Даніль Амірханов: «Від усіх наших олімпійців чекаємо приємних сюрпризів»

12:25 | 16 января 2018
23 лютого у Києві відбудуться урочисті проводи національної збірної України на зимові Олімпійські ігри у Пхьончхані.

23 лютого у Києві відбудуться урочисті проводи національної збірної України на зимові Олімпійські ігри у Пхьончхані. Серед українських олімпійців – четверо фігуристів, які успішно подолали жорсткий відбір і здобули право вийти на олімпійський лід. Це танцювальний дует Олександра Назарова/Максим Нікітін та одиночники Ярослав Паніот та Анна Хниченкова. Наразі вони складають останній іспит готовності до найважливішої у своєму житті події, беручи участь у чемпіонаті Європи.

Не менш хвилюючі моменти переживає у ці дні численна команда фахівців, яка упродовж всього олімпійського циклу забезпечувала підготовку та участь українських атлетів до Олімпіади-2018. Одним з ключових її «гравців» є віце-президент Української федерації фігурного катання на ковзанах, начальник відділу олімпійських зимових видів спорту Міністерства молоді та спорту України Даніль Амірханов. Він відповів на декілька запитань нашого сайту.

-Данілю Асхатовичу, якою є загальна чисельність української збірної, що вирушає на Олімпійські ігри?

-Хоча до олімпійських стартів залишилося трохи більше трьох тижнів, кваліфікаційний процес у ряді видів спорту ще триває. Відтак остаточний кількісний склад команди поки що не сформований. Наразі офіційно підтверджено отримання ліцензій у фігурному катанні, біатлоні, санному спорті та дебютному для України виді спорту - скелетоні. Решта спортсменів ще змагаються.

-Все йде за планом?

-В принципі, так. Але у спорті, як і просто у житті, також трапляються непередбачувані ситуації, які можуть поламати плани. Наприклад, у фігурному катанні ми мали надію, що Україна буде представлена в усіх дисциплінах, але так сталося, що навесні припинила виступи наша єдина перспективна спортивна пара Рената Оганесян/Марк Бардей. Таким чином, була втрачена можливість поборотися за ліцензію у парному катанні і, у разі успіху, увійти до рейтингової «десятки» країн, що надавало право виступити у престижних командних змаганнях олімпійського турніру фігуристів. Сподівання на це ще залишаються, але вони надто примарні. У «листі очікування» українська команда йде другою, тобто, для того, щоб вона потрапила до числа учасників, необхідна відмова від виступів двох команд. Не думаю, що це реально. Ситуацію, що склалася, я би назвав не стільки недопрацюванням у тому сенсі ,що потрібно було готувати не одну спортивну пару, скільки нашою бідою: умови роботи тренерів фігурного катання далекі від того,щоб вважати їх хоча б прийнятними…

-Кожна країна, відправляючи своїх спортсменів на Олімпіаду, розраховує на певні досягнення. Якими є медальні перспективи українських «зимових» атлетів?

-Зазначу, що успіхом можна вважати уже той факт, що Україна, клімат якої останніми роками стрімко втрачає ознаки зими, зуміла підготувати ліцензіатів саме зимової Олімпіади. Водночас є багато країн, яким не вдалося потрапити на Ігри.

Не секрет, що наші реальні надії на нагороди у Пхьончхані пов’язані з двома видами спорту - біатлоном (жінки) та лижною акробатикою, де виступає Олександр Абраменко. Звісно, ми сподіваємося на успішні виступи всіх українських олімпійців і я особисто не маю жодного сумніву, що вони докладуть до цього максимум зусиль, а деякі цілком здатні на приємні сюрпризи. Зокрема, у фігурному катанні вдалі старти упродовж сезону танцювального дуету Олександри Назарової та Максима Нікітіна вселяють надії на те, що і на Олімпіаді цей темп буде збережено. І хоча про можливі місця не йдеться, хотілося б побачити цю талановиту пару в «десятці» найкращих. В одиночних дисциплінах теж можна очікувати хорошого результату, щоправда, спочатку Ярославу Паніоту та Анні Хниченковій необхідно подолати перший бар’єр у вигляді короткої програми. Гадаю, що при умові чистого виконання елементів вони можуть потрапити до 15-ти кращих за результатами двох програм. Тут, знаєте, як планети стануть…

-Усі наші фігуристи-олімпійці нині стартують у чемпіонаті Європи. Наскільки важливий для них цей турнір з огляду на близькі олімпійські старти?

-На мою думку, досить важливий у тому сенсі, що ніколи не буває зайвим перевірити ступінь своєї готовності, зокрема,й психологічної, внести останні штрихи у програми. Фігурне катання - такий вид спорту, що необхідно на кожному турнірі, так би мовити, заявляти про себе, прагнути до того, щоб своїм виступом залишити хороше враження у глядачів, суддів. Хто знає, може ці начебто віртуальні речі зіграють свою роль в суддівських оцінках на Олімпіаді…

Я бачу проблему в іншому. Усі наші фігуристи здатні показувати високі результати і посідати відповідні місця, але  при умові достатніх обсягів і якості тренувань. Година-дві роботи на льоду щодня – це надто мало, щоб спортсмени могли повністю реалізувати свій потенціал. Відсутність ковзанок, нестача льоду,інші негаразди не дозволяють сподіватися, що ситуація зміниться на краще уже найближчим часом.

-Повертаючись до олімпійських турбот, скажіть будь ласка, коли саме вилітають до Пхьончхана фігуристи і в яких умовах вони мешкатимуть під час Ігор?

-Ті, хто тренується у США, тобто Олександра Назарова/Максим Нікітін та Ярослав Паніот вилітають 7 лютого. У цей же день рейсом з Києва вилетить разом з іншими українськими спортсменами Анна Хниченкова. На місце вони прибудуть 8 лютого і з аеропорту вирушать до одного з двох олімпійських селищ, розташованому у міському кластері.

-Чи буде для них проблемою швидко адаптуватися до інших кліматичних умов?

-Гадаю, що ні. Система підготовки спортсменів до Олімпіади була побудована з урахуванням впливу на організм змін часових поясів та клімату даного регіону. Крім того, для них розроблені відповідні рекомендації наукових груп, які працювали над цим питанням.

-Данілю Асхатовичу, на цьому,останньому етапі підготовки, що необхідно вирішити першочергово?

-В організаційному аспекті виконано практично всі завдання щодо забезпечення підготовки команди України до Олімпійських Ігор. Упродовж всього олімпійського циклу чітко витримувся робочий ритм, що дозволило ефективно реалізувати усі вимоги Єдиного календарного плану,розробленого по олімпійській програмі. Йдеться,зокрема, про проведення навчально-тренувальних зборів, придбання спортивного обладнання, інвентаря тощо. На ці заходи були передбачені бюджетні кошти і держава повністю виконала свої зобов’язання. Тепер черга за спортсменами…Впевнений,вони не підведуть і гідно представлять свою країну на найвизначнішій спортивній події чотириріччя.

Людмила Власюк.

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018