Ірина Медведєва: щоб стати суддею, треба пройти довгий і важкий шлях

23:35 | 10 июня 2019
До Української федерації фігурного катання на ковзанах (УФФК) нерідко звертаються із запитанням, як стати суддею з цього виду спорту.

До Української федерації фігурного катання на ковзанах (УФФК) нерідко звертаються із запитанням, як стати суддею з цього виду спорту. Означена тема досить популярна і  на численних форумах, де ті, хто прагне оцінювати виступи фігуристів, сидячи за суддівським столиком, цікавляться різними  нюансами  непростої роботи судді. Ми відібрали найчастіші запитання і попросили відповісти на них суддю Міжнародної спілки ковзанярів (ISU) , члена президії  та суддівської колегії УФФК, доктора педагогічних наук,професора Ірину Медведєву.

- Отже, Ірино Михайлівно, що потрібно для того, що стати суддею з фігурного катання?

-Тим, хто уже твердо вирішив, що спроможний подолати всі труднощі, пов’язані з суддівською діяльністю, необхідно пам’ятати, що цей шлях починається  з власної спортивної підготовки. Потрапити у судді «з вулиці» нереально, обов’язково потрібно самому вміти кататися і мати спортивну кваліфікацію.

-Тобто, у людей, котрі ніколи не стояли на ковзанах, немає жодних шансів сісти за суддівський столик?

-Гадаю,так. Зазначена  умова зафіксована в правилах ISU. Обійти її неможливо,  оскільки без підтвердження наявності спортивного розряду вас не допустять до складання іспиту. Це раніше можна було «подавати на суддю», відпрацювавши певну кількість змагань, тепер вимоги жорсткіші. Та й для самого претендента у судді багато що спрощується у випадку, якщо він знає про фігурне катання не з телевізійних трансляцій, а пропустив його через себе.

-Припустимо, людина займалася фігурним катанням і має спортивний розряд, куди і до кого їй звернутися для подальших дій?

- Вона має заявити про своє бажання суддівській колегії УФФК.  Для цього також потрібно виконати певні вимоги. По-перше, претенденту має виповнитися 24 роки – це встановлений ISU віковий ценз для подавання документів на міжнародну категорію та складання іспитів. Але до цього ще далеко. Спочатку необхідно попрацювати упродовж чотирьох сезонів на  всеукраїнських змаганнях – від дитячих  турнірів до національних чемпіонатів, а також прослухати низку навчальних семінарів, які проводяться в Україні. Міні-іспит, який зобов’язані скласти після семінару його слухачі, стане серйозним кроком до професіоналізму. Іспит проводиться або у тестах, або у вигляді відповіді на запитання під час демонстрації відео. Таким чином перевіряється засвоєний матеріал, знання правил тощо. Ще одна норма, гадаю, загальновідома – доскональне знання англійської мови.  Зі свого боку, я би порадила майбутнім суддям займатися самоосвітою, спостерігати за різними змаганнями, виставляти свої оцінки, а потім порівнювати їх з офіційними.

-Як можна отримати міжнародну категорію?     

-Тут уже випробування влаштовує Міжнародна спілка ковзанярів і також у вигляді  іспиту – дуже непростого. Його необхідно скласти,звісно, англійською мовою і мати на увазі, що конкуренція досить висока, чимало людей відсіюється . Певним плюсом для претендентів є їхня, так би мовити, впізнаваність на міжнародній арені, тобто, коли їх уже знають по успішному суддівству національних чемпіонатів, активній участі в семінарах.

-Як саме відбувається цей іспит?           

-Передусім, потрібно пройти поглиблений теоретичний тест, запропонований  модераторами, які є представниками технічних комітетів ISU, потім продемонструвати по відео практичне суддівство. Зазначу, що таке навчання регулярно проводиться для всіх суддів, незалежно від досвіду, адже фігурне катання не стоїть на місці, у ньому відбувається багато змін. Наприклад, нещодавно я брала участь в семінарі  на тему нової системи суддівства, яка, як відомо, стартувала на початку минулого сезону. Учасникам було надано велику кількість прикладів, за якими ми приймали суддівські рішення. Потім ретельно аналізувалася кожна оцінка. Це стосувалося й компонентів, коли модератор надавав презентацію і судді мали оцінити виступи спортсменів.

Взагалі, практично всі, хто готується до іспитів, вивчають останні комюніке ISU, студіюють правила, щоб напрацювати самостійну теоретичну базу.  Це просто необхідно, адже  питання бувають настільки каверзними та заплутаними, що відомі випадки, коли на деякі з них не могли відповісти навіть ті, хто вже мав міжнародну категорію і претендував на найвищу – суддю ISU.

-У яких навчальних закладах  України здійснюють підготовку спортивних суддів, у тому числі – з фігурного катання?

-Курс щодо суддівства в спорті можна прослухати у Національному університеті фізичного виховання та спорту, а також в Національному педагогічному університеті ім.М.П.Драгоманова, де я читаю лекції на тему суддівства з фігурного катання. Щоправда, заняття ми проводимо у тому випадку, коли спостерігається  зацікавленість у них. На жаль, серед студентів є й такі, хто начебто й хоче стати суддею, але має викривлене поняття про майбутні обов’язки, вбачаючи у них якесь міфічне «красиве життя» з частими виїздами за кордон. Їм потрібно зрозуміти і бути готовими до того, що для досягнення успіху в суддівській справі необхідно пройти довгий і важкий шлях. Робота на будь-яких міжнародних змаганнях – це своєрідний стрес. Знаю це з власного  багаторічного досвіду. Непросто оцінювати виступ спортсмена, який вклав у нього всі свої силиздоров’я, час…Бувають ситуації, коли від суддівських оцінок  залежить подальша кар’єра, навіть доля фігуриста. Це велика  моральна відповідальність, тому суддя має бути максимально об’єктивним.

-Чи можливо це – бути абсолютно нейтральним і неупередженим  у такому живому та емоційному виді спорту як фігурне катання?

- До цього треба прагнути. Фігурне катання, яке сприймається через такі категорії як краса,вишуканість,чарівність, справді не піддається механічному виміру  і людський фактор у ньому був, є і буде. Але у цьому й привабливість нашого виду спорту, як, до речі, і художньої гімнастики. Той факт, що на чемпіонатах світу та Європи, Олімпійських іграх працюють по 9 суддів, уже свідчить про те, що буде стільки ж  думок, адже у кожного своє бачення. Особливо це стосується приземлення стрибків, відштовхування тощо.  Але консенсус завжди досягається, завдяки чому сформована загальна оцінка  відповідає реальному стану речей.

-Якими особистими якостями повинен володіти суддя?

-Суддя  має сформувати свій імідж так, щоб максимально використати у своїй діяльності , наприклад, такі якості як цілеспрямованість, вміння швидко оцінювати ситуацію, приймати зважені рішення, відстоювати та обґрунтовувати свою точку зору. Щось людині дано природою, а щось необхідно і розвивати. Дуже важлива така риса як комунікативність. Спілкування з колегами, компетентне обговорення з ними різних питань, повагу до думки співрозмовника  я також вважаю умовами для професійного росту. Загалом майбутнім фахівцям хочу сказати: суддями не народжуються. Якщо ви вирішили присвятити себе цій справі, треба постійно «працювати над собою».

 -Ірино Михайлівно, розкажіть, будь ласка, як формується суддівський корпус на найважливіші змагання.

-Якщо говорити про чемпіонати Європи та світу, чемпіонат чотирьох континентів та юніорський чемпіонат світу, то судді визначаються   жеребкуванням. Цю процедуру ISU проводить щороку в жовтні за участю  країн, які були представлені фігуристами у відповідних сегментах на чемпіонатах. Саме випадковий жереб вирішує, які країни мають право відправити  своїх суддів на змагання наступного року, а також те, до якого виду потрапить суддя. Тобто можна бути присутнім  в одному виді, а можна й в трьох.  Зазначу, що рішення щодо жеребкування ухвалив Конгрес ISU після голосування країн-учасниць. Водночас

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018