В’ячеслав Загороднюк: «Я сказав Паніоту: хочеш результату – вмій слухати тренера»

18:35 | 03 ноября 2018
Український  фігурист Ярослав Паніот припинив співпрацю з американським фахівцем Теммі Гембл і повернувся до свого попереднього тренера – В`ячеслава Загороднюка.

Український  фігурист Ярослав Паніот припинив співпрацю з американським фахівцем Теммі Гембл і повернувся до свого попереднього тренера – В`ячеслава Загороднюка.

Про те, що спонукало чемпіона Європи-96, призера чемпіонату світу-94, нині відомого тренера знову взятися за підготовку колишнього учня, попри не зовсім дружнє прощання два роки тому, і чого він очікує від спільної роботи, В`ячеслав Загороднюк розповів в інтерв`ю нашому сайту. 

- В`ячеславе, хто саме ініціював поновлення співпраці?

- Пропозиція надійшла від  Ярослава та його батьків. Я довго думав, адже роботи у мене нині предостатньо – я працюю зі спортсменами з Малайзії, Індонезії, Філіпін. Але, зрештою, погодився. 

-Є якась особлива причина, що змусила вас прийняти таке рішення?

-Ну, мені ж не байдуже українське фігурне катання й український спорт загалом! До того ж, в Ярослава я вклав немало сил, знань та часу, п`ять років – це вам не жарт. Коли він звернувся щодо «другого шансу», я йому сказав: будеш дослуховуватися до тренера, беруся за твою підготовку, в іншому разі… Справа в тому, що у часи нашої спільної роботи все йшло добре до моменту, коли він заявив, що вже все знає. Я сказав, що радий за нього і на цьому ми тоді розійшлися.

Тепер бачу, що Ярослав подорослішав, багато що зрозумів і начебто готовий приймати зважені рішення. Зрешто, він сам «дозрів» до думки, що варто спробувати ще раз. У будь-якому разі, погодився, що ми маємо слухати один одного, він – мене, а я – його. Тоді, може, щось і вийде. 

-Які перспективи бачите з Паніотом?

-Гадаю, що він здатен посісти призове місце на чемпіонаті Європи. У разі ж повного взаєморозуміння по лінії спортсмен-тренер, то можна буде і до Олімпіади добре підготуватися, час ще є, попереду чотири сезони. Шкода, що два роки втрачено… Ми тренуємося лише три тижні і на цей момент  я всім задоволений. Робота йде ефективно, сприйняття того, що, наприклад, треба не потрійний аксель, а перевод вчити, нормальне. Крім того, я дуже радий, що Ярослав знову працює з чудовим фахівцем Філіпом Міллсом.

 - У якій формі перебуває зараз Ярослав?

- Зазначу, що спортсмен прийшов до мене зі старою травмою. Зараз треба їхати до Японії на етап Гран прі (9-11 листопада), тому ми вирішили, що я постараюся його підготувати до цих змагань, але тоді, мабуть, доведеться пропустити інші заплановані міжнародні змагання, оскільки потрібно буде поновитися до чемпіонату Європи в Мінську, адже травма була серйозна. Наша мета – показати на ЧЄ  хороший прокат. Так що виступ на Гран прі – це як складуться обставини: не турбуватиме травма – підемо там на тулуп чи фліп (у чотири оберти-авт.), турбуватиме –покажемо прокат з якісними потрійними. Тобто я не завантажую Ярослава тим, що треба розбитися на смерть, але виконати четверні. Спортсмен сам гризтиме лід, якщо відчує, що наслідків для здоров`я не буде. 

-Як оцінюєте його стрибкову базу?

-База то хороша, але ж, як я уже сказав, упродовж двох останніх років прогрес не проглядався. Паніот пішов від мене з трьома четверними, вони й зараз є, але у якому стані? Запущений лутц і зовсім запущений ріттбергер… Так що є над чим працювати. Якщо ж зібрати лутц та ріттбергер та маючи два тулупа й фліп, можна гарантовано претендувати на хороше місце.

Погано, що зараз Ярослав часто зриває стрибки, але причина цього для мене очевидна. Техніка потребує постійної роботи над нею, я би сказав, безперервного підживлення. Коли цього не відбувається, то елемент «зникає», хоча фігурист начебто все робить, як треба. Знаю це з власного досвіду. Коли я перейшов у професіонали і перестав працювати з Валентином Ніколаєвим, у мене раптом «зник» аксель. От я його стрибав-стрибав і в якийсь момент він кудись подівся. Я кажу Ніколаєву, з яким був на одному льоду, що за відчуттям все виконую правильно, а все марно. Він тоді дав мені буквально дві поради, дві підказки і аксель поновився. Тобто, впевненість у тому, що ти все знаєш і не бачиш необхідності знову й знову відточувати той чи інший елемент, може зіграти злий жарт. 

-Фігуристів часто підводить і психологічний фактор…

-Так, звісно, у цьому напрямі нам належить немало попрацювати. Навіть на тренуваннях Ярослав занадто нервує, коли щось не виходить. Я йому наводжу приклад Юдзуру Ханю, у якого не завжди все йде ідеально, але він вміє не зациклюватися на невдачі і катається так, наче живе на льоду. Тому ми й спостерігаємо унікальне явище, коли один спортсмен дає колосальну енергію тисячам глядачів, а ті, у свою чергу, надихають його.

А над психологією треба й самому спортсмену працювати, причому, щоденно. Після того, як пограв у війнушку на телефоні, напиши там же «у мене все добре, у мене все вийде, я обов`язково зроблю стрибок у чотири оберти». І жодних «може, я зроблю», оскільки ця невпевненість відкладається в мізках. Тобто, кажу я Ярославу, працюй сам над собою і не особливо слухай оточення, де немало й недоброзичливців. І вмій радіти життю – Каліфорнія, сонце, океан…Ця робота не менш важлива, ніж робота над стрибками.

-Чи маєте намір щось змінити у програмах?

-Ні, у цьому сезоні нічого міняти не будемо. Єдине, що зробимо, почистимо їх з тим, щоб спортсмену було зручно їх катати. Я навіть не буду вставляти великі «транзішни», які хотілося б побачити. Програми нормальні, просто їх треба відполірувати, щось доточити, щоб на чемпіонатах Європи, а потім – світу Ярослав показав гідне катання.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018