Довга дорога до Пхьончхана

12:40 | 10 апреля 2017
Останній перед Олімпійськими іграми-2018 чемпіонат світу з фігурного катання,який відбувся у Гельсінкі,фахівці та експерти країн-учасниць ще довго аналізуватимуть.

Останній перед Олімпійськими іграми-2018 чемпіонат світу з фігурного катання,який відбувся у Гельсінкі,фахівці та експерти країн-учасниць ще довго аналізуватимуть. Щоб уникнути помилок та не допустити прорахунків  у наступному,найвідповідальнішому сезоні чотирьохліття,змагання у «Hartwall arena» розберуть на найдрібніші деталі та нюанси,які будуть враховані у подальшій підготовці спортсменів. Такий аналіз готується провести й  Українська федерація фігурного катання на ковзанах(УФФК).

Нагадаємо,що єдиним здобутком наших фігуристів на ЧС-2017 стало отримання танцювальним дуетом Олександра Назарова/Максим Нікітін олімпійської ліцензії(15-е місце). На жаль, у чоловічому та жіночому одиночному катанні ні Івану Павлову,ні Анні Хниченковій не вдалося подолати кваліфікаційний бар’єр і виступити у довільній програмі. Після короткої програми вони посіли відповідно 25-е та 35-е місця.

Про те,наскільки логічними виглядають ці результати на тлі надзвичайно високого рівня виконання програм,продемонстрованого світовими лідерами фігурного катання, чи було реальним у такій ситуації очікувати від українців вагоміших досягнень, а також про новації,які можуть бути запроваджені у фігурному катанні найближчим часом та у  майбутньому нашому сайту розповіла керівник команди України на ЧС-2017,Генеральний секретар УФФК, суддя ISU Анастасія Макарова.

-Анастасіє Олегівно,як Ви розцінюєте виступи українських фігуристів на нинішньому чемпіонаті?

-Передусім, скажу для шанувальників нашого виду спорту: не все так похмуро,як деякі з них сприймають результати українських  спортсменів. Цей чемпіонат «подав» нам цілий ряд позитивних сигналів і найприємніший з них стосується Олександри Назарової та Максима Нікітіна. Наші танцюристи не просто здобули для України олімпійську ліцензію, своїм катанням вони знову заявили про себе як про один з найперспективніших молодих дуетів у спортивних танцях на льоду. Причому, зробили це на такому високому рівні як чемпіонат світу.  Я спостерігала за їхніми виступами упродовж року і можу сказати,що у Гельсінкі Саша та Максим продемонстрували гідний прокат обох програм, а виконання короткої було,на мою думку,найкращим у сезоні. При цьому наш дует,виступаючи (у короткому танці-авт.) відразу після канадців Тесси Вірчу та Скотта Мойра(олімпійські чемпіони, на ЧС-2017 здобули золоту медаль-авт.).абсолютно не виглядав,так би мовити, контрастно… Щодо давільного танцю - після змагань до мене підходило чимало зарубіжних фахівців,які відзначали,що у Назарової та Нікітіна одна з найкращих інтерпретацій,і що вони заслуговували за цей компонент «дев’ятки».

- Наскільки реальним було сподіватися на потрапляння наших танцюристів у десятку найкращих на ЧС?

- Абсолютно нереально. Про високі місця навіть не йшлося,оскільки це був би неправильний підхід з точки зору стратегії та політики подальшої їх підготовки. На даний час українські танцюристи знаходяться на своєму місці, зарано порівнювати їх з провідними дуетами. Так, вони неординарні, з «родзинкою»,мають креативні програми,демонструють прогресуюче катання, але – на своєму рівні. Тому наразі немає жодного значення, на якій позиції  - 14-й чи 15-й - Саша та Максим завершили чемпіонат. Головне,свої завдання вони повністю виконали. А от наступний сезон – це вже зовсім інша історія. Враховуючи працездатність цих фігуристів,їхню цілеспрямованість,вміння визнавати і виправляти свої помилки, можна очікувати певного прориву. Як це було з Оленою Грушиною та Русланом Гончаровим,котрі буквально «вистрілили» результатами та ще й якими (українська танцювальна пара Грушина/Гончаров – призери чемпіонатів світу та Європи,здобули бронзові нагороди Олімпіади-2006 у Турині-авт.) !

-Як би Ви,як фахівець ISU,оцінили виступ Вірчу/Мойра?

-Знаєте,неоднозначно. Без жодних сумнівів, Тесса та Скотт видатні спортсмени,вони знову стали найсильнішими у світі,наче й не було дворічної перерви. Ця пара завжди вирізнялася, передусім,бездоганною технікою,фігуристи чудово розуміють одне одного на льоду,катаючись як одна людина. Але до виконання ними довільного танцю на ««Hartwall arena»,як то кажуть, є питання. Я би не сказала,що канадці відкатали його як належить лідерам,тому їм є над чим замислитися перед Олімпійськими іграми. Тим більше,що на олімпійських змаганнях фаворитів не існує і будь-хто може вирватися вперед.

-Повернемося до виступів українців. Порівняно з попереднім ЧС у Бостоні, одиночники Іван Павлов та Анна Хниченкова зробили декілька кроків назад. Чому,на Ваш погляд,це сталося?

- Як би це банально не звучало, але у випадку з Павловим є елемент невезіння.Він не потрапив до фіналу,програвши супернику 0,06 бала! Водночас фігурист зробив на льоду максимум можливого – добре катався, виконав усі стрибки,на належному рівні презентував свою програму. Так,була невелика помарка під час  виконання потрійного акселя,але не така,щоб ставити йому «мінус»,як це зробили деякі судді. Адже сам стрибок фігурист виконав на «плюс» і якщо зі шкали зняти одиницю за помарку,то вийде «нуль»,але ж не «мінус»! Це було б справедливо. А щодо підготовки Івана до чемпіонату, то вона була 100-відсотковою. Крім його тренера Дмитра Шкідченка, зі спортсменом працював також олімпійський чемпіон Віктор Петренко, з ним багато займалися хореограф Наталія Воробйова та постановник Марія Тумановська-Чайка…

Зазначу,що наш фігурист посідав у рейтингу 20-у позицію. Але надія на здобуття ліцензії,на жаль,була примарною була примарною,причому для будь-кого місці Івана. Враховуючи рівень катання учасників змагань, я би оцінила таку можливість (отримання олімпійської «перепустки) не більше ніж у 30-40 відсотків.

- Чи могла б покращити результат Івана Павлова наявність у програмі стрибка у чотири оберти?

- Сумніваюся. Більше того,було ризиковано включати цей стрибок до програми відразу на чемпіонаті світу,його потрібно опрацьовувати на змаганнях нижчого рівня. Тому,спільно порадившись,у тому числі,з Петренком,вирішили цього не робити,натомість акцентувати увагу на чистому прокаті. Це було доцільне рішення,що й показали змагання чоловіків. Наприклад,Ігор Резниченко (Польща)  з невдало виконаним стрибком у чотири оберти виявився на 29-му місці, водночас,американець Джейсон Браун без цього елемента,зате з чудовими компонентами був після короткої програми восьмим.

- Знаю,що Анна Хниченкова,на відміну від Івана Павлова, не змогла повноцінно підготовитися до ЧС. Що саме їй завадило?

-У Дніпрі,де Аня тренується, у неї справді були великі проблеми. Через поломку машин,що заливають лід,вона не могла належним чином готуватися до змагань. І все ж ми мали всі підстави сподіватися на чистий прокат. Щоправда,на отримання ліцензії була слабка надія,але вихід у фінал був майже реальним. На жаль,не вдалося. Гадаю,підступну роль зіграла сукупність факторів,у тому числі й психологічний. Анна дуже талановита та цілеспрямована спортсменка,тому я впевнена,що уже через декілька місяців ми побачимо на «відмінно» виконану роботу над помилками!

Зазначу,що у програмах багатьох наших фігуристів слабкою ланкою є компоненти,як то кажуть,бракує емоцій…Над цим потрібно  працювати,передусім,хореографам. Адже зараз судді дуже багато уваги приділяють артистичній стороні програми та окремо кожному компоненту.

-Відомо,що фігуристам надається ще одна можливість поборотися за олімпійські ліцензії – на міжнародному турнірі в Оберстдорфі восени цього року. Хто з українських спортсменів братиме участь у цих змаганнях?

-Припускаю,що буде проведено контрольні старти,за результатами яких тренерська Рада й визначатиме кандидатури. Я пропонуватиму,щоб оцінювання включало також участь у  міжнародному турнірі,який можна буде обрати,коли з’явиться календар та на якому виступатимуть усі претенденти на участь у кваліфікаційних змаганнях. На мій погляд,це надасть можливість оцінити готовність спортсменів у змагальній обстановці. Але,повторю,такі рішення – прерогатива тренерської Ради. Зазначу лише, що в Оберстдорфі передбачається досить жорстка конкуренція. Приміром,у чоловічому катанні такі фігуристи як Олександр Майоров із Швеції,бельгієць Йорік Хендрікс,які були в ліцензійних списках,так і не здобули «перепусток» на чемпіонаті світу. Зрозуміло,що свій останній шанс вони намагатимуться не впустити. Тому нашим фігуристам треба максимально добре катати обидві програми.

-Анастасіє Олегівно, під час чемпіонату світу у Гельсінки Ви взяли участь у конференції ISU. Які питання на ній обговорювалися?

-Темою конференції був пошук шляхів подальшого розвитку фігурного катання у світі. Зокрема,розглядалися нові підходи до надання фінансової допомоги від ISU федераціям(проведення додаткових семінарів,спільних льодових зборів тощо),пропонувалося чимало цікавих ідей та новацій,покликаних й надалі популяризувати наш вид спорту та зацікавити ним якомога більше людей. Наприклад, було задекларовано намір у майбутньому замінити коротку та довільну програми відповідно на технічну та артистичну. У чому різниця? У технічній більший коефіцієнт, у пропорції 2:1, даватиме власне техніка, а у артистичній у такій же пропорції - компоненти. На мою думку,це дуже цікава ідея,але ще не зовсім продумана,оскільки в артистичній програмі,вірогідніше за все, так само стрибатимуть та виконуватимуть складні елементи і презентація від того дещо втратить…

Інша,вже цілком реальна новація,яку,гадаю,буде прийнято на Конгресі ISU після Олімпійських ігор у 2018 році, стосується оцінок. Пропонується збільшити коридор оцінювання за техніку,тобто з «-3» та «+3» перейти на  «-5» та «+5»,щоб була можливість враховувати нюанси виконання елементів,оскільки зараз шкали не вистачає.

Крім того,обговорювалося, як залучити глядачів на трибуни. Мені здалася цікавою пропозиція зобов’язати олімпійських чемпіонів,які вирішили закінчити кар’єру, підписати з ISU угоду про те,що вони упродовж 1-2 років їздитимуть різними країнами і популяризуватимуть фігурне катання.

Також я була присутня на відкритому семінарі,який щорічно,під час чемпіонатів світу, проводить Технічний комітет з танців на льоду для тренерів,спортсменів,суддів.На ньому остаточно було оголошено зміни до правил на сезон 2017-2018. Тренерами ставилися деякі технічні питання щодо підбору музики,також Техком представив три нових Pattern Dance – румба,марш та фокстрот,кроки з яких будуть обов`язковими для виконання у майбутньому.

Ще з цікавого.Вперше в історії на чемпіонаті світу проходило голосування його учасників за спортменів,які висунули свої кандидатури до Комісії атлетів ISU. Фігуристи могли голосувати тільки за представника у своїй категорії. Як уже відомо з Комюніке ISU, перемогли Джон Коуглін(США) та Альпер Учар(Туреччина). Вони увійдуть до Технічних комітетів ISU відповідно з одиночного та парного катання і танців на льоду. Причому,Альпер,доки залишатиметься чинним спортсменом,зможе тільки один раз на рік брати участь у засіданнях Техкому і – без права голосу.

-З урахуванням тенденції до максимального ускладення програм,яку ми спостерігали на ЧС у Гельсінкі, чого можна очікувати на Олімпіаді у Пхьончхані? Чи можливо передбачити  розвиток подій на олімпійському турнірі фігуристів?

- Абсолютно неможливо. У фігурному катанні наразі править бал математика:хто добре прораховує програми,хто виконує побільше стрибків у чотири оберти або,якщо без четверних,показує бездоганні компоненти – той і переможець. Візьміть змагання дівчат на юніорському чемпіонаті світу. Переможниця - Аліна Загітова поставила усі стрибки у другу половину програми,отримала надбавку і за рахунок цього стала чемпіонкою,хоча емоційно прокат японки Марін Хонди,на думку багатьох спеціалістів, був кращим. Тому на запитання,що ми побачимо на Олімпіаді, я відповім так: ми станемо свідками неймовірно захоплюючої битви титанів  в усіх дисциплінах,включаючи танці,де цього уже давно не було. Дуже сподіваюся,що українські фігуристи в усіх категоріях братимуть активну участь в олімпійському святі.

Людмила Власюк. 

Додати коментар

Ім"я (обов"язкове)

Електронна адреса (обов"язкова)

Підписатися на повідомлення про нові коментарі


Оновити

Надіслати Скасувати
Источник
Фигурное катание 19:05 | 23 июля 2020 ISU опублікувала квоти для національних команд на сезон 2020/2021 Фигурное катание 16:20 | 22 июля 2020 Український тренер в ОАЕ: вболіваю не лише за своїх підопічних, але й за фігуристів на батьківщині Фигурное катание 14:50 | 20 июля 2020 Серію Гран прі серед юніорів сезону 2020/21 скасовано через коронавірус Фигурное катание 13:05 | 14 июля 2020 Серія Challenger в наступному сезоні проводитиметься як окремі турніри Фигурное катание 10:35 | 14 июля 2020 Китай не планує скасовувати етап Гран прі в Чунцині Фигурное катание 14:50 | 03 июля 2020 Етап юніорського Гран прі в Японії скасовано Фигурное катание 10:35 | 30 июня 2020 Вадим Честаховський: тренуємося в екстремальних умовах, але залишаємося оптимістами Фигурное катание 18:05 | 22 июня 2020 Артем Даренський: «У нас з Сонею повне взаєморозуміння на льоду» Фигурное катание 16:20 | 19 июня 2020 ISU поки що не змінюватиме вартість низки елементів Фигурное катание 15:50 | 19 июня 2020 Жеребкування суддів для скасованих чемпіонатів залишається чинним для їх проведення у 2021 році - ISU

Фигурное катание
Гала-концерт
Итоговая классификация
25 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
23 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
21 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец
Финал
20 февраля 2018

Фигурное катание
Короткий танец
Квалификация
19 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
17 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
16 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольная программа
Финал
15 февраля 2018

Фигурное катание
Короткая программа
Квалификация
14 февраля 2018

Фигурное катание
Произвольный танец / Команда
Финал
12 февраля 2018