Ірина Медведєва: «Прогрес лідерів очевидний, але й молодь «не спить»

14:05 | 21 декабря 2018
На столичній «Льодовій арені» завершився чемпіонат України з фігурного катання постолімпійського сезону.

На столичній «Льодовій арені» завершився чемпіонат України з фігурного катання постолімпійського сезону. Спортсмени розіграли чотири комплекти нагород. Нагадаємо імена тих, хто цьогоріч зійшов на п’єдестал пошани. У чоловічому одиночному катанні золоту медаль здобув Іван Шмуратко (Київ), срібним та бронзовим призерами стали відповідно Андрій Кокура (Київ) та Михайло Лейба (Харків). У жіночому одиночному катанні чемпіонкою України стала Анастасія Архіпова (Київ), на другому місці Анна Іванченко (Одеса), на третьому - Марина Жданович (Київ). У спортивних танцях на льоду перемогу здобули Дар’я Попова/Володимир Бєліков (Харків), за якими зі «сріблом» та «бронзою» розташувалися відповідно Юлія Жата/Ян Луковський (Київ) та Аліса Лупашко/Владислав Хоменський (Київ). У парному катанні найвищу нагороду отримали Софія Нестерова/Артем Даренський (Дніпро), другими стали Вікторія Бичкова/Іван Хобта, третіми – Софія Голіченко/Іван Павлов(обидві пари представляли Київ-Богуслав). 

З деякими своїми думками та висновками щодо результатів змагань з нашим сайтом поділилася член президії Української федерації фігурного катання на ковзанах(УФФК), суддя Міжнародної спілки ковзанярів (ISU) Ірина Медведєва.

«Насамперед хотілося б відзначити високий організаційний рівень чемпіонату, що дозволило провести його ефективно та за чітким графіком. Цьому сприяла також робота на національних змаганнях зарубіжних фахівців ISU, яких ми запрошуємо уже другий рік поспіль для максимальної об’єктивізації результатів», - наголосила Ірина Медведєва.

Даючи загальну оцінку виступам українських фігуристів, вона зазначила, що лідери підтвердили свою готовність гідно представляти свою країну на міжнародній арені, але й «молодь не спить», намагаючись створити серйозну конкуренцію найсильнішим спортсменам. Зокрема, у чоловічому одиночному катанні, де через травму, що загострилася, не виступав перший номер команди Ярослав Паніот, все міцніше закріплюється на лідерських позиціях Іван Шмуратко. «Чемпіонат показав, що учень Марини Амірханової має всі підстави для ривка вперед. Я не хочу сказати, що у нього все було ідеально, помилок вистачало, але фахівці завжди бачать потенціал фігуристів. У цьому сезоні Шмуратко з найкращого боку показав себе на міжнародній арені, а в тому, що тут, у Києві, йому іноді не вистачало елементарної зібраності,можливо, зіграв свою роль фактор «домашнього льоду», коли спортсмен перед своїми глядачами відчуває додаткову відповідальність. Варто відзначити й інших учасників чоловічих змагань, зокрема, двох призерів, на мій погляд, дуже цікавих фігуристів Андрія Кокуру (Київ) та Михайла Лейбу (Харків). З точки зору індивідуальності, емоційної подачі, прагнення якнайкраще виконати елементи вони сприймаються як відкриття чемпіонату. Видно, що ці спортсмени добре знають, над чим працювати та до яких вершин прагнути», - зазначила відомий фахівець. 

Надзвичайно хороше враження на чемпіонаті справила Анастасія Архіпова, яка, за словами Ірини Медведєвої, наразі є найяскравішою фігурою у вітчизняному жіночому одиночному катанні. «Ми всі дуже переживали за Настю, коли вона зазнала важкої травми. Слава Богу, фігуристка поновилася і знову продемонструвала нам свої дивовижні обертання, якісні стрибки  та інші елементи. На жаль, Архіпова за віком ще не потрапляє на «дорослі» чемпіонати Європи та світу, але на юніорських змаганнях у цьому сезоні, гадаю, вона себе ще покаже», - заявила Ірина Медведєва.

У контексті відбору на найближчий чемпіонат Європи фахівець УФФК оцінила і ситуацію, що склалася на чемпіонаті України в  спортивних танцях на льоду. Вона охарактеризувала її як суперечливу, враховуючи зняття зі змагань першої танцювальної пари України Олександри Назарової/Максима Нікітіна через отриману партнером у ритм-танці травму та перемогу Дар’ї Попової/Володимира Бєлікова (обидва дуети представляли Харків). «Моя особиста думка така – при відборі на чемпіонат Європи маємо дотримуватися спортивного принципу, інакше який сенс у змаганнях?», - висловила свою позицію Ірина Медведєва. «Тим більше, аналіз показав, що в рейтингу перша пара(Назарова та Нікітін) знаходиться на 10-му місці, а друга (Попова/Бєліков)– на 11-му, тобто це одна розминка», - додала вона.

Щодо результатів, показаних на національному чемпіонаті трьома спортивними парами, Ірина Медведєва вважає, що вони обнадійливі, насамперед, в тому сенсі, що продемонстрували відродження парного катання в Україні. «Ми спостерігаємо досить швидкий ріст майстерності Софії Нестерової/Артема Даренського з Дніпра, також, що особливо радує, активно «дозрівають» юні Вікторія Бичкова/Іван Хобта. Відчуваються якісні зміни у катанні  Софії Голіченко та Івана Павлова, хоча тут є складнощі, пов’язані з тим, що у минулому обоє були уже досвідченими одиночниками», - уточнила Ірина Медведєва.

Насамкінець суддя ISU констатувала помітний прогрес у катанні більшості учасників чемпіонату України.«Ніхто не хоче залишатися в аутсайдерах, тому йде копітка робота фігуристів, тренерів, над удосконаленням катання. Головне, щоб цей рух вперед не  припинявся», - наголосила вона.

Людмила Власюк.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018