Олена Воропаєва: «Технічний рівень учасників юнацького чемпіонату просто вразив»

14:25 | 01 декабря 2017
Чемпіонат України серед юнаків та дівчат з фігурного катання, який завершився в Одесі, назвав усіх своїх переможців та призерів.

Чемпіонат України серед юнаків та дівчат з фігурного катання, який завершився в Одесі, назвав усіх своїх переможців та призерів. Ці імена, як зрештою, і тих, кому цього разу не пощастило піднятися на п’єдестал, шанувальникам фігурного катання варто запам’ятати «на майбутнє». Контент продемонстрованих юними спортсменами програм, рівень виконання не залишають сумніву у тому, що про багатьох з них ми ще почуємо…

Водночас одеські старти вирішували не лише суто змагальні завдання. Вони дозволили фахівцям проінспектувати юнацький пласт вітчизняного фігурного катання та визначити подальший вектор роботи з ним.

На прохання нашого сайту підсумки змагань прокоментувала їх головний суддя Олена Воропаєва:

«Особливістю цьогорічного чемпіонату було те, що він значно «омолодився» порівняно з торішнім. До стартів було допущено також дітей 2006 року народження з тим, щоб  подивитися на цей резерв у змагальних умовах і хоча б приблизно зрозуміти, хто з них може претендувати на участь в зимовому дитячому олімпійському фестивалі 2020 року.

Загальний висновок, який можна зробити: рівень катання дітей став вищим, ніж у попередні роки. Зокрема, чимало юних спортсменів почали виконувати багатообертові  стрибки. Особливо це стосується дівчат, де беззаперечним лідером була Анастасія Архіпова. Ця фігуристка прогресує з кожним стартом і одеський чемпіонат не став винятком. Учениця Марини Амірханової  показала досить якісне катання – високі стрибки, які вона виконує на хорошій  швидкості, високі рівні на обертаннях, доріжці…Я би сказала,що Анастасія каталася, як на показових виступах – впевнено, розкуто, з легкістю і була прикладом  для інших учасниць. Втім, серед тих, хто за результатами змагань розташувався за нею, також є кого виділити. Це група з 7-8 дівчаток. У їх числі я би відзначила Єву Шульгу з категорії наймолодших фігуристок, які були допущені до змагань. В арсеналі 11-річної одеситки уже є два потрійних стрибка, подвійний аксель. Звичайно, її катання ще дещо дитяче, не дуже впевнене, але вона залишила хороше враження. Як і Ксенія Клименко з Харкова, котра також стрибнула два потрійних та подвійний аксель.

Загалом програми з потрійними стрибками, обертаннями 3 та 4 рівня показала вся перша «п’ятірка». Як бачите, це вже не той рівень, коли діти виїжджали  лише з самими дупелями…

Так само порадували юнаки. З різних причин (обмеження вікового рівня, сезонні застудні захворювання) на лід вийшло лише шестеро учасників. Четверо з них досить впевнено йшли на потрійні стрибки і хоча не у всіх все вийшло на 100 відсотків, радує, що ці складні елементи наявні у їхньому змагальному багажі. Наприклад, Михайло Рудковський (Київ). Цей юний фігурист уже стрибає потрійні лутц, фліп…Щоправда, він не зовсім вдало виконав коротку програму і боровся за третє місце. У наборі переможця Микити Коваленка з Харкова, а також Кирила  Лішенка з Києва – подвійний аксель і потрійний сальхов. На жаль, їм поки що не підкорився потрійний фліп, але спроба його виконати також заслуговує похвали. Крім того, названі учасники продемонстрували хорошу хореографічну підготовку та були надзвичайно артистичними у своїх програмах.

Хочу відзначити і киянина Андрія Кокура, який володіє усiм набором потрiйних стрибкiв. У короткій програмі він з легкiстю виконав потрiйний лутц з крокiв i за усіма прогнозами мав бути переможцем цього чемпіон ату, але не впорався з хвилюванням у довiльній програмi.

Щодо спортивних танців на льоду зазначу, що чемпіонат зайвий раз підтвердив: Україна має перспективу у цьому виді фігурного катання. На всіх рівнях – юнацькому, серед новісів підростає хороше покоління танцювальних дуетів. Якщо відштовхуватися від результатів нинішнього чемпіонату, то звернули на себе увагу, зокрема, Марія Носовицька/Михайло Носовицький(Київ),  Софія Лізогуб/Данило Єфременко(Харків), які каталися на швидкості, успішно виконали ключові елементи – твіззли,підтримки,обертання. Намагалися нічим поступатися більш дорослим учасникам і представники Advanced Novice. До речі, в Одесі на лід вийшли також танцюристи категорії Basic Novice, виступи яких не входили до основної програми змагань,але було вирішено оглянути і цей рівень.

Насамкінець скажу про єдину спортивну пару, яка взяла участь у змаганнях. Це Марія Сіпленко/Данило Єрмаков з Дніпра, котрих тренує Лілія Батутіна. Фігуристи ще зовсім юні та для свого віку вони показали непоганий рівень катання. Звісно, пара ще не виконує ні подвійний аксель, ні потрійні підкрути,викиди – працювати є над чим. Водночас участь у таких змаганнях  для них, як, зрештою, і для всіх учасників, стала хорошою школою, збагативши їх досвідом та визначивши завдання «на завтра».

Людмила Власюк.

Результати змагань:

Одиночне катання. Дівчата. 1. Анастасія Архіпова(Київ) - 179.83 балів. 2. Єва Шульга(Київ) – 119.87. 3. Ксенія Клименко(Харків) – 111.03.

Одиночне катання. Юнаки. 1. Микита Коваленко(Харків) – 127.93. 2. Кирило Лішенко – 124.00. 3. Михайло Рудковський (обидва – Київ) – 123.00.

Парне катання. 1.Марія Сіпленко/Данило Єрмаков(Дніпро) – 94.46.

Спортивні танці на льоду.KMS.1.Марія Носовицька/Михайло Носовицький(Київ) – 106.82. 2. Софія Лізогуб/Данило Єфременко(Харків) – 99.19. 3.Софія Сергун/Артем Гонтарук (Одеса)– 67.04.

Спортивні танці на льоду. Advanced Novice. 1. Анна Чернявська/Володимир Горовой  (Харків) – 75.80. 2. Каріна Кальян/Микита Сосненко(Київ) – 70.32. 3.Анастасія Саммел/Микита Погорєлов(Харків) – 69.21.

Спортивні танці на льоду. Basic Novice. 1. Поліна Вашкевич/Давид Нгуєн(Харків) – 62.02. 2. Ліка Бондар/Артем Коваль(Одеса) – 61.80. 3. Софія Довгаль/Іван Мельник (Одеса) – 58.20.

Додати коментар

Ім"я (обов"язкове)

Електронна адреса (обов"язкова)

Підписатися на повідомлення про нові коментарі


Оновити

Надіслати Скасувати
Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018