Віктор Звєрєв: «Розраховуємо на нагороди Олімпійських ігор»

21:40 | 20 мая 2014

Старший тренер збірної України з боксу серед молоді розповів нам про те, яким чином проходив відбір боксерів до цьогорічних літніх Молодіжних Олімпійських ігор та як саме зараз проходить підготовчий процес до відповідального старту.

Нагадаємо, II літні Юнацькі Олімпійські ігри пройдуть з 16 по 28серпня 2014 року у місті Нанкін (Китай)

Віктор Павлович, розкажіть, будь-ласка, за яким принципом цього року розігрувались ліцензії для боксерів на II літні Юнацькі Олімпійські ігри?

Усі цьогорічні призери Чемпіонату світу з боксу серед молоді, який проходив з10 по 25 квітня поточного року в Софії (Болгарія), автоматично отримували ліцензії та право їхати на молодіжні Олімпійські ігри. Єдиним нюансом є те, що кожна національна федерація може делегувати на Олімпіаду трьох представників чоловічої команди та двох представниць жіночої збірної.

За результатами цьогорічного молодіжного чемпіонату світу наша команда здобула чотири ліцензії серед чоловіків та одну в жіночих змаганнях.   

На минулі Юнацькі Олімпійські ігри ліцензії отримували також ті, хто на попередній стадії змагань поступився чемпіону. Чи була така практика і цього року?

Цього разу додаткові ліцензії розігрували серед п’ятірки найсильніших боксерів кожної вагової категорії. Ті, хто програвав у чвертьфіналі, тобто у вісімці, мали можливість окремо позмагатись за путівку до Китаю. У нас таку ліцензію завоював Олексій Токарчук.

От ми і маємо чотири ліцензії: Віктор Петров, Раміль Гаджиєв, Роберт Мартон та Олексій Токарчук), з яких троє будуть підтверджені на Олімпіаду.

Нагадаємо, у жіночому боксі ліцензію для збірної України виборола Ангеліна Бондаренко, - прим. авт.

Разом з боксерами Ви вже провели аналіз проведених боїв у Софії?

З тренерами ми давно все розібрали і скорегували план підготовки відповідно проведеного аналізу. З самими боксерами після чемпіонату ми ще не бачились. Зараз вони відновлюються після напруженого змагального графіку, а вже 21 травня ми збираємося у Харкові, де проведемо черговий тренувальний збір. Там ми з ними сядемо, переглянемо поєдинки та детально розберемо кожен бій і проаналізуємо помилки.  

Цьогорічний чемпіонат світу став першим серйозним випробуванням для боксерів, які щойно перейшли до Вашої команди з юніорської збірної. Які на Вашу думку помилки завадили нашим боксерам у боротьбі за найвищі нагороди змагань?

Звісно у кожного є свої нюанси та помилки і чемпіонат світу дав нам і самим боксерам можливість як найкраще їх побачити. Як на мене, найголовніше зараз попрацювати з боксерами з точки зору психології, адже з боку технічної підготовки наші хлопці, які здобули ліцензії, не поступалися своїм суперникам.  Важливо, щоб на подальших стартах боксери були емоційно більш розкуті, адже хлопці ще молоді, вони лише перейшли у більш дорослу вікову групу і їм ще складно сконцентруватися на своїх сильних сторонах в поєдинках з дещо досвідченішими та старшими боксерами.

Для прикладу візьмемо фінальний поєдинок Віктора Петрова та півфінальний бій Роберта Мартона. В цих боях хлопці неоднозначно проводили два стартові раунди, проте надзвичайно добре боксували у заключному. Як на мене, саме під кінцівку поєдинку хлопці були вже емоційно розкуті та боксували на звичному для себе високому рівні. Якби вони проводили весь поєдинок, так як останній раунд, то були б і інші результати. Тому, психологічному аспекту зараз і будемо приділяти багато уваги.

Українські боксери вже будуть вдруге боксувати на молодіжних Олімпійських іграх. Згадуючи минулу Олімпіаду, то розмах цих змагань нічим не поступається дорослим Іграм. На Вашу думку, чи можна прирівняти боксерський турнір молодіжних Олімпійських ігор до дорослої Олімпіади з точки зору важливості здобуття нагород?

Зрозумійте, юнацькі Олімпійські ігри не можна порівнювати з дорослими. Це, скоріше, підготовчий етап до дорослого боксу. Адже тим боксерам, які вже побували на цих змаганнях, потім буде психологічно набагато легше виступали вперше на дорослій Олімпіаді. Проте, ніхто не відкидає важливості здобуття нагород на цих змаганнях і ми прикладемо максимум зусиль аби повернутися з Китаю з медалями. Я впевнений, що для кожного боксера участь, а тим паче нагорода молодіжної Олімпіади, назавжди посяде одне з ключових місць у їх спортивній біографії. А з приводу загальної організаційної підготовки, то дійсно ці змагання мало чим поступаються дорослим Олімпійським Іграм.  

В цьому році на молодіжну збірну чекає ціла низка відповідальних стартів: чемпіонат світу, Олімпіада та чемпіонат Європи. Як Ви могли  б розставити ці змагання з точки зору пріоритетності для нашої команди?

Такі порівняння - справа не вдячна. Але я б сказав, що у цьому році на першому місці йде чемпіонат світу, потім Олімпіада, потім чемпіонат Європи. І по досвіду, і по психологічному навантаженню чемпіонат світу, на мою думку, є важливішим та складнішим випробуванням для боксерів. На Олімпійських іграх хлопці проведуть максимум три поєдинки, в той час як на чемпіонаті світу деякі з боксерів провели по п’ять боїв, а фінальній бій Віктора Петрова був для тернопільського боксера вже шостим. Також світова першість була важлива з точки зору здобуття Олімпійських ліцензій. І по боксерам було помітно, що цей психологічний аспект тяжів над ними.

Ну а загалом, я хочу зауважити, всі ці старти напрочуд важливі для нашої команди, Федерації, тренерів, та самих боксерів. Дай Бог, щоб ми показали гідні результати на всіх цих змаганнях.  

Повертаючи до питань підготовки до Олімпійських ігор, які ще тренувальні етапи Ви плануєте провести перед від’їздом до Китаю?

В основному це будуть збори з загальної фізичної підготовки. Будемо працювати над такими компонентами як: гнучкість, прудкість, швидкість.

Окрім цього плануємо виступити на Турнірі на призи братів Кличко, який пройде у Бердичеві. У хлопців буде чудова можливість ще раз попрактикуватися у поєдинках з хорошими боксерами. Я думаю, що організатори змагань запросять провідні боксерські держави світу, як це було у минулому році. Тоді до нас приїхали американці, китайці, узбеки, казахи, росіяни та ін. Склад учасників був дуже потужним, тому і наші боксери отримали прекрасних спаринг-партнерів і успішно підготувались до чемпіонату Європи минулого року.

Загалом хочу відмітити, що план тренувань ми намітили ще на початку року і зараз йдемо по обраному нами плану. Результат на чемпіонаті світу показує, що підготовка проходить добре і можемо розраховувати на медалі і в Китаї.

Враховуючи те, що скоро розпочнуться Олімпійські ігри, командам з усього світу, певно, буде важливо приїхати на такий турнір в Україну аби отримати перед відповідальним стартом належну бойову практику.

Сподіваюсь, що саме так вони і думають. Але не варто забувати, що в жовтні стартує чемпіонат Європи. Так що багато з цих команд готуються саме до континентальної першості і не усі захочуть перенавантажувати своїх боксерів. Тому, такий напружений змагальний графік може відбитися на кількості та якості країн-учасниць турніру Братів Кличків.   

Чи під силу буде боксерам витримати цей змагальний ритм та одним головним складом виступити на трьох стартах протягом року?

Це покаже час. Але три серйозні змагання  у році - це забагато для хлопців. Тож по можливості будемо корегувати склад нашої збірної.

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань