Сергій Гордієнко: «Конкуренція на Чемпіонаті Європи буде дуже високою»

00:10 | 27 мая 2014

Заключний збір перед Чемпіонатом Європи з боксу добігає кінця і сьогодні на Олімпійській базі в Конча-Заспі проходили спаринги спортсменок: дівчата під керівництвом головного тренера жіночої збірної, Сергія Гордієнка, готувались до вирішальних поєдинків, які вже незабаром розпочнуться в Бухаресті. Не зважаючи на всю серйозність тренування, атмосфера в залі невимушена та дружня: в гості до дівчат завжди приходиш як на свято! А от щодо безпосередньо чемпіонату ми поспілкувалися з Сергієм Гордієнком та розпитали і про склад збірної, і про підготовку, і про майбутні змагання.

Розкажіть будь-ласка про Європейські ігри, які заплановані на 2015 рік та «з чим їх їдять», оскільки це новина для світу боксу.

Не є  секретом існування Азіатських ігор, які вже дуже давно проводяться щочотири роки, починаючи від 1951-го. Вперше європейська спортивна спільнота матиме змогу взяти участь у іграх свого регіону, які заплановано провести в Баку в 2015 році. На цьогорічному Чемпіонаті Європи буде розіграно ліцензії до Европейських ігор у 5-ти вагових категоріях – 51, 54, 60, 64 та 75 кг.  Поки що ці категорії не входять до основних Олімпійських ігор, але, я думаю, що з часом ці категогії будуть включені  і зараз AIBA хоче певним чином протестувати як проходитимуть Європейські ігри для вказаних вагових категорій. Перш ніж включити їх і Олімпіаду. Авжеж, ми сподіваємось на ліцензії, які отримають топ 14 спортсменок Чемпіонату Європи.

Який склад збірної представить Україна на чемпіонаті в Румунії та, можливо, маєте що розказати про відбір спортсменок?

48 кг – Наташа Князь

51 кг – Таня Коб – на Чемпіонаті України у неї був дуже рівний поєдинок і перемогу віддали Вікторії Вірт, але ми провели спаринг, в якому краще себе показала Тетяна як більш досвідчена спортсменка. Вона чемпіонка Європи, призерка Чемпіонату світу, тому ми дали їй змогу ще раз проявити себе на Чемпіонаті Європи і впевнені, що перемоги Вікторії ще попереду).

54 кг – Іванна Крупеня

57 кг – Марина Мальована – дуже молода спортсменка, яка красиво та впевнено виступила на Чепіонаті України, де змогла прибрати усіх конкуренток та тепер їде на Чемпіонат Європи.

60 кг – Юля Циплакова – капітан команди

64 кг – Ніла Липська – замість Ніли мала їхати чемпіонка України Галя Головченко, але через травму вона пропустила низку навчально-тренувальних зборів (прим. далі НТЗ) та не готова їхати до Румунії. Ми провели контрольні спаринги та обрали Нілу  як представницю цієї вагової категорії.

69 кг – Олена Колесник

75 кг – Катя Шамбір

81 кг – Лілія Дурнєва

81+ кг − Настя Чорноколенко – молода спортсменка, яка ще не має досвіду міжнародних змагань, але вже здобула перемогу на Чемпіонаті України і ми вирішили взяти її набиратися практики.

Як зазвичай показують себе молоді спортсменки на змаганнях такого рівня?

Це залежить від психологічної та моральної підготовки. Я можу сказати по Марині Мальованії, яка боксувала у молодіжній збірній та юніорах, показуючи дуже високий рівень на міжнародних чемпіонатах – чемпіонка Європи та призерка Чемпіонату світу. Сподіваємось, що на «дорослому» рингу вона теж не знітиться та покаже красивий бокс.

Яким чином готуєте дівчат психологічно?

По-перше, проводимо теоретичні заняття, по-друге, працюють особисті тренери, доктори, масажисти. Психолога в нас поки що немає (прим. посміхаєтсья), тому тренер виступає одразу і наставником фізичним, і духовним. Кістяк збірної складають дуже досвідчені спортсменки, а молодь підтягнеться за ними.

Коли ми спілкувались минулого разу, Ви говорили, що навіть після декрету багато дівчат повертаєтсья до спорту. Хтось зі щасливих матусь вже почав тренуватись?

Наша чемпіонка світу – Марія Бадуліна, а у шлюбі Марія Бова, народила дитину і вже почала тренування, їздила на НТЗ в Чернівці та займалась за спеціальною програмою. Також вона приїздить на основні збори сюди, в Конча-Заспу. На наступний збір плануємо перевести її на повноцінне навантаження та підтягнути до основного складу збірної.

Після народження дитини та року перерви повернулась Галя Головченко, але, на жаль, отримала травму спини і не змогла поїхати на Чемпіонат Європи, проте теж підготується до змагань і буде брати участь у майбутньому.

Поспілкувавшись з дівчатами, була приємно здивована таким позитивним налаштуванням перед чемпіонатом. Енергія навіть після тренування просто кипить!

До будь-яких змагань спортсмен має бути готовий. Конкуренція дуже висока. Ми нещодавно повернулись з Чемпіонату світу з боксу серед молоді, який проходив у Болгарії і де розігрувались ліцензії на молодіжну Олімпіаду. Було надзвичайно багато учасників. 51 кг – 36 учасниць, 60 кг  – 31 учасниця , 75 кг – 19 учасниць. Рівень спортсменок росте дуже стрімко – фізична підготовка, моральний дух, а також і кількість конкурентів. Починають брати участь такі країни, які раніше ніколи не були причетними до боксу – Бенін, Саудівська Аравія, Лесото, Нігерія. В них бокс тільки починає розвиватися, але фізично їхні спортсменки вже дуже натреновані. Трохи поступаються технікою та тактикою, правда. Тож нам дуже потрібне таке бойове та веселе налаштування дівчат, бо це одна з запорук успіху та перемог.

На останньому Чемпіонаті світу України посіла 5-те місце у медальному заліку і це змушує конкурентів поважати наших спортсменок та рахуватися з ними. Жіночий бокс вже став олімпійським видом спорту, а отже увага до нього тільки зростатиме, особливо коли додадуть ще пару вагових категорій.

Які саме етапи підготовки пройшли спортсменки напередодні Чемпіонату Європи?

В нас відбулися збори до турніру Фелікса Штамма, куди їздили дівчата з трьох олімпійських вагових категорій, потім мали НТЗ в Чернівцях та заключний збір в Конча-Заспі. Вже збавляємо навантаження потрошку та готуємось до від

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань