Юніорська серія Гран прі: завдання на перспективу

11:41 | 19 октября 2017
Етапи Гран прі з фігурного катання серед юніорів сезону 2017/2018 стали історією.

Етапи Гран прі з фігурного катання серед юніорів сезону 2017/2018 стали історією. Позаду залишилася передфінальна серія з семи турнірів і незабаром,менше,ніж за два місяці, у японській Нагої буде названо переможців та призерів розіграшу «великого призу».

Як відомо,нагороди у фіналі виборюють по шість фігуристів/пар у кожній дисципліні. Серед них немає українських спортсменів,але вони своїми виступами дають підстави сподіватися,що це явище тимчасове. Команда наших юніорів загалом гідно представила свою країну на всіх турнірах Гран прі олімпійського сезону,у яких брала участь.

Своїми висновками та оцінками виступів наших фігуристів на минулих етапах Гран прі з нашим сайтом поділилася старший тренер національної збірної України Марина Амірханова.

 Жіноче одиночне катання.

«У серії Гран прі цього року брали участь дві наші фігуристки – Анастасія Архіпова та Софія Нестерова,які виступають на юніорському рівні перший сезон. А коли мова йде про дебютантів, мене зазвичай цікавить одне: як вони виглядатимуть на міжнародній арені,яке враження справлять на суддів і які оцінки від них отримають. З огляду на це перед спортсменами ставиться завдання не нервувати і чисто виконати коротку та довільну програми,показати максимум того,на що вони здатні. Звісно,про жодні місця не йдеться.

Анастасія Архіпова виступала на третьому етапі у Ризі та шостому – у Гданьську. Можу констатувати,що дебют вдався. Деякі помилки були – у короткій програмі під час виконання каскаду у першому турнірі та у довільній у Гданьську. Але в останньому випадку практично бездоганне катання у короткій програмі дозволило їй посісти п’яте місце,причому з досить високими оцінками за компоненти. Ну, а коли всі компоненти «за шість», це не лише обнадійливо,але й приємно,адже свідчить про те,що робота зі спортсменкою ведеться у правильному напрямку.Крім того,Настя й сама дуже старанна дівчинка і судді це оцінили. Як я уже сказала,трохи не вийшло у довільній,але не можна скидати з рахунків й те,що вона у Гданьську захворіла й ця неприємність вплинула на її стан та не дозволила показати стовідсотковий прокат. Зараз ми починаємо ускладнювати та удосконалювати катання Архіпової,щоправда,цей процес дещо пригальмувався,оскільки вона поміняла черевики,але незабаром увійдемо у звичний робочий ритм.

У  Софії Нестерової інша ситуація. У технічному відношенні фігуристка досі не набрала форми,у якій вона повинна і може бути. Соня виступала на четвертому етапі у Мінську та на останньому в італійській Егні і на обох турнірах ці недоліки у техніці виявлялися і відбивалися на виступі. Тому у спортсменки вийшов результат дещо нижчий,хоча у цілому вона пройшла ці перші випробування серйозними змаганнями непогано. Все ж не кожний дебютант здатен відразу показати досить хороші компоненти…

Наразі  у тренуваннях акцентується технічний аспект,стараємося також допомогти Соні у психологічному плані,щоб набула побільше впевненості і вірила у свої сили. До речі, будемо працювати з Сонею також над тим,що вона не займалася самодіяльністю під час виступу і виконувала елементи,які у неї стоять, а  не ті,які вона собі надумала. Адже у неї,до речі, у довільній є каскад 3+3 та із трьох стрибків і вона може їх добре виконувати».

Чоловіче одиночне катання.

«Наших юніорів цього разу представляли Іван Павлов(етапи у Ризі та Егні),Іван Шмуратко (другий етап у Зальцбурзі та етап у Гданьську) та Ян Ткаліч (етап у Мінську).

Щодо Івана Павлова - одного з наших провідних фігуристів, то його виступи виявилися не надто вдалими. Але тут є свої нюанси. Передусім, необхідно враховувати,що для нього це перший сезон,у який він увійшов з більш складними елементами. Тобто,технічно його програми стали значно складнішими – тулуп у чотири оберти,два потрійних акселя…Усі ці елементи потрібно не просто зібрати,а поєднати у програмі, а це процес не одного дня. Не все виходить відразу. Варто віддати належне Івану – він виявляє бійцівський характер,не опускає руки і продовжує багато працювати. Ось ситуація під час прокату у Егні:  фігурист виїхав стрибок у чотири оберти і далі йшов на два потрійних акселя, припустився помилок,але ж все таки ішов на них,старався виконати. Це важлива риса у його характері.

Що стосується стрибків у чотири оберти,то з них Іван володіє поки що лише тулупом. Раніше він вчив і лутц у чотири оберти. Я планую поговорити з ним,щоб він продовжував це робити. Відшліфує тулуп,потрійні акселі, тоді піде і лутц.

Хотілося б відзначити й Івана Шмуратка. Цього фігуриста я зазвичай порівнюю не з кимось іншим, а з ним самим. На означених турнірах він,зокрема, добре впорався з короткою програмою і взагалі було помітно,що фігурист став якісніше кататися, у нього краще ковзання, більше ходу,чистіше виконання елементів.Просто його готовність на даний момент ще не стовідсоткова. Коли Іван досягає піку форми,то добре катає й довільну,але зараз ще впадають в очі технічні проблеми.

Ян Ткаліч виступав на одному етапі – у Мінську і за результатами цей виступ став для нього успішніший,ніж торішній дебют у юніорській серії на Tallinn Cup,де був 18-им. Цьогоріч він посів загальне 14-е місце серед 25 учасників,а довільну завершив 12-им. Водночас йому належить ще багато працювати для подальшого прогресу».

Спортивні танці на льоду.

«Виступи на етапах українських танцювальних дуетів можна назвати успішними. Усі вони – і Марія Голубцова/Кіріл Бєлобров, і  Дар’я Попова/Володимир Бєліков, і Ольга Гіглава/Єгор Єгоров добре показали себе на міжнародному юніорському рівні. Це стало можливим завдяки грунтовній роботі,яку проведено фігуристами та їх тренерами у підготовчий період. Трохи засмутили харків’яни Попова та Бєлікова,але цьому є об’єктивне пояснення: Володимир переніс серйозну операцію і її наслідки ще позначаються на катанні цієї танцювальної пари».

Парне катання.

«Зараз в Україні є лише одна спортивна пара – Анастасія Смірнова/Артем Даренський,яка відповідає віковим критеріям юніорського Гран прі. Тому лише ці парники взяли участь у змаганнях,виступивши на двох етапах – ризькому та мінському. Поки що ми не очікуємо від Анастасії та Артема високих результатів,але участь у  змаганнях такого рівня була для них корисною з точки зору перспективи,набуття досвіду. Гадаю, фігуристи розуміють,що їхнє майбутнє залежить від них самих: якщо будуть багато працювати,постійно удосконалюватися,виконувати усі тренерські настанови, то успіх  прийде».

Результати виступів українських фігуристів на етапах юніорської серії Гран сезону 2017/2018.

Другий етап.Зальцбург(Австрія).

15.Іван Шмуратко - 152.69

7.Ольга Гіглава/Єгор Єгоров – 108.59

Третій етап.Рига(Латвія).

5.Іван Павлов-181.63

7.Анастасія Архіпова – 158.61

9.Анастасія Смірнова/Артем Даренський – 118.00

6.Марія Голубцова/Кіріл Бєлобров – 119.12

Четвертий етап.Мінськ(Білорусь).

14.Ян Ткаліч – 142.13

8.Софія Нестерова – 136.03

11.Анастасія Смірнова/Артем Даренський – 110.55

6.Дар’я Попова/Володимир Бєліков – 114.70.

П’ятий етап.Загреб(Хорватія).

11.ОльгаГіглава/Єгор Єгоров – 103.76

Шостий етап.Гданьськ(Польща).

15.Іван Шмуратко – 156.61

7.Анастасія Архіпова – 152.51

5.Дар’я Попова/Ворлодимир Бєліков – 122.19

Сьомий етап.Егна(Італія).

6.Іван Павлов – 188.95

12.Софія Нестерова – 135.57

9.Марія Голубцова/Кіріл Бєлобров – 115.18.

Додати коментар

Ім"я (обов"язкове)

Електронна адреса (обов"язкова)

Підписатися на повідомлення про нові коментарі


Оновити

Надіслати Скасувати
Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018