Андрій Кокура: у довільній програмі покажу свою інтерпретацію історії Казанови

17:35 | 09 июля 2019
Андрій Кокура - один з тих фігуристів-юніорів, кого мав би «взяти на замітку» лідер української збірної Іван Шмуратко як можливого серйозного суперника.

Андрій Кокура - один з тих фігуристів-юніорів, кого мав би «взяти на замітку» лідер української збірної Іван Шмуратко як можливого серйозного суперника. 16-річний учень Дмитра Дмитренка демонструє досить швидкий прогрес. У минулому сезоні він дебютував на юніорській міжнародній арені, проте боязким новачком не виглядав. Окрім чемпіонату світу в цій віковій категорії, де Андрій був 26-м, у решті змагань він не опускався нижче шостого місця, а на цьогорічному Mentor Torun Cup 2019 зійшов на найвищу сходинку п’єдесталу.

Наразі Андрій Кокура інтенсивно готується до наступного сезону, маючи намір показати інший, вищий рівень катання. Щойно він повернувся з тренувальних зборів й продовжив підготовку на столичній Льодовій арені. Нашому сайту фігурист розповів про роботу над новими програмами, про плани, тренування, захоплення, про те, які уроки виніс зі свого першого ЮЧС, а також зізнався, які фільми часто переглядає та що любить читати.

-Андрію, де відбувався збір і як він пройшов для вас?

-Щороку влітку ми з Дмитром Михайловичем(Дмитренком-авт.) їздимо на збір зазвичай у Словаччину або в Чехію. Цього разу були в Словаччині. Відпрацьовували ковзання, тренували й стрибки, працювали над компонентами. Все приблизно так, як на звичайному тренуванні вдома, просто вчили нові елементи, закріплювали старі, можна сказати, додавали обертів.

-Як вважаєте, всі завдання виконали?

-Я задоволений, оскільки намагався все робити за максимумом. Щодо зборів, то у них є така особливість, як проходити дуже швидко і потім доводиться дорікати собі, що не все встиг і можна було б тренуватися краще. Знаючи цей нюанс, я старався працювати якомога інтенсивніше. Щоправда, наслідки невеликої травми, яка була у мене раніше, дещо обмежували в деяких елементах, наприклад, я практично не стрибав тулуп. Але решта стрибків йшла нормально.

-В якому об’ємі тренуєтеся нині, після приїзду?

-Під час збору тренувався більше. На ковзанці на Шалетт у нас лід двічі на день в будні та один раз – в суботу. Можливо, невдовзі буде трохи більше.

-Розкажіть,будь ласка, про свої нові програми, якщо тільки ви не хочете «засекретити» їх до початку сезону.

-Ні, я не прихильник цього. Коротка залишається з минулого сезону (Скрімін Джей Хокінс «I Put a Spell on You). А у довільній вирішено використати музику з одного з фільмів про Джакомо Казанову. На цьому музичному варіанті зупинився Дмитро Михайлович, який є також постановником моїх програм. Він «скинув» мені його, я прослухав і мені дуже сподобалося. Зрештою, я знав, що так станеться, оскільки довіряю своєму тренеру.

-Тобто ви постанете в образі Казанови?

-Так.Звісно, ми інтерпретуємо його.

-Як ви бачите цей образ на льоду ?

-Я маю донести до глядача ідеї любові, добра,радості. Зізнаюся, що саме ця лінія у фільмах про Казанову відповідає моїм внутрішнім відчуттям, тому я почуваюся в образі дуже комфортно. Тим більше, що в програмі лунає темпова музика, до якої я небайдужий.

-Коли плануєте прокат програми повністю?

-Поки що відпрацьовуємо фрагментарно зі стрибками. Сьогодні ж я катав макет програми. А от коли вже прокатаю її повністю, точно не можу сказати. Звісно, це станеться дуже скоро, адже сезон наближається.

-Щодо технічної складової. Яким буде контент, що нового ви вивчили упродовж міжсезонного періоду?

-Ще наприкінці минулого сезону я стрибнув потрійний аксель, тобто, в

програмі є захід на цей стрибок. Над потрійним акселем я зараз працюю, щоб надати йому належний стан до початку сезону. Ймовірніше за все, він з’явиться в контенті.

-А що зі стрибками у чотири оберти?

-Я треную тулуп та сальхов, але ще не виїхав, через це важко сказати, коли вони будуть готові.

-У вас немає страху перед багатообертовими стрибками?

-Ні, навпаки, мені подобається стрибати, тому такого страху, щоб аж заважав цьому, немає. Хоча відчуття різні бувають, це залежить від емоційного стану під час тренування. Але навіть, якщо з’являється якийсь дискомфорт, я його долаю.

-Як вважаєте, реальні найближчим часом у фігурному катанні стрибки у п’ять обертів?

-Не впевнений щодо найближчого майбутнього… Гадаю, в перспективі один спортсмен на одних змаганнях зможе виконати цей стрибок. Може, Ханю? У нього є такі можливості. А от комбінація 4+4, на мій погляд, цілком реальна. Я нещодавно дивився відео, як Шома Уно виконує 3А+4Т – це вже близько. Тобто, якщо перший тулуп у чотири оберти зробити з хорошим,зручним виїздом, то проблем може й не бути.

-Як ставитеся до того, що стрибки у чотири оберти виконують дівчата?

-Без будь-якого негативу, якщо ви це маєте на увазі. У деякому розумінні цей факт може бути мотивацією, але не тому, що четверний стрибають дівчатка. Навпаки, мені подобається, як це робить Трусова, техніка Щербакової. Я ставлюся до цього, як до хороших стрибків і навіть намагаюся підмічати для себе деякі моменти.

-Андрію, у вас, як для фігуриста, досить високий зріст. Вам це не заважає на льоду?

-Мені всі про це кажуть. Ні. Аж ніяк не заважає. Більше того, я вбачаю у цьому перевагу в тому сенсі, що зріст надає можливість показувати довгі, красиві лінії. Звичайно, для цього треба ще багато тренуватися, але я стараюся максимально використовувати на льоду і природні дані. Зрештою, я ніколи не хотів нижчого зросту, навіть не проти ще трохи підрости, зараз у мене десь 176 см точно є.

-Як часто дивитеся виступи інших фігуристів і які програми вважаєте еталонними?

-Дивлюся в інтернеті, як тільки є можливість. Складно сказати про програми,вони такі різні, можу назвати тих, чиї виступи подобаються. Зрозуміло, що це Юдзуру Ханю, Нейтон Чен – у кожного свій стиль катання. Мені імпонує, як передає ідею музики, образи Євгенія Медведєва. А якщо підсумувати, то подобається, як катають програми всі топові фігуристи.

-А яким бачите власний стиль?

-Якщо говорити про музику, то мені подобаються образи, які у мене зараз в короткій та новій довільній програмах – вони яскраві, несуть ідею, думку. Але не можу стверджувати, що це мій стиль і що його формують якісь конкретні програми. Мені цікаво катати практично все - це може бути будь-яка музика. Поки що я працюю і роблю те, що мені подобається. А там побачимо, який буде у мене стиль.

-Ви переглядали програми вашого тренера, Дмитра Дмитренка(чемпіон Європи-1993, чемпіон світу серед юніорів-1992-авт)?

-Звичайно! Я бачив на відео різні його програми – вони яскраві, незвичайні, в них цікаві образи. Дмитро Михайлович унікальна людина, він дуже освічений, інтелектуал, у нього великий об’єм знань, я багато чому вчуся у свого тренера.

-Знаю, що торік на одному з турнірів у вас відбулася розмова з Олексієм Мішиним. Про що йшлося, якщо не секрет?

-Це було дуже коротко, під час турніру в Варшаві на передстартовому тренуванні. Дмитро Михайлович на той час ще не приїхав і я катався сам. Після короткої програми Олексій Миколайович поплескав мене по плечу і потис руку, очевидно, він спостерігав за прокатом і йому сподобалося. А після тренування запитав, хто я, звідки, виявилося, що вони добре знайомі з Дмитром Михайловичем. Зізнаюся, що навіть цей короткий контакт з таким знаменитим тренером зіграв для мене мотивуючу роль та підняв моральний дух.

-У минулому сезоні ви дебютували на юніорському чемпіонаті світу. Які уроки винесли?

-Для мене це був величезний досвід не лише в плані власного виступу. Я намагався не пропустити жодного моменту, який можна було б використати для власної підготовки. Наприклад, подивився тренування інших спортсменів, відзначив їх інтенсивність,запам’ятав ряд нюансів.

-В яких змаганнях будете виступати у наступному сезоні?

-Це,передусім, етапи юніорського Гран прі, їх буде два – п’ятий у польському Гданьську та останній, сьомий в італійському місті Енья. На цих змаганнях буде відбір на зимові юнацькі Олімпійські ігри, які відбудуться в січні 2020 року в Лозанні, тому завдання добре виступити стає надважливим. Наприкінці року – чемпіонати України, а щодо участі в міжнародних турнірах, то поки не можу точно сказати, у яких з них братиму участь.

-Як ви реагуєте на невдалі старти, швидко відходите?

-Досить швидко. Невдачі стимулюють мене, примушують більше і краще працювати. При цьому я не потребую, образно кажучи, стусана – це навіть не в характері Дмитра Михайловича. Я просто знаю, оскільки я погано виступив, маю зробити все, щоб це не повторилося.

-Спортсменів взагалі часто критикують – вболівальники, журналісти. Що б ви їм відповіли, якби це стосувалося вас?

-Я би попросив обгрунтувати критику, а потім сказав би: я вас зрозумів, дякую, і продовжив би робити свою справу. Сперечатися точно не став би.

-Як сталося, що ви занялися саме фігурним катанням?

-Спочатку цей вид спорту обрав мій старший брат Іван. Мені тоді було три роки і, як розповідають батьки, я також захотів кататися. Ніхто не заперечував, тим більше, що моя мама, Лариса Віталіївна, - майстер спорту з акробатики, займалася також спортивною гімнастикою і завжди захоплювалася фігурним катанням, стежила за виступами фігуристів. Я спочатку займався в групі здоров’я, а моїм першим тренером був Анатолій Григорович Євдокимов (нині покійний-авт.).

-Андрію, де ви вчитеся?

-Я закінчив 10-й клас вечірньої школи № 4 в Дарницькому районі. Дуже багато займаюся вдома, з батьками. Шкільні вчителі знають, що я фігурист, бачили мої виступи і я їм вдячний за об’єктивне ставлення, допомогу. У вечірній школі, на відміну від звичайної, 12 класів, тому дуже хотілося б пройти всю програму раніше і закінчити навчання в наступному році.

- В анкеті ISU у графі щодо хобі у вас вказано «спорт». Не вірю, що вас більше нічого не цікавить.

-Ну, звісно у мене багато захоплень, не знаю, чому там так написано. Передусім, надзвичайно цікавить кінематограф. Навіть ще роздумую, куди буду вступати – до навчального закладу, пов’язаного зі спортом чи з кіно. Хотілося б навчитися і режисурі, і писати сценарії – одне другому не заважає, а також мені подобається акторська гра. Я і на льоду стараюся грати. Поки що не знаю, чи буду цьому вчитися, але дана сфера мене приваблює. Ще люблю комікси, тут я маю одну ідею, яку хотів би реалізувати. Взагалі мені подобається якомога більше читати, розвиватися, але можу й покататися на ВМХ (трековий велосипед-авт.), скейті.

-Є фільми, які хочеться переглядати?

-Так, є така крута картина Гая Річі та Люка Бессона «Револьвер». Вона не нова, 2005 року, там грає Джейсон Стейтем. Дуже сильний фільм, філософський, з мораллю, цікавими думками. Я готовий його переглядати скільки завгодно. А ще «Темний лицар» Крістофера Нолана – це якраз за коміксами, фільми Квентіна Тарантіно.

-А що читаєте?

- Саме зараз – про Шерлока Холмса. Двічі пройшовся по семи книгах про Гаррі Поттера , восьму ще не читав. Мені подобаються фентезі, зокрема, Ніл Гейман, але читаю та слухаю різні книги, наприклад, «Над прірвою у житі» Селінджера.

-Андрію, як ви цього року відпочивали?

-У мене не було відпустки в загальноприйнятому розумінні. Я відпочиваю щонеділі й цього досить. Що роблю? В інтернеті «сидіти» не особливо хочеться, оскільки мимовільно занурюєшся у такий поганий стан, так би мовити, не екстравертуєшся.Тому люблю гуляти, піти в кіно, а компанію мені складає мій тато – Валерій Володимирович…Тобто найчастіше це активний відпочинок.

Людмила Власюк.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018