Лакернік - про Медведєву і нові правила

07:20 | 08 июня 2019
Фігурним катанням займався у Віктора Кудрявцева, але зробив кар"єру як суддя.

Фігурним катанням займався у Віктора Кудрявцева, але зробив кар"єру як суддя. Працював на великих змаганнях ISU і зимових Олімпійських іграх з 1996 року. Суддя і технічний контролер всеросійських змагань. Один з найавторитетніших світових фахівців у сфері суддівства. У 2000-2010-х очолював технічний комітет ISU, з 2016 року є віце-президентом Союзу.

Олександр Лакернік - один з найбільш відомих представників Росії в міжнародних спортивних організаціях. Після багатьох років в ролі рефері топ-змагань зараз він займає пост віце-президента Міжнародного союзу ковзанярів, яким в тому числі регулюється і фігурне катання.

На минулому тижні в правила були внесені зміни, що стосуються недокрут. Багато порахували їх грають на руку певним фігуристам, зокрема Євгенії Медведєвої. Ми запитали у функціонера ISU, чи дійсно організація «тягне» росіянку, а також дізналися про перспективи нових дисциплін в фігурному катанні та тому, скільки росіянок можуть вийти на старт майбутнього Гран-прі.

Нинішні зміни не грають колосальну роль

- Олександр Рафаїлович, одне з головних подій міжсезоння - чергові зміни в правилах. Чи правильно розуміння, що це було зроблено заради стимулювання ризику фігуристів, щоб вони не боялися йти на складні стрибки?

- Швидше за неправильно. Просто торішнє рішення, що за недокрут рівно на чверть обороту вже ставилася галка і знижувалися бали, спричинило за собою занадто багато недокрут. І технічний комітет вирішив пом"якшити ситуацію. Навряд чи хтось думав про заохочення стрибаючих людей.

- Просто суддівство зробили більш ліберальним?

- Так. У минулому році було жорстке рішення, його пом"якшили іншим.

- Разом з цим є і протилежна думка: що рішення ISU допомагає людям, що страждають недокрут. Зокрема, Євгенії Медведєвої . З математики - хіба не так?

- Ніхто не думав ні про Медведєвої, ні про когось іншого. Просто побачили, що недокрут стало більше, і запропонували знизити їх вагу. І все це не відіграє такої вже колосальної ролі. 20 або 30 відсотків зниження - це не так принципово.

- Тобто ви не згодні з такою постановкою питання, що зміни працюють, наприклад, проти Туктамишева , але за Медведєву?

- Не згоден. Так, є фігуристи, для яких недокрут не є загрозою, хоча іноді і Лізі ставили його на потрійному Аксель. Так, для неї це менш характерно. Але це загальне рішення, про кого-то конкретно не думали.

- Зрозуміло, що завжди будуть два різноспрямованих вектора - або жорстке суддівство, і тоді будуть вигравати Лайсачек або Браун, або ліберальне, але люди будуть вигравати з помилками. Вам яка ідея більше до душі?

- Я вважаю, що складність повинна заохочуватися. Але за умови якості. Нам не потрібні погано виконуються складні стрибки. Не повинно бути так, як кілька років тому, коли головне було докрутити, при цьому можна хоч на дві ноги приземлитися. Багато так і робили - навіть не прагнули приземлитися на одну ногу, отримували свої GOE-2 бали, але в підсумку виходили в плюс.

- Нинішній баланс ідеальний?

- Ідеального нічого немає, але весь час будуть спроби ситуацію покращувати.

- Даніель Грасслі недавно говорив в інтерв"ю "СЕ", що він і хотів би включати п"ятірню в програми, але отримає за них нуль. Чи не час додати їх в таблицю оцінок?

- Включити в таблицю п"ятірнею - не проблема, ми не проти. Просто я не вважаю, що світ дозрів до того, щоб це хтось робив. Це тільки спроби, з великим недокрут. Як тільки з"являться спортсмени, які його роблять, і як тільки ми переконаємося в реальності цього дійства, ми їх додамо. Рік тому ми домоглися того, що таблиця побудована на відсотках, тому конструкція таблиці стала простіше. Залишилося поставити нову базову вартість. Але поки історія про п"ятірнею - це розмови, жодного відео я не бачив.

Обговорення суддівських рішень з глядачами призведе до хаосу

- На останньому чемпіонаті світу ми були свідками роботи програми Ice Scope, яка вимірювала висоту стрибка, інші характеристики. Вам сподобалася, будете прагнути більше роботизировать суддівство?

- Поки мова йде не про це, поки ISU проявив інтерес до цих розробок. Ми слухали представників розробників, але ми поставили певні питання. Наприклад: висота, довжина - це важливо, але у нас не стрибки в висоту або довжину. Ми запитали, чи можуть розробники вимірювати докрутили стрибка? Тоді це нам буде цікаво.

- Вони взяли до відома?

- Так, до цього вони цим не займалися, тепер займуться.

- Можливо, що, умовно, після Пекіна у ISU з"явиться система, коли кожен градус недокрут буде вираховуватися програмою, а бали просто автоматично пропорційно вираховуватися?

- Скільки часу займе розробка - ніхто не знає. Теоретично подвійний стрибок - це 720 градусів. Але на ділі це менше, все стрибають з дуги і приземляються нема на пряму лінію. Недокрут закладений в стрибок. Тому грубо кажучи - програма повинні сказати, що той чи інший фігурист виконав стрибок на стільки-то градусів. А експерти будуть інтерпретувати ці дані. Питання в тому, який недокрут допустимо. Зараз ось - чверть. Хтось скаже - багато, хтось - мало. Треба домовлятися. Якщо коли-небудь вся ця система вийде - це буде дуже цікаво.

- Ви за відеоповтори у фігурному катанні за прикладом футболу, тенісу?

- Так вони є. Судді мають повтори в нормальній швидкості, технічна бригада - в сповільненій. І цим користуються під час змагань, і часто. Інше питання, що треба покращувати дозвіл апаратури. Можливо, ставити другу камеру з іншого боку. Але скільки це коштує? Як завжди, питання в співвідношенні "ціна - якість".

- Я швидше про публічність повторів. У хокеї суддя оголошує про рішення всьому зал, в тенісі все бачать, куди приземлився м"яч. У фігурному катанні можливо, щоб глядачі бачили ту саму картинку, що і судді, щоб їм пояснювали рішення?

- Не знаю. І не знаю, чи потрібно. Якщо багато людей починають дивитися один і той же, виникає хаос. Занадто багато думок. Ми повинні боротися за якість роботи технічних бригад, за однаковий підхід. Але починати обговорювати це з глядачами на весь зал ... Глядачеві можна показати результат - цей стрибок був з недокрут. У нас 11 стрибків за програму. Скільки ж повторів буде?

- Фігурист може брати право на челендж, наприклад - як вам така ідея?

- Так йому оцінки вже поставили. Просити змінити оцінки? Ну, вибачте, ми хочемо суддівство зробити швидше, а публічність звучить красиво, але затягне процес. Призведе це тільки до ще більших спорах.

- Ви згадали боротьбу за однаковий підхід технічних бригад. Зараз з цим проблеми?

- Бувають. Чи не настільки, щоб вони прямо міняли результат, але є різні погляди. Ми прагнемо до того, щоб це прибрати.

Я за синхронне катання на Олімпіаді.Але МОК поки не йде на компроміс

- Інші олімпійські види спорту активно впроваджують нові дисципліни. Навіть ковзанярський спорт, який підпорядковується ISU, ввів мас-старт.Чи можливий в фігурному катанні свій мас-старт, якісь новинки?

- Розробок типу мас-старту немає, звичайно. Є ідея про зміну змагань, щоб коротка і довільна програми набагато сильніше відрізнялися один від одного і мали однакову вагу, щоб давати за них однакові медалі. Робота ведеться. Але наскільки ця розробка буде вдала, ось питання. Якщо все вийде, то дійсно з"являться нові дисципліни, медалі на Олімпіаді. Не треба думати, що ніхто нічого не робить.

- Вам подобається синхронне катання, його варто додати в Олімпійські ігри?

- Так. Але питання складне. МОК встановив загальну квоту спортсменів на зимовій Олімпіаді - близько 2900 осіб. Для синхронного катання нам потрібно ще людина 200. Якщо скорочувати кількість людей в команді - чи не втратить вигляд своєю суттю? Свого часу в командах було по 30 чоловік, давно, але я ще пам"ятаю. Потім 20, зараз 16, що вже ділиться тільки на чотири, а це теж важливо, це мінус. При 12 кількість конфігурацій буде ще менше. Я за синхронне катання на Олімпіаді, на чемпіонаті світу. ISU йшов на компроміс з 12 людьми, але МОК і на це не погодився. Може, це і добре, не втратили вигляд.

- Скорочувати команди або площа льоду - реально? У синхронному плаванні обходяться ж дев"ятьма спортсменками.

- Можливо, але при 16 учасницях це видовищним виглядає. Та й МОК навіть на 12 людина не погоджується.

Можливо, зміною вікового цензу хтось хоче послабити конкуренцію?

- На попередньому конгресі ISU різко постало питання про підвищення вікового цензу. У наступному році - новий конгрес, в жіночому катанні розклад сил не змінюється. Чи є загроза змін?

- Конгрес відбудеться влітку 2020 року в Таїланді. Невідомо, чи будуть такі пропозиції. Зазвичай вони вносяться взимку, якщо не є терміновими.

- А якщо будуть?

- Те обговорюватимуть. Які запропонували люди будуть обґрунтовувати необхідність нововведень. У зміні мінімального віку є і плюси, і мінуси. З одного боку, красиве жіноче катання тощо. З іншого - при цьому не буде такої складності, як у маленьких вертких дівчаток. Ми все-таки пропонуємо глядачеві продукт. Чи захоче він дивитися на катання з більшою грацією, але меншою складністю? Треба з"ясовувати. На минулому конгресі пропозиція виникла спонтанно, в пожежному порядку його обговорювати ніхто не рвався.

- У вас яка думка? Ви готові захищати існуючий ценз?

- Я не дуже хочу висловлювати думку і впливати їм на інших, але сумніви в необхідності підвищення віку є. І ще - треба задуматися, чому ніколи раніше цю тему не піднімали. Тара Липинський стала олімпійською чемпіонкою в 15 років. Потім вік трошки підвищили. Може бути, хтось просто хоче цим послабити конкуренцію? Я вважаю, що перш ніж приймати рішення, треба ретельно зважувати всі плюси і мінуси. Особливо коли мова йде про таке рішення.

Джерело: sport-express.ru

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018