваше», все забракував, крім однієї частини, і запропонував французького композитора Рене Обрі. А музику до ритмічного танцю – з мюзиклу «42 вулиця» знайшла Саша, вона досить несподівана, у фігурному катанні її використовували востаннє років десять тому. Наразі ми базуємося в Харкові, працюємо з нашим улюбленим тренером Галиною Чуріловою. Бачимо у цьому багато «плюсів», адже вдома приємніше кататися, тут друзі, родини, у рідному місті легше й проблеми вирішувати, наприклад, дуже хотілося більше льоду… Місяць ми провели на зборі у Мінську в команді Жуліна, там були такі собі міні-показові виступи і ми прокатали свій ритм-танець. Сезон буде нелегким, всі танцювальні пари досить сильні, тому про місця наразі не говоримо. Найближчий наш старт – турнір в Бергамо із серії «Челленджер».

Дар’я Попова/Володимир Бєліков: У цьому сезоні ми захотіли поекспериментувати і дещо змінити свій стиль. Тому для довільного танцю обрали «Believer» Imagine Dragons та пісню групи «Калео». Це цікава музика, щоб її зрозуміти і вникнути в суть танцю необхідно внести до неї щось своє, можна сказати, доповнити музику собою. Інтрига і навіть певний виклик для нас полягали у тому, що у фігурному катанні така музика не використовувалася. Щодо елементів, то ми ускладнили підтримки, «підтягнули» обертання. Може це й не щось кардинально нове, але малюнок програми змінився, став чіткішим. Попереду ще багато роботи, адже у новому сезоні ми вперше виступатимемо лише у «дорослій» категорії».

Андрій Кокура: «Для мене сьогоднішні прокати програм були не першими – я уже виступав з ними у Мінську на змаганнях. Висновок зробив один – програми ще потребують ретельного допрацювання, особливо у стрибковій частині. Свою довільну на музику із фільму  про Казанову я, як мені видається,задовільно прокатав на другу оцінку, але все ж десь не вистачило сил…Потрібно попрацювати також над кроками, обертаннями, бо є проблеми. Але до етапу Гран прі(юніорського) у Ризі ще є трохи часу, тому буду ретельно працювати».

Марія Голубцова/Кіріл Бєлобров: «У липні ми провели надзвичайно ефективний збір у Німеччині, після  чого готувалися у Києві. Вивчили ряд нових елементів, зокрема, нові підтримки. Загалом задоволені сьогоднішнім прокатом програм – і ритмічним танцем на музику з мюзиклу «Циліндр», і  довільним, для якого обрали музику Сен-Санса. Хоча, з огляду на деякі помилки, яких ми припустилися, ще є над чим працювати».

Філіп Залевський, тренер Віолетти Бичкової та Івана Хобти: «Готуючись до сезону, ми багато працювали над новими елементами, зокрема, подвійним акселем, потрійним підкрутом. У цьому сезоні для юніорів обов’язковий викид фліп, ми вивчили і його. Потроху рухаємося вперед». 

Контрольні прокати програм українських фігуристів на прохання нашого сайту  прокоментувала член президії Української федерації фігурного катання на ковзанах, суддя ISU Ірина Мєдвєдєва:

«Не може не радувати той факт, що до цієї події (контрольних прокатів) і спортсмени, і тренери поставилися з усією відповідальністю.  Щодо вражень сьогоднішнього дня. Мені дуже сподобалися одиночниці, як у короткій, так і в довільній програмах.

Зокрема, звернула на себе увагу Анастасія Гожва – своїм катанням, програмою, хореографією. Цю фігуристку довго переслідували травми, але нині вона стала виглядати зовсім по-іншому і каталася, як кажуть, «на рівні». Анастасія Шаботова вразила тим, що на розминці  якісно виконала два потрійних акселя. Ну і, звісно, якнайкраще показала себе Анастасія Архіпова. Їй, правда, не вдалося у короткій програмі  стрибнути потрійний лутц з потрійним тулупом, водночас вона показала дуже хороші обертання. До речі, на  чемпіонаті світу серед юніорів  в Загребі фахівці відзначали, що у нашої фігуристки цей елемент виходить найкраще. Хочу поділитися ще й таким спостереженням. На мій погляд, сьогодні Настя  постала перед суддями і глядачами уже не юніоркою-підлітком, а дівчиною, яка впоралася з віковими, у тому числі, психологічними проблемами і наблизилася  до більш  зрілого катання. У неї красиві програми і вона їх виконує «з душею». Досить добре виступили й інші спортсменки, зокрема, одеситка Анна Іванченко, яка продемонструвала успішну підготовку до сезону.

 Хочу окремо зупинитися на спортивних парах. Приємно здивували юні вихованці Філіпа Залевського Віолетта Бичкова/Іван Хобта. Вони виконали набір елементів і всі,що важливо,були завершені. Тобто пара підходить до елементу, добре його виконує і так само добре з нього  виїжджає, тобто все було зроблено впевнено і якісно. Непогано виглядав Іван Павлов, який у цьому сезоні катається у парі з Катериною Дзіцюк – я особисто уже побачила у ньому парника, а не колишнього одиночника.

У спортивних танцях на  льоду загалом заслуговують на похвалу харківські юніорські пари – Анна Чернявська/Олег Муратов, Анастасія Саммел/Микита Погорєлов. Щодо наших лідерів, то варто відзначити такий позитивний момент: ми маємо три танцювальні дуети, які абсолютно не схожі один на одного. Дар’я Попова та Володимир Бєліков  показують динамічне, енергійне, десь навіть напористе катання, Марія Голубцова та Кіріл Бєлобров, які останній рік виступатимуть у юніорах, – стильні «лірики», також ліричний стиль у Олександри Назарової та Максима Нікітіна, але зі своїми, індивідуальними нотками – на льоду вони легкі, як бризки шампанського... Нинішні програми у всіх надзвичайно вдалі. У цьому плані я би відзначила також Юлію Жату та Яна Луковського, які продемонстрували дуже цікавий ритмічний танець, а от довільний їм варто ще допрацювати.

Сподобалися програми одиночників. Тут підтвердив свої лідерські якості Іван Шмуратко. На жаль, увесь підготовчий період його переслідували наслідки травми, вочевидь, саме з цієї причини йому не вдався потрійний аксель, хоча на розминці він його виконав. У Івана чудові обидві програми. Він, як і Архіпова, пропустив їх образи через себе, було видно, що фігурист катається з натхненням  та задоволенням. А це, між іншим, дуже вітається суддями.

Загалом, нинішні контрольні прокати виявилися надзвичайно яскравими у сенсі цікавих програм, елементів, образів, які демонстрували спортсмени. Сподіватимемося, що це принесе хороші результати і на змагальній арені».

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018