Марія Тумановська-Чайка: «У мене чудова команда,з якою можна підкорити будь-яку спортивну вершину»

10:55 | 19 июля 2017
Відомий український тренер та хореограф Марія Тумановська-Чайка розповіла про підготовку своїх танцювальних дуетів до сезону,проблеми,які супроводжують цей процес, нові постановки і поділилася своїми думками щодо подальшого розвитку спортивних танців на льоду.

Відомий український тренер та хореограф Марія Тумановська-Чайка розповіла про підготовку своїх танцювальних дуетів до сезону,проблеми,які супроводжують цей процес, нові постановки і поділилася своїми думками щодо подальшого розвитку спортивних танців на льоду.

- Маріє Миколаївно,Ваші учні загалом на позитивній ноті завершили попередній змагальний рік. Як проходить підготовка до нового сезону?

- Я справді задоволена прогресом,який продемонстрували мої дуети,передусім, Марія Голубцова та Кирил Бєлобров. Вони виконали свої завдання у минулому сезоні і продовжують рухатися вперед.

У майбутньому сезоні Марія та Кирил,зокрема, братимуть участь у двох етапах юніорського турніру Гран Прі,тому підготовчий процес спланований з акцентом на ці важливі міжнародні події. Зазначу,що ми провели хорошу весну – займалися постановками програм,їздили на семінари…Тиждень каталися у Берліні і цей період був надзвичайно корисним та плідним для підготовки. Чому саме там? Річ у тім,що з німецькими колегами було досягнуто, так би мовити, бартерної угоди: я ставлю їхнім дуетам програми,а вони натомість  безкоштовно надають лід для тренування Голубцової/Бєлоброва. Таким чином, ми мали чудові умови і по чотири години льоду щодня.

Після цього провели місяць у Богуславі,де нас завжди добре приймають. Нам подобається розпочинати там сезон,проблема лише одна – фінансування.Спасибі школі,яка перерахувала половину вартості льоду,але ж решта – за кошти батьків.

- Що завадило відразу після Німеччини продовжити тренування на київській Льодовій арені?

- З цим ціла низка проблем…Лід «на Шалетт» закінчився наприкінці травня. Але ж у нас у середині вересня уже Гран Ппрі і ми не можемо дозволити собі відпочинок більше двох тижнів! Тобто,коли за усіма правилами – у середині червня нам потрібно було вийти на лід,у Києві його ще не було,бо ремонтні роботи ще тривали.

Це загальна проблема і вирішити її,на мою думку, не так складно,наприклад,планувати ремонт не у червні,а в травні. Наразі ж ми є заручниками старої системи,коли змагання розпочиналися у жовтні,тому у червні всі ще відпочивали. Але ж тепер сезон стартує у серпні! Зараз ми тренуємося на Льодовій арені. Для танцювальних дуетів виділяється лише дві години на день,до того ж на лід одночасно виходить ще з десяток пар. Кожне тренування – стрес… При цьому на змаганнях  ми вимагаємо від фігуристів максимальної віддачі у боротьбі з суперниками,котрі готувалися у хороших умовах,належному об’ємі і не ризикували зіштовхнутися на льоду з іншими спортсменами.

Є ще один негативний момент. Відомо,що фігуристи,які хочуть досягти результату,намагаються кататися разом з тими,хто перебуває на вищому рівні. Нам не бракує запрошень від ряду тренерів США,Канади,деяких країн Європи. Наприклад,Барбара Фузар-Полі щороку кличе на літній збір під Міланом. Але сума – зазвичай у районі 1 тис.євро на тиждень -  для нас непосильна.

Попри всі ці незгоди,зазначу,що працюю з чудовою командою.  Вдячна батькам,які допомагають,хореографу Анаїд Коньяр,асистенту Дмитру Мальцеву,які трудяться за «смішні гроші»,крім того,у мене талановиті дуети,у тому числі,й новіси, у яких я бачу багато позитивного. Знаєте,я іноді фантазую: якби у мене було 3-4 години льоду винятково для моєї групи,тоді для постановки програм іноземці приїжджали б до нас,а не я – до них. Але коли спостерігаєш на льоду одночасно трьох тренерів плюс одиночників, відразу повертаєшся на землю… Водночас є надія,що ситуація,передусім,з ковзанками, зміниться на краще. Я бачу позитивний рух у цьому напрямі і ті зусилля,які докладають для цього нинішні керівники нашої федерації.

- Наскільки готові програми Голубцової/Бєлоброва?

- Програми поставлені,зараз ми їх допрацьовуємо – щось додаємо,щось переробляємо. Короткий танець у латиноамериканських ритмах, у довільному вирішили використати кавер відомої пісні Леонарда Коена Hallelujah. Тут усе йде за планом.Хоча ще не всі елементи виходять,як треба,але вчимо їх і сподіваємося,що встигнемо вчасно завершити роботу.

- Як справи ще у двох Ваших дуетів – Юлії Жата/Яна Луковського та Валерії Гайструк/Олексія Олійника?

- Юлії та Яну я поставила довільний танець – у сучасному стилі, а короткий їм створюватимуть у США,куди вони поїхали на літню підготовку у ту саму групу,у якій раніше уже тренувалися. Ці фігуристи надзвичайно працелюбні,вмотивовані і мають,на мій погляд, хороші перспективи.

Щодо Валерії та Олексія,то їх,на жаль,буквально переслідують травми. Ми тиждень добре попрацювали,почали ставити програми,а у партнера знову запалення коліна…Просто не встигають реабілітуватися. Сподіваюся,що ці неприємності минуться і дует знову повернеться до хорошої форми.

- Маріє Миколаївно,Ви – відомий хореограф і ставите програми фігуристам різних країн. Чи працюєте також з українськими одиночниками?

- Так,звичайно. Я поставила,зокрема,короткі програми Івану Павлову – як минулорічну(хіп-хоп) ,так і нинішню(на музику з кінофільму «Містер та місіс Сміт»).Уже тривалий час співпрацюю з Анастасією Гожвою, усі її програми – наша спільна робота,у тому числі й цьогорічні. Нещодавно почала працювати з Анастасією Архиповою,поставила їй і коротку, і довільну програми.

Ми налагодили ефективне творче спілкування з цими фігуристами,мені з ними цікаво. Усі троє – не просто учасники процесу,якими потрібно керувати, а творчі особистості зі своїми ідеями та пропозиціями. У програмах я намагаюся не підганяти їх під образ,а максимально розкрити індивідуальність кожного з них.

- Дослуховуєтеся до думок своїх учнів?

- Обов’язково. Більше того, це моє правило. Передусім,я хочу зрозуміти,чим спортсмен живе, до чого у нього лежить душа,що йому подобається,як відчуває і розуміє музику. Лише після цього починаю роботу з постановкою.

- Стосунки тренера та спортсмена – які вони? Це «вчитель-учень» чи «начальник-підлеглий»?

- У моєму випадку це перший варіант. Головний той,хто несе відповідальність,а з тренера питають за все,навіть за речі,які від нього не залежать. Щось не так з костюмом – недогледів тренер,невдала музика,травма спортсмена – знову тренер…Діє старий як світ принцип:якщо все добре,то «браво» спортсмену,а погано – винен тренер. Та попри все – я люблю свою роботу,займаюся нею із задоволенням.

- Ви розпочинали свою кар’єру як тренер чи як хореограф?

- Як  тренер. Працювала з Олександром Борисовичем Тумановським,вчилася у нього. Разом ставили програми,тобто я йому допомагала. А потім з’явилися самостійні роботи, а відтак – свої дуети. Рік працювала в Ізраїлі,куди емігрувала моя пара Наталія Гудіна/Олексій Білецький. Мені запропонували тренувати цих фігуристів  і я погодилася. Поїхала у 2000 році,коли з’явилися проблеми зі школою в Одесі. Це був дуже важливий і яскравий період у моєму житті. Я працювала самостійно, навіть з одиночниками,ставила багато програм. Потім мене неодноразово запрошували до Ізраїлю для постановок. Я полюбила цю країну,мені було там цікаво не лише у творчому плані,але й суто життєвому,крім того, довелося на собі відчути, як це – жити і працювати в умовах бойових дій...

- Ряд фахівців вважає,що хороші танцювальні пари можно сформувати лише з двох сильних одиночників. Що думаєте з цього приводу?

- У мене такий різний досвід…Але два одиночники – це дуже важко,знаю з власної практики. Набагато легше працювати з дуетом,де один партнер прийшов з одиночного катання, а інший – готовий танцюрист.

Ось у моїй групі катаються новіси – брат та сестра Марія та Михайло Носовицькі. Вони не  були одиночниками і лише завдяки цьому деякі речі вдавалися краще. Одиночник приходить уже з певними навичками,не завжди прийнятними для танців. І добре, якщо його попередній тренер,крім стрибків, звертав увагу,скажімо, на ковзання. В іншому ж випадку очікує маса роботи.

- У той же час технічна складова у танцях наразі посилена.Чи виграють вони,на Ваш погляд, від такої кількості акробатичних елементів?

- Нова система,звичайно,ускладнила роботу,оскільки тепер обов’язково треба залучати спеціаліста з акробатики. Проте свіжий погляд на подальший розвиток нашого виду фігурного катання був конче необхідний – цього потребували самі реалії:спортивні танці дрейфували у бік бальних з їх оцінюванням на кшталт «подобається-не подобається»,віддаляючись від спортивної суті. Це був певний глухий кут, вихід з якого вбачався у посиленні технічної складової,що у свою чергу підвищує об’єктивність оцінок. Звичайно,такі процеси без втрат не обходяться,тому Техком ISU активно працює над тим,щоб зберегти баланс у цій системі. Ось у цьому році у юніорів уже прибрали одну доріжку,щоб більше часу залишалося на хореографію та на власне танець.

Я гадаю,що такі зміни треба приймати,їх диктує час і вони надають динаміку розвитку спортивних танців на льоду. Зрештою,якщо спортсмени високого класу,то у їх катанні все врівноважено,вони показують не акробатику на льоду, а прекрасний цілісний  танець із складними елементами,який сприймається як високе мистецтво.До речі,це чудово продемонструвала топ-група танцювальних пар на останньому чемпіонаті світу у Гельсінкі.

- На Вашу думку,чи очікується інтрига у боротьбі за олімпійське «золото» у спортивних танцях на льоду з огляду на те,що серед претендентів лише дві пари?

Ну,два дуети – це вже інтрига,відомі випадки,коли й цього не було…Так,обидві найсильніші у світі пари - канадці Тесса Вертью/Скотт Мойр та французи Габріела Пападакіс/ Гійом Сізерон гідні найвищої олімпійської нагороди. Але загалом передбачаю досить гостру боротьбу за п’єдестал. Можуть «вистрілити»американці Майя Шибутані/Алекс Шибутані. Якщо орієнтуватися на останній чемпіонат світу,то з найкращого боку показали себе Медісон Хабелл/Захарі Донах’ю з США, які були третіми після короткої програми. Цікава пара у Ігоря Шпільбанда - Медісон Чок/Еван Бейтс...Не думаю,що у Пхьончхані усе буде прогнозовано.

- Ви спостерігаєте за роботою своїх зарубіжних колег?

- Звичайно,мені цікаві постановки програм,новації,ідеї. Я спеціально їздила на чемпіонат світу у Гельсінкі,щоб спокійно поспостерігати за змаганнями і мати повну картину,оскільки,коли виступають твої учні,то багато речей сприймаєш по-іншому,щось упускаєш. А от з трибуни можна все побачити,проаналізувати,відчути,що рухає іншими людьми,які течії народжуються. Ну і звісно, роблю для себе висновки,а щось і  застосовую у роботі.

- Вас нерідко можна побачити також у суддівських бригадах на змаганнях ISU

- Я  багато років є технічним спеціалістом ISU зі спортивних танців на льоду,тому,звісно,працюю у цій якості на багатьох змаганнях досить високого рівня. У моєму професійному багажі – чемпіонати світу серед юніорів, фінали Гран прі у різні роки,міжнародні турніри. У цьому сезоні мені «дістався» етап Гран Прі в японському місті Осака,де,до речі, виступить українська танцювальна пара Олександра Назарова/Максим Нікітін.

Людмила Власюк.

Додати коментар

Ім"я (обов"язкове)

Електронна адреса (обов"язкова)

Підписатися на повідомлення про нові коментарі


Оновити

Надіслати Скасувати
Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018