Юрій Балков:дитячі змагання фігуристів – це школа для всіх

10:26 | 10 ноября 2017
Відкритий чемпіонат Одеської області, який є також третім етапом Всеукраїнських змагань юних фігуристів, зібрав рекордну кількість учасників – понад 300.

Відкритий чемпіонат Одеської області, який є також третім етапом Всеукраїнських змагань юних фігуристів, зібрав рекордну кількість учасників – понад 300. Упродовж чотирьох днів вони виборювали право піднятися на п’єдестал цих престижних стартів, демонструючи своє вміння і майстерність суддівській колегії, яку очолював суддя міжнародної категорії Юрій Балков.

У кожній із семи вікових груп боротьба йшла за найменшу долю балу, тут були щирі емоції, сльози, радість – усе те, чим особливо приваблює дитяче фігурне катання…Хто цього разу став найкращим, кому поважні люди вручали призи та кого найбільше вітали глядачі? Про це можна дізнатися з інформації на нашому сайті за посиланням  http://ufsf.com.ua/protolkol/SEZON_2017-2018/3_etap_ODE/index.htm

Нагадаємо, що змагання проходили в одиночному катанні серед юнаків та дівчат, а також у спортивних танцях на льоду за програмою танцювальних пар молодшого віку (Non ISU, Basic Novice), середнього віку (Advance Novice) та юніорів. А про те, якими були ці старти з точки зору фахівця, про їх цікаві особливості та що залишилося поза протоколами нашому сайту розповів головний суддя змагань Юрій Балков.

-Юріє Володимировичу, чи можна сказати, судячи з одеських стартів, що такий проект як Всеукраїнські змагання юних фігуристів успішно виконує свої завдання?

-Так, звичайно. Зазначений проект створювався для перегляду нашого резерву, оцінки його потенціалу в умовах суперництва, а також пошуку перспективних спортсменів. Крім того, беручи участь у змаганнях,діти мають можливість спілкуватися, а тренери -  спостерігати за прогресом або регресом своїх вихованців і будувати на основі цього подальшу роботу.

Можу констатувати, що ці багатогранні завдання виконуються на кожному етапі Всеукраїнських змагань юних фігуристів,у тому числі й в Одесі.

 -Чи були в одеського турніру свої особливості?

- Одеські старти вирізняє з-поміж багатьох інших те,що до цього міста зазвичай приїжджає досить багато учасників. Не останню роль у цьому відіграє той факт, що змагання проходять у чудовому Палаці спорту з якісним освітленням, роздягальнями, просторими трибунами та приміщеннями. Наразі арена ще потребує допрацювання після ремонту, але надзвичайно важливо, що вона є - зі своєю історією,традиціями,причому,єдина в Україні такого рівня.

Щодо характерних рис цих змагань,то я не скидав би з рахунків й особливу ауру самої Одеси,чарівність і неповторність цього міста,що не могло не позначитися на загальній атмосфері, яка панувала у Палаці спорту.

-Наскільки зацікавили змагання юних фігуристів одеських шанувальників цього виду спорту?Трибуни не були порожніми?

-Хотілося б, звичайно, щоб глядачів було більше. Та все ж в останній день, на виступах дівчаток, середня велика трибуна була заповненою.

-Положення про проведення зазначених стартів надає право брати у них участь і зарубіжним фігуристам. Хтось скористався цією можливістю?

-Так, цього разу до нас приїхала юна спортсменка з Естонії. Якщо ж говорити про учасників загалом, то на одеському льоду змагалися представники усіх центрів фігурного катання, які є в Україні. Йдеться про великі центри – Київ, Харків, Дніпро, Одеса та дещо менші, якими ми вважаємо Херсон, Білу Церкву, Богуслав, Кривий Ріг, а також Дружківку Донецької області. Підраховано, що всього розігрували першість 307 спортсменів. Це чимала цифра і, зізнаюся, вона порадувала.

- Юріє Володимировичу, за своїми обов’язками Ви багато спілкуєтеся з учасниками, їхніми тренерами, батьками. На Ваш погляд, чим мотивовані діти для участі у таких змаганнях?

-На мою особисту думку, у маленьких дітей мотивації ще немає, проте вона є у їхніх батьків та тренерів: подивитися, як від старту до старту росте (чи не росте) майстерність дитини. Діти ж старші, десь з десятирічного віку, підходять до змагань, суперництва, більш свідомо. Їм хочеться виступати, подивитися, як це роблять інші, поспілкуватися у колективі зі своїми ровесниками. Тут формується суто спортивний підхід: ось я сьогодні, умовно, 18-й, але хочу довести, що завтра можу бути у десятці, а післязавтра – ще вище. Все це – багатоскладовий процес, до якого я би відніс й характер юного спортсмена, вміння тренерів, цілеспрямованість батьків.

-Як би Ви оцінили технічну підготовку юних фігуристів?

-Мені здається, що базовий рівень підготовки в Україні дещо відстає від європейського, ми знаходимося десь у середині. На одеських змаганнях я бачив дітей з хорошими стрибками, зокрема, з акселем у два з половиною оберти. Водночас зазначу, що з об’єктивних причин чимало юних спортсменів ще не змогли показати те, що вони насправді вміють. Наприклад, у Харкові надто пізно запустився лід, тому діти каталися мало. Така сама історія була в інших містах. На жаль, в Україні дуже мало арен, палаців спорту, на яких можна тренуватися круглий рік. Здебільшого їх робота починається десь з жовтня,а це надто пізно. Тому я не можу сказати,що діти максимально продемонстрували свою майстерність. Ми ще можемо стати свідками того, що лідерів будуть обходити інші, але це буде видно на пізніших етапах Всеукраїнських змагань юних фігуристів.

-Чи став зазначений проект своєрідною школою,навчальним полігоном для молодих тренерів?

-Безсумнівно. Зараз в Україні багато молодих тренерів, деякі з них припускаються сугубо технічних помилок під час створення програм. Саме на таких змаганнях їх добре видно і це відбивається на оцінці. Дехто коректно дізнається у суддів, фахівців, що не так, але є й такі, хто обурюється, не розуміючи, чому спортсмен програв. Під час змагань в Одесі ми організовували «міні-семінари» - я просив фахівців ненадовго залишитися, щоб надати кваліфіковану консультацію та пояснити, чому, скажімо, другий рівень, а не третій, чому доріжку не зараховано, чому зняли бал тощо.

Тобто, це не просто пояснення,це справді школа і надзвичайно корисне навчання для молодих тренерів.

Людмила Власюк.

Додати коментар

Ім"я (обов"язкове)

Електронна адреса (обов"язкова)

Підписатися на повідомлення про нові коментарі


Оновити

Надіслати Скасувати
Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018