Марія Голубцова/Кіріл Бєлобров: «У наступному сезоні хочемо довести, що готові до нових викликів»

22:35 | 28 июня 2019
Для одного з провідних українських танцювальних дуетів Марії Голубцової  та Кіріла Бєлоброва наступний сезон буде останнім  юніорським рубежем.

Для одного з провідних українських танцювальних дуетів Марії Голубцової  та Кіріла Бєлоброва наступний сезон буде останнім  юніорським рубежем. Однак перед тим, як для цієї яскравої та надзвичайно харизматичної  пари відкриються двері у дорослий світ, їм належить виступити в турнірах юніорського Гран прі, а також  низці міжнародних  та національних  змагань, де фігуристи мають намір довести,що  максимально  готові до нових викликів.«Хотілося б показати, що на сеньйорському рівні ми виступатимемо не лише тому, що дозволяє вік, але й завдяки гідному цього статусу катанню», - каже Кіріл.

Учні Марії Тумановської-Чайки дали інтерв’ю нашому сайту в останній перед  від’їздом на збір тренувальний день на столичній Льодовій арені. Вони розповіли про підготовку до важливого для них сезону, роботу над  новими програмами, а також поділилися враженнями від відпустки та зізналися, що думають один про одного.

-Передусім, розкажіть, будь-ласка, куди ви завтра вирушаєте?

Кіріл. Ми їдемо до Оберстдорфа, куди традиційно запрошують нашого тренера Марію  Миколаївну(Тумановську-Чайку - авт.). Збір триватиме  три тижні, здебільшого працюватимемо над фізичною підготовкою, щоб  були сили для прокату програм.

Марія. Збір у літній період – це важче і серйозніше, ніж звичайні буденні тренування, оскільки нам потрібно не просто автоматично відпрацювати, а намагатися довести до досконалості всі складові обох  програм. Так що три тижні в Оберстдорфі будуть досить жорсткими.

-На якій стадії наразі ваша підготовка?  Чи можете дещо відкрити секрети нових програм?

Марія. Постановка довільного танцю завершена, він готовий. Звісно, програма ще  сирувата і про досконалість говорити зарано. Над цим працюємо, але всі карти розкривати поки що не будемо. Скажу лише, що це історія про життя та смерть, в ній присутня вічна тема - протистояння добра та зла.

Кіріл. Наша нинішня  довільна програма дещо відрізняється від того, що ми робили раніше. Наприклад, досить «різка» музика в другій частині  – для нас це трохи незвично. Але ж завжди цікаво пробувати щось нове…. Щодо ритмічного танцю, то, скажімо, «Tea-Time Foxtrot», який свого часу придумали  поляки Наталя Калишек та Максим Сподирєв, нам все ж ближчий, ніж  торішнє танго. Це легкий, веселий танець і він вписується у наш стиль.

-Наскільки важким  і тривалим був пошук музичної теми для довільної програми?

Кіріл. Насправді з цим пов’язана незвичайна історія, можна сказати містична. Ідея програми нашому тренеру прийшла…уві сні, тобто їй наснилося, що ми катаємося  під  певну музику. Коли Марія Миколаївна нам про це розказала і запропонувала  спробувати, ми зрозуміли, що це, як кажуть, знак згори.

 -Що нового можна буде побачити у ваших програмах?

Кіріл. Ми багато чого змінили,практично всі елементи інші. Тепер треба добре попрацювати над якістю. З липня плануємо розпочати  прокат  програм повністю, це станеться в Оберстдорфі.

-Зазвичай ваші костюми вирізняються вишуканістю та стилем. Чим здивуєте цього разу?

Марія. Над дизайном костюмів працює вся наша команда. У ритм-танці, де в наступному сезоні передбачена тема мюзиклів, ми взяли ряд елементів з обкладинок творів цього жанру, але дещо додали й від себе. Досить цікавими, зокрема, з точки зору відповідності до образів, будуть костюми у довільномі танці. Але дизайнерський  процес наразі перебуває на початковій стадії, можливо, ще будуть зміни у деталях. Хоча дві примірки ми вже пройшли.

-Зараз усі думки фігуристів пов’язані з новими стартами. Але, як кажуть, «плануючи майбутнє, озирнись»…Які уроки ви винесли з минулого сезону?

-Марія. Я би не дала однозначної відповіді на це питання…У сенсі результатів минулий сезон був для нас не надто поганим і не надто хорошим. Тут  важлива інша річ: як ми відчували себе в тому сезоні, як виглядали, як вписувалися в ключові акценти. На мою думку, нам не вдалося досягти максимуму в намаганні  зробити все на льоду якнайкраще. Це один з уроків і ми спробуємо виправити ситуацію в наступному сезоні. Тобто більше думати про роботу, не відволікатися на сторонні речі, не зациклюватися на моментах, які нас бентежать, у тому числі, один в одному. Ми дорослішаємо і разом з цим приходить розуміння та усвідомлення того, що справі, якою займаєшся, треба віддавати всі сили.

Кіріл.Так, треба вчитися абстрагуватися від того, що може зашкодити тренуванням. Це нелегка робота, але вона є одним із завдань на літо.

-В танцях важко швидко просуватися вперед, але цілком очевидно, що ваше катання стає все якіснішим. Чи є внутрішнє відчуття прогресу?

Марія. Безумовно, прогрес є і цей факт нас надихає. Може й трапляється  якийсь короткий період спаду, коли здається, що стоїш на місці і треба  стрімкіше  рухатися вперед, але зазвичай такий настрій швидко проходить.

-Наскільки завантаженим буде для вас майбутній сезон?

Кіріл. Ми  точно знаємо, що виступимо на двох етапах юніорського Гран прі. Далі будемо розглядати участь у міжнародних турнірах.  Було б добре потрапити на юніорський чемпіонат світу, для цього потрібно пройти відбір на чемпіонаті України. Насправді цей сезон особливий і найвідповідальніший для нас – завершення юніорського періоду хотілося б ознаменувати хорошими результатами.

-Що для вас є найважливішим у танцях?

Кіріл. Взаєморозуміння  та взаємозв’язок  з глядачами, коли історія, яку ми показуємо на льоду, знаходить у них відгук і вони переживають її  разом з нами. Мені здається, це і є вершиною майстерності.

Марія. На мій погляд, виступ  має бути не просто виконанням елементів - глядачам не особливо цікаві наші крюки-викрюки.  Хочеться, щоб вони зрозуміли суть і сюжет танцю, перейнялися його образами та емоціями.

-Ким із світових зірок фігурного катання ви захоплюєтеся?

 Марія. У танцях наші кумири відомі – Габріелла Пападакіс  та Гійом Сізерон. Але, звичайно ж, не лише вони одні  у цьому світі, є багато  фігуристів, гідних поваги.

Кіріл. У мене особисто викликає захоплення  Юдзуру Ханю, котрий після важкої травми повертається на лід і виграє Олімпійські ігри. Прикладом є Альона Савченко – її мужність та цілеспрямованість, з якими вона йшла до олімпійської медалі просто вражають.

-Ви справляєте враження ідеального за підбором  танцювального дуету. А як би ви самі охарактеризували один одного?

Марія.  Мені дуже імпонує спортивна впертість Кіріла та його цілеспрямованість. З того моменту, коли мій партнер усвідомив, чого хоче від життя, він досить рішуче йде до своєї мети – я маю на увазі не лише тренування, але й його прагнення розвиватися інтелектуально. Він всім цікавиться  і це викликає повагу.  А ще Кіріл дуже вредний.  Зрештою, так само, як і я…

Кіріл. Про Машу  хочу сказати, що, крім неї, я би ні з ким не катався. Вона підходить мені ідеально. Бувають незначні протиріччя, але у підсумку ми завжди знаходимо спільну мову. Вона мені допомагає, підтримує  в різних ситуаціях. Щоправда, й критикує.

-Як ви це сприймаєте?

Кіріл. Я дуже не люблю критику! Та оскільки  я розумію, що це для мого блага, то доводиться  миритися.

Марія. Ну, може, й справдітреба трохи пом’якшити, щоб не виходило так  жорстко…

-Наскільки ви активні у соціальних мережах?

Марія. Скажу так: одне фото на півроку в Інстаграм – це вже дуже добре. Ми не відчуваємо нагальної потреби повідомляти цілому світу про кожний свій крок. Вважаємо це марним, та й часу шкода. Я не думаю, що пости на кшталт «я прийшла на ковзанку», «я уже на льоду» такі вже цінні.

Кіріл. Ми обоє неактивні у соцмережах, нам це справді нецікаво. Є багато інших, корисніших речей, на які варто витратити вільний час.

-Наприклад?

Кіріл. Передусім, навчання. І я, і Маша навчаємося в педуніверситеті ім. Драгоманова, уже закінчили перший курс. Крім того, особисто я зараз вчуся грати на піаніно, слухаю багато класичної музики. Правда, поки що уроки не беру, займаюся сам, просто мені це цікаво.

Марія. А у мене більше в ходу пісні під гітару. Я нещодавно купила її і вчуся грати.

-Не хочеться відпочити від музики?

Кіріл. У жодному разі! Ми слухаємо багато різної музики, шукаємо у ній ідеї для програм…

Марія. Але намагаємося підходити до цього творчо. Якщо це, приміром, «Лебедине озеро», то не хочеться катати саме лебедя, можна ж придумати іншу інтерпретацію.

-Як пройшла ваша відпустка? Чимало спортсменів, судячи з тих же соцмереж, віддають перевагу відпочинку з екстримом…

Марія. Тільки не ми! Ні, ми також  любимо драйв, але не можемо собі дозволити, оскільки ризик зазнати травми у такому випадку цілком реальний. Ми відпочивали більш спокійно – спочатку поїхали разом в круїз, побували в Барселоні, Марселі, Генуї, тобто подивилися світ. Трохи важкувато було ходити історичними місцями, але надзвичайно цікаво. Потім з’їздили в Єгипет, полежали на сонечку, пограли в улюблений волейбол.

Кіріл. Все це було ще в березні, оскільки ми вирішили раніше  розпочати сезон, щоб краще підготуватися. Тому вийшли на лід в квітні.  І вже безпосередньо перед  Оберстдорфом тренувалися по 5 годин на день. Тобто все йде за планом, сподіваємося, що виконаємо всі завдання на сезон.

Людмила Власюк.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018