Анастасія Макарова: лише час покаже ефективність змін у фігурному катанні

15:25 | 14 июня 2018
57-й Конгрес Міжнародної спілки ковзанярів (ISU), який нещодавно завершився в іспанському місті Севілья, увійде в історію як один з революційних та знакових.

57-й Конгрес Міжнародної спілки ковзанярів (ISU), який нещодавно завершився в іспанському місті Севілья, увійде в історію як один з революційних та знакових. За п’ять днів роботи його делегати розглянули понад 400 пропозицій, чимало з яких суттєво змінюють правила, зокрема, у фігурному катанні.

Про найважливіші новації, їх вплив на подальший розвиток фігурного катання, про те, як ухвалювалися  рішення та робочі дискусії навколо них нашому сайту розповіла генеральний секретар Української  федерації фігурного катання на ковзанах Анастасія Макарова, яка у складі делегації УФФК брала участь у Конгресі.

-Анастасіє Олегівно, відомо,що на порядку денному Конгресу було близько ста питань, присвячених фігурному катанню. Чи реалізує їх вирішення одне з основних задекларованих ISU завдань - зробити правила максимально зрозумілими, щоб глядачі не займалися складними підрахунками, а спортсмени і тренери  чітко знали, що від них вимагається?

- Конгрес справді ухвалив безпрецедентну кількість рішень, які можуть навіть скоригувати вектор розвитку фігурного катання. Чому я кажу «можуть»? Тому що лише час покаже, наскільки необхідними та ефективними були прийняті зміни.  Зрештою, кожна нова справа у будь-якій сфері потребує певного випробувального періоду, осмислення її негативних та позитивних моментів уже в процесі практичного застосування. Лише тоді можна зрозуміти, чи досягнута мета.

Наразі картина виглядає досить позитивною для розуміння.  З іншого ж боку, немає сумнівів у тому, що певні питання спливатимуть упродовж усього терміну випробування,насамперед, нової системи суддівства. Гадаю, у нинішньому сезоні ми з цим зіткнемося.

 -Фахівці досить активно обговорювали рішення щодо ліміту на кількість стрибків у другій половині програми , які оцінюватимуться з підвищеним коефіцієнтом. Дехто навіть припустив, що у встановленні цього обмеження «винна» Загітова… Якою насправді  була логіка цієї новації, чи пропонувалися інші варіанти?

-На дебати було висунуто дві пропозиції – від федерацій Канади та Японії. Канадці пропонували підвищити коефіцієнт на останні два стрибкових елементи у короткій програмі та чотири стрибкових елементи у довільнійпрограмі, а японці – підвищити коефіцієнт на один останній стрибковий елемент у короткій програмі та три стрибкових елементи у довільній програмі. У підсумку більшість підтримала японський варіант, погодившись,що з такою кількістю стрибків з бонусом програми стануть збалансованішими.

Щодо окремих заяв бажаючих змістити акценти в історії цього питання і знайти чиюсь «вину» у тому, що воно з’явилося на розгляді Конгресу…Було б недоречним щось тут коментувати. Ті фігуристи,котрі виконували більшість стрибків у другій частині програми, робили це в межах правил. Вони,зрештою,свідомо йшли на ризик, але ж це і є спорт… 

-Які аргументи стали вирішальними під час дискусії  про дозвіл одиночникам двічі виконувати у довільній програмі лише один з видів стрибка у чотири оберти? 

- Ця тема також була з розряду гострих,тобто тих, які викликали бурхливі дебати як на самих засіданнях ,так і в «кулуарах» Конгресу. Більшість, безумовно, не підтримувала включену до порядку денного початкову пропозицію, де йшлося про те, що  тільки один стрибок у чотири оберти може бути включено до довільної програми без можливості повторного виконання у каскаді. З цього приводу технічним комітетом разом з Радою ISU було прийнято рішення знайти компроміс, та внести поправку в пропозицію для остаточного голосування.  Це було зроблено з поясненням, що запропонована новація додасть програмам більше різноманітності, а також дозволить проявити себе фігуристам, котрі володіють не всіма стрибками у чотири оберти. Зазначу, що дане питання було подано на голосування «пакетом» до інших змін у правилах…

-Чи бралися до уваги,може,озвучувалися, думки тих, кому,власне, й належить перетворювати теорію в практику,тобто, тренерів?

- Звичайно, але, на мій погляд, недостатньо. На жаль. 

-Одна з найважливіших новацій – затвердження нової шкали рівня виконання від -3+3 до -5+5. На Ваш погляд, це піде на користь фігурному катанню чи на шкоду?Адже й тут думки фахівців розділилися…

- Делегати погодилися, що зміна шкали має стати для фігуристів стимулом для якісних прокатів. Проте, як я уже казала, певна ясність щодо усіх, без винятку, новел у правилах настане  лише після їх застосування уже на перших змаганнях сезону. Безумовно, прикро, що престижні турніри стануть своєрідним полігоном для випробувань,адже це так чи інакше впливатиме на їх результати… Більш детально до цього питання можна буде повернутися після суддівського семінару, який відбудеться на початку липня у Франкфурті. Там буде змодельовано та проаналізовано різні ситуації, які можуть виникнути під час використання нової шкали на змаганнях. Тому я би не виключала деяких правок та так званих окремих пояснень до прийнятих змін.

-Пропозиція Нідерландів про підвищення віку для переходу з юніорського у доросле катання, як відомо, не набрала голосів для включення його до порядку денного. Що це означає: ідея стала неактуальною чи вона потребує подальшого обговорення?

-Як відомо, питання вікового цензу в означеному контексті було внесено на розгляд в останню мить. За правилами, для того, щоб воно потрапило до порядку денного необхідна була підтримка 4/5 делегатів, але такої кількості голосів не набралося. Водночас питання збільшення мінімального віку фігуристів для переходу на дорослий рівень навряд чи списано в архів: гадаю, воно буде й надалі відкрите для обговорення. До речі, так само зняли з розгляду у перший день засідання й пропозицію щодо заборони президентам федерацій,які є суддями, працювати у цій якості на змаганнях. Ці дві ініціативи пройшли через відкрите голосування і були відхилені.

-Із Севільї надходило дуже мало інформації про ухвалені рішення  у спортивних танцях на льоду. Крім того, що короткий танець перейменовано у ритм-танець, яких змін можна очікувати у цьому виді фігурного катання?

-Інформація щодо змін у танцях мало коментувалася,мабуть тому,що тут була одностайність і практично не виникало жодних суперечливих моментів. Питань до пропозицій, які попередньо було опубліковано на офіційному сайті ISU, не знайшлося, тому всі вони приймалися «пакетом». Серед найважливіших рішень – зміни віку та назв у категоріях новіс, включення нових «обов’язкових» танців, як уже зазначалося,перейменування короткого танцю на «Rhythm Dance», додавання нових хореографічних елементів у довільному танці. Зазнали чималих змін критерії оцінювання технічної бази.

Потрібно відзначити також новації у парному катанні. Вони стосуються насамперед довільної програми. Зокрема, скасовано хореографічну послідовність, внесено зміни щодо обертань та груп підтримок, які можна використовувати.

-ISU вніс цікаве уточнення до Кодексу етики щодо активності суддів у соцмережах. Розкажіть,будь ласка, що воно означає?

-Спочатку надійшла пропозиція заборонити офіційним особам ISU (суддям,рефері,членам технічної бригади тощо) використовувати соціальні мережі. Її автори – норвежці мотивували це тим, що офіційні особи організації, яким належить бути неупередженими та нейтральними, у соцмедіа публікують свої думки про оцінки спортсменів, розміщують фотографії з фігуристами тощо. Ідею відразу піддали жорсткій критиці, після чого самі автори її зняли з обговорення. Водночас  було вирішено, що певні уточнення у Кодекс етики все ж буде внесено.

Я згодна з тим, що упродовж будь-яких змагань офіційним особам некоректно викладати у соцмережах,скажімо, фото із спортсменами чи тренерами, але після їх завершення – чому б і ні?

-Анастасіє Олегівно, природньо, що не всі з безлічі питань, які дискутувалися на засіданнях Конгресу, потрапляли у поле зору спортивної громадськості. Може,більше відкриєте завісу?

- Що ж…Наприклад, чимало цікавих суперечок викликало скасування обов’язкової послідовності кроків перед стрибком у короткій програмі. Вважаю, що воно може бути винесено на розгляд наступного Конгресу, який відбудеться у 2020 році. Ще була добре обгрунтована та правильна пропозиція про розмежування юніорського та синьйорського рейтингу серед спортсменів, але її вирішено доопрацювати. Також внесено зміни до процедури призначення керівників національних делегацій на чемпіонати ISU (світу,Європи,чотирьох континентів, світу) – ними тепер не можуть бути офіційні особи, які включені для обслуговування змагань в Коммюніке ISU, тобто судді, рефері, технічні контролери, технічні спеціалісти тощо. Крім того, проголосовано зміни до покарання  за «національну пристрасть» під час суддівства спортсменів з країни, яку представляє суддя. Бурхливі дебати розгорілися щодо необхідності змін в кваліфікації до участі у Олімпійських іграх… Також  хочу зауважити, що було чимало й таких пропозицій, які знімалися з обговорення чи відправлялися на доопрацювання... Після завершення Конгресу всі технічні комітети та Рада ISU залишилися ще на два дні для остаточного опрацювання всіх правил. Тому будемо чекати офіційної інформації, яка має надійти найближчим часом.

- Анастасіє Олегівно, як проходила «боротьба» за представництво в технічних комітетах? Чому, на Ваш погляд,  українському фахівцеві не вдалося увійти до техкому зі спортивних танців?

- Зазначу, що найзапекліша боротьба була саме за представництво у техкомі зі спортивних танців на льоду. До речі, на офіційному сайті ISU викладено відео голосування і всі бажаючі можуть пересвідчитися у цьому. Зокрема, варто звернути увагу на ситуацію,що склалася у першому раунді голосування, дуже цікаво…Я не буду коментувати оновлений склад техкому, як кажуть, поживемо-побачимо, але той факт, що представник  Української федерації фігурного катання (Сергій Баранов-ред.) взяв участь у цій боротьбі однозначно є позитивним. До нашої делегації підходило чимало колег з федерацій  інших країн зі схвальними відгуками і це є позитивним сигналом на майбутнє. Зрештою, цей процес (балотування  українських фахівців до техкомів-ред.)треба було починати з огляду на те, що на наступному перевиборному Конгресі буде багато ротацій, тому отриманий досвід  нам знадобиться під час роботи на зазначену перспективу.

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018