Роман Вакалюк – найкращий тренер січня!

18:20 | 08 февраля 2022
8 лютого 2022 Починаючи з вересня минулого року прес-служба ФБУ визначає найкращого тренера України за підсумками кожного місяця. 8 лютого 2022

Починаючи з вересня минулого року прес-служба ФБУ визначає найкращого тренера України за підсумками кожного місяця. Володарем престижної нагороди за підсумками січня став старший тренер збірної команди Вінницької області серед дорослих Роман Вакалюк, під чиїм керівництвом команда Вінницької області серед чоловіків посіла перше загальнокомандне місце на Чемпіонаті України до 22 років, що з 24-го по 30 січня проходив у Тернополі.

Команда Вінницької області під вашим керівництвом стала найкращою на Чемпіонаті України до 22 років у Тернополі. Як оціните результат хлопців?

– Вінницькі боксери на турнірі завоювали п’ять медалей. У нас два перших місця. В категорії 57 кг Максим Власюк став чемпіоном, у категорії 63,5 кг на першу сходинку п`єдесталу піднявся Ігор Ковтун. Другим у категорії 60 кг став Максим Жигаров. Ще двоє хлопців завоювали треті місця. А саме – у ваговій категорії 51 кг «бронзу» взяв Федір Фріз, а у 86 кг третім став Владислав Баланюк.

Мені як старшому тренеру команди дуже приємно, що мої боксери вибороли перше загальнокомандне місце. Незважаючи на те, що хлопці стали чемпіонами у своїх вагових категоріях, в них були помилки. Нам є над чим працювати. На чемпіонаті Європи рівень боксу буде ще вищим, а ми налаштовуємося на вдалий результат саме на континентальній першості.

Розкажіть, як розпочиналася ваша тренерська кар`єра?

– Все банально і просто. Ще коли я був діючим боксером, вже тоді почав тренувати молодших друзів. Я чемпіон України серед молоді 1992 року. В 1993-му став володарем Кубку України серед дорослих. У 1994 році був призером чемпіонату України. У складі молодіжної збірної брав участь у зустрічі Україна – Німеччина. Виконав норматив майстра спорту і, що більш важливо для мене, став заслуженим тренером України. У 1998 році я закінчив Вінницький педагогічний університет і став сто відсотків часу приділяти тренерській роботі. Від тоді все почалося.

Брав участь у підготовці боксерів для молодіжної збірної України, яку тоді ще очолював Леонід Лоївський. В якості наставника допомагав готувати   Максима Третяка та ще одного хорошого боксера Ігоря Горлачова. Після цього пішли мої власні учні – Роман Головащенко, який зараз має успішну професійну кар`єру, Тарас Головащенко – чемпіон України, учасник команди «Українські отамани». У 2018 році Олексій Токарчук став чемпіоном Європи до 22 років, що дозволило йому виконати майстра спорту міжнародного класу, а мені стати заслуженим тренером України. Серед молодших хлопців відзначу Геннадія Масленнікова, який у 2020 році став призером Чемпіонату Європи серед молоді.

Які найбільш пам`ятні змагання у вашій кар`єрі?

– Це Румунія, 2018 рік. Чемпіонат Європи до 22 років. Олексій Токарчук тоді у ваговій категорії до 75 кг переміг у п`яти поєдинках, ставши чемпіоном. По ходу турніру він переміг багатьох сильних боксерів. Це основний та найбільш пам`ятний здобуток. Хороші спогади пов`язані з Романом Головащенком та його братом Тарасом, які завжди проводили яскраві бої і стабільно входили до складу збірних України починаючи з юнацького віку.

Якщо говорити про команду, яка в Тернополі виграла командний залік, це результат системної праці чи більше везіння?

– Цей результат був нами запланований, тому що всі ці хлопці, які зараз досягли призової зони, були чемпіонами України серед молоді. Тоді у нас також було перше загальнокомандне місце. На турнірі в Дніпрі з десяти вагових категорій в чотирьох «золото» здобули вінничани. Ці ж самі хлопці пробилися і тут, у Тернополі. Хто мав гарні здобутки в молодіжному віці, реалізував себе і в дорослому боксі. Звичайно, важлива роль в успіху команди в підтримці небайдужих людей – президента нашого клубу Олександра Масленнікова, президента Федерації боксу Вінницької області Олега Алекси. Велику підтримку нам надає Вінницька обласна рада, допомагаючи нам з фінансуванням виїздів, придбанням обладнання для тренувань. Хлопці розуміють, що у них вкладають чималі ресурси, і вони віддячують за це хорошими результатами.

Які подальші задачі ставитиме перед цією командою?

– Кожен тренер є максималістом. Кожен наставник хоче, аби його учні перемагали на чемпіонатах світу, Європи, Олімпійських іграх. Це і моя мета також. Якщо хлопці вирішать спробувати себе в професійному боксі, то і там треба досягти максимуму і стати чемпіонами світу. Найближча ж мета – вдалий виступ на Чемпіонаті Європи до 22 років, який відбудеться в березні. Хочеться, щоб ті хлопці, які піднялися на п`єдестал у Тернополі, тріумфували і на європейській першості у Хорватії.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань