Голубцова/Бєлобров: сумно прощатися зі старими програмами, але треба рухатися вперед

16:40 | 26 июня 2018
Новий олімпійський цикл багато що перетасує у спортивних танцях на льоду.

Новий олімпійський цикл багато що перетасує у спортивних танцях на льоду. Відразу від декількох дуетів як на дорослому, так і на юніорському рівні, можна очікувати прориву. Серед них – одна з найкрасивіших і найліричніших українських пар, яка поки що не дійшла до п’єдесталів, але запам’яталася  глядачам яскравими виступами та креативними постановками своїх програм – Марія Голубцова/Кирил Бєлобров.

Учні відомого тренера і хореографа Марії Тумановської-Чайки  у наступному сезоні сподіваються показати  своє краще катання і  зміцнити позиції  в юніорській категорії,  де їм належить виступати ще два роки. Про підготовку до стартів, свої плани та надії, про історію знайомства та кумирів у спортивних танцях  фігуристи розповіли в інтерв’ю нашому сайту.

-Трохи незвично бачити вас на льоду у червні, коли чимало фігуристів ще відпочиває…

Кирил. Більше того, ми тренуємося уже  три тижні. Розклад занять мінливий,  але наразі гарантовано маємо  на київській «Льодовій арені» по 1 годині льоду тричі на день, а перші дні тренувалися взагалі по дві години і це було супер! Зазвичай кількість льоду у нас менша, тому використовуємо можливість більше покататися, а ближче до сезону навантаження доведеться дещо знизити.

Марія. Ми провели канікули в Києві, відпочивали лише два тижні, оскільки проходимо ЗНО – складаємо іспити. Обоє плануємо вступити до Нацціонального педагогічного  університету імені Драгоманова.

-Якими будуть ваші програми у наступному сезоні і наскільки вони вже готові?

Марія.  Зараз ми працюємо над програмами – вникаємо в образи, відпрацьовуємо елементи, щось доводимо до необхідного рівня, щось додаємо – йде звичайний творчий процес.

Кирил. Постановка короткої програми остаточно ще не завершена. Певні складнощі виникли через  те, що раніше ми ніколи не використовували у своїх програмах ритми танго, які обрано для нинішнього сезону. Тому довелося спочатку довго вчитися, освоювати цей танець на підлозі, щоб зуміти розкритися у ньому, відчути усі тонкощі, а відтак, щоб легше було ставити програму.  Але найдивовижнішу річ зробила Марія Миколаївна (Тумановська-Чайка). Вона знайшла  ідеально підходящий для нас музичний    варіант. Просто неймовірно, як їй це вдалося!  В результаті у нас вийшло не строго класичне танго, а танго, я би сказав, з ніжними нотками, що дуже характерно для нашого дуету.. У другій частині – інший стиль, але не хочу заздалегідь розкривати всі секрети постановки, давайте потримаємо інтригу до перших стартів.

Щодо довільного танцю, то він уже повністю поставлений. Це світла історія про кохання, щирі стосунки та почуття…Наразі  ми намагаємося до кінця зрозуміти наші образи, ще додумуємо сюжет танцю, стараємося  наповнити його багатим змістом, емоціями.

- У процесі створення програм ваші ролі зазвичай активні чи пасивні? Можете з чимось не погодитися з тренером?

Марія. Безумовно, активні. Інакше важко було б розкрити суть програми і показати у ній все, що вміємо і можемо. Звісно, у нас бувають дискусії, наприклад, щодо того чи іншого руху, але зрештою ми завжди приходимо до згоди.

-Фігуристи, як актори, мають постійно дивувати глядачів…Чим ви хотіли б інтригувати публіку – харизмою, «фішками», оригінальним способом виконання елементів?

Кирил. Нинішнього глядача важко чимось здивувати, навіть якщо ти придумав якусь суперпідтримку чи рух. Мені здається, що люди хотіли б бачити на льоду цікаву історію, «розказану»  щиро, емоційно, з довірою,  так, щоб глядач також переживав ці почуття і  на емоційному рівні відчував себе учасником  дійства.  Мало хто з танцювальних пар так вміє, але саме цим, на мій погляд, і можна дивувати публіку.

-Ваше прагнення  до такого діалогу було добре видно,зокрема, у попередному  довільному танці Hallelujah Леонарда Коена, який отримав так багато схвальних відгуків. Вам, зазвичай, шкода прощатися  зі старими програмами?  

Марія. Дуже шкода. Адже буває й так, що не встигаєш за сезон показати всі нюанси та грані програми і хочеться її покатати ще якийсь час. Але в танцях абсолютно неможливо зупинитися бодай на рік – наш вид вимагає постійного оновлення,інакше – застій. Може, в майбутньому якусь з попередніх програм модернізуємо й повернемо…

Кирил. Сумно було залишати у минулому також програму сезону 2016/2017 на музику з фільму «Пурпурні крила: таємниця фламінго». Ми дуже  любили цей танець, буквально проживали його. Але Маша має рацію, треба рухатися вперед.

-Багато дуетів зараз обирають повільну музику для довільних танців з певною недомовленістю у програмах…Який стиль близький вам?

 Кирил. Нашими кумирами у спортивних танцях є Габріелла Пападакіс/Гійом Сізерон, які й виступають в означеному стилі. Ми просто закохані у цей дует, кожний їхній прокат вважаємо шедевральним, те, що вони демонструють на льоду - справжнє мистецтво. Звичайно, стиль Габріелли та Гійома при всьому бажанні повторити неможливо, але ми рівняємося на них і намагаємося, як і вони, підкреслювати свою індивідуальність у танці.

 Марія. Додам, що французьку пару ми вперше побачили «наживо» торік на чемпіонаті світу в Хельсінкі , причому, не лише на льоду, але й поза ним, в кулуарах. Стільки було емоцій!

-Ви уже знаєте, на які міжнародні змагання поїдете у наступному сезоні?

Марія. Так, на два етапи юніорського Гран прі. Це турніри в Остраві (Чехія) та Єревані (Вірменія) – відповідно  п’ятий та сьомий етапи.

- Що думаєте про перейменування короткого танцю у ритм-танець і численні зміни у правилах? Чи дадуть вони, на ваш погляд, більше свободи спортсменам?

Кирил. Сама назва мало що може змінити, а от той факт,що  тепер треба враховувати стільки поправок до правил,  ускладнювати кожний елемент, поки що напружує.  Потрібен час, щоб всі ці новації  усвідомити, вникнути у них, врахувати у постановці… А потім уже можна робити висновки. Тому у нинішньому сезоні, який уже пройде за новими правилами, всім буде нелегко. Ймовірно, що надалі все поступово увійде в колію.

-Розкажіть,будь ласка, як створювався ваш дует, хто допоміг  вам зустрітися?

Марія. Я каталася як одиночниця  спочатку в Одесі, звідки родом, а потім у Дніпрі. Але з часом стало ясно, що одиночне катання – це «не моє». Тому перейшла у танці, приблизно рік виступала з іншим партнером – Іллею Богомолом.  Невдовзі я приїхала до Києва і Марія Миколаївна мені сказала, що є така цікава молода людина – Кирил Бєлобров, він переживає непростий період і вирішив попрощатися з фігурним катанням… Я відразу написала незнайомому мені Кирилу  в  соцмережі. Перша відповідь була така: ти хто і що ти хочеш? Зрештою ми зустрілися на ковзанці, подивилися одне на одного, поспілкувалися і з цього моменту розпочався наш спільний спортивний шлях. Це було 5 років тому.

- Кирил, чому ви прийняли таке несподіване рішення – кинути тренування?

Кирил. Справді, був період,коли я вирішив  залишити фігурне катання  і не тренувався цілих три тижні. Я також починав з одиночного, але можливість індивідуальної кар’єри  так само не розглядав. Тренувався у Олени Євгеніївни Кожаєвої, а програми мені ставила Марія Миколаївна. При цьому вона постійно говорила, що бачить мене у танцях і що я добре підходжу для цього. Спочатку я не дуже й хотів, думав, ну що мені там робити? А через деякий час мені в одиночному стало нецікаво,  якось взагалі все перестало бути важливим. Я й кинув…А тут Маша зі своєю пропозицією, от і подумав,що треба спробувати.

-Ви вважаєте себе добре «зіграною»командою?

Кирил. Ми уже досить тривалий час катаємося разом, тому, звичайно, ми - команда. Період звикання давно минув.

Марія. Розуміємо один одного з півслова. Іноді  сперечаємося, навіть сваримося, але ж це нормально, у всіх так. Головне, ми чітко усвідомлюємо, що є вища мета, тому через суперечливі моменти треба просто переступити. Разом з Марією Миколаївною ми - сила, яка здатна вирішити всі проблеми, адже робимо спільну справу.

 -Хто лідер у вашому дуеті?

Кирил. Не дуже хочеться визнавати…Насправді це Маша.

Марія. Кирил емоційніший від мене, зате, коли ситуація загострюється і виникає напруження , ми обоє «відходимо» дуже швидко, зазвичай для цього вистачає одного тренування. 

-Іноді на змаганнях спортсменів виводить на лід інший, не їхній тренер. Для вас важливо, щоб саме Марія Миколаївна стояла за бортиком?

Марія. Надзвичайно важливо! Марія Миколаївна – наш улюблений тренер, який у будь-якій ситуації нас розуміє, підтримує, мотивує. Вона створила наш дует і ми завжди це пам’ятаємо.

Кирил. У Марії Миколаївни неймовірна кількість цікавих ідей, втілювати та розвивати їх на льоду – саме задоволення. Класно й те, що вона є також нашим хореографом, тренувальний процес від того дуже виграє.

-Маріє, у вашому профайлі вказано, що ви захоплюєтеся живописом. Самі пишете картини чи просто цікавитеся цим видом мистецтва?

Марія. Так, я пишу картини і останнім часом роблю це досить часто. Щоправда, пишу не так швидко, як хотілося б, оскільки не завжди є натхнення…Поки що використовую акріл,  масла ще побоююсь. Є уже готові картини, багато ще у стані замальовок. Нещодавно намагалася написати автопортрет та виявилося, що це не так просто… Зараз думаю над темою фігурного катання , це ж цілий світ, який також буде нелегко відтворити. Ідей багато, я планую просуватися у реалістичному напрямі, наразі ж у мене мультяшний стиль.

Кирил, чим ви заповнюєте свій вільний час?

Кирил. Занять багато. Вдосконалюю  англійську, хоча вважаю, що  знаю її досить добре. Дуже люблю футбол і вболіваю за «Барселону». А от чемпіонат України не відстежую – немає на це часу.

Людмила Власюк.

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018