У списку заборонених препаратів WADA відбулися зміни: пояснює лікар збірної України Максим Масляний

16:50 | 26 января 2022
26 січня 2022 З 1 січня 2022 року набула чинності нова версія списку заборонених лікарських засобів. 26 січня 2022

З 1 січня 2022 року набула чинності нова версія списку заборонених лікарських засобів. Важливі зміни стосуються заборони всіх ін"єкційних шляхів вживання глюкокортикоїдів у період змагань. Список заборонених препаратів можна знайти на сайті ФБУ у розділі "Антидопінг". Зміни, які були внесені до реєстру порівняно з 2021 роком, прокоментував лікар Національної збірної України, володар міжнародного сертифікату Ringside Doctors IBA Максим Масляний.

– Доводимо до відома всіх спортсменів та інших зацікавлених осіб, що з 1 січня 2022 року набув чинності новий список заборонених речовин та методів, затверджений WADA, – відзначив Максим Володимирович. – Його було опубліковано ще наприкінці вересня 2021-го. Це робиться для того, щоб спортсмени, які приймають препарати, які з нового є забороненими, мали час для того, щоб припинити їхній прийом, і, відповідно, щоб з 1 січня вони не давали позитивної проби. WADA спеціально публікує ці списки завчасно, бо всі пам"ятають, наприклад, скандал на зимовій Олімпіаді-2018 з мельдонієм. Тоді багато спортсменів, які були спіймані «на гарячому», говорили, що вживали цей препарат ще за рік до заборони, проте все одно дали позитивну пробу і були покарані. Щоб це не повторювалося, WADA прийняла рішення завчасно попереджувати учасників спортивного руху.

Основні зміни торкнулися трьох груп речовин. Перша група позначається S9, згідно з класифікацією WADA. Тут діючою речовиною є глюкокортикоїди – гормональні препарати. Туди входять дексаметазон, гідрокортизон, преднізолон, бетаметазон – препарати, які застосовуються для зняття болю, набряклості і у спорті широко використовуються в тому числі, оскільки спортивні травми часто супроводжуються цими явищами. Так, з 1 січня 2022 року всі ін"єкційні шляхи введення глюкокортикоїдів у період змагань заборонені. Потрібно додати, що WADA визначає список заборон не лише за діючою речовиною, а й за методом введення. Тож підкреслю, що заборонений саме  ін"єкційний метод вживання глюкокортикоїдів. Найчастішими ін"єкційними способами прийому ліків є внутрішньовенний, внутрішньом"язовий, періартикулярний, внутрішньосуглобовий, внутрішньосухожильний, внутрішньошкірний. Тож ці основні методи прийому ліків в період змагань тепер використовувати заборонено.

Також є зміни щодо пункту S3 (група β2-агоністів). До них належить така діюча речовина, як сальбутамол, що застосовується для усунення астматичних нападів зазвичай у вигляді інгаляції. Зазначу, що загалом у професійному спорті досить багато спортсменів високого рівня мають діагноз бронхіальної астми. Наприклад, відомий супертяж Шеннон Бріггз є астматиком. Йому свого часу дозволили приймати сальбутамол для усунення астматичних нападів. І багато хто пояснював його спортивні успіхи зловживанням цих дозволів.

Починаючи з 2022 року прийом сальбутамолу обмежили. Якщо раніше було дозволено приймати 800 мікрограмів протягом 12 годин, то з 2022-го дозволено вжити 600 мікрограмів цього препарату протягом 8 годин. Це зроблено для зниження ризику позитивної допінг-проби у спортсменів, які дійсно потребують вживання сальбутамолу. Добова доза залишається попередньою – 1600 мікрограмів протягом 24 годин. Якщо спортсмену цього замало для усунення нападу, лікар команди подає заявку на дозволи терапевтичного використання, комісія її розглядає та ухвалює рішення.

Зрештою, зміни стосуються також препаратів групи S0 – «Не допущені до застосування субстанції». Це незатверджені речовини. У них входять усі субстанції, які не є переліченими у списку WADA, але застосовуються в медицині і при цьому не мають статусу дозволених препаратів. Здебільшого до цієї категорії належать біологічні добавки. Це можуть бути будь-які фармакологічні субстанції, які не були схвалені такими організаціями, як американська FDA (Управління з продовольства і медикаментів США – Прим. ред.), Європейська фармакологічна комісія та іншими. Це препарати, що перебувають на стадії клінічних або доклінічних випробувань, ефективність та безпека яких остаточно не вивчена. До цього класу з 2022 року включили добавку BPC157. Це пептид, який підпав під заборону WADA.

Детальніше зі списком заборонених препаратів WADA на 2022 рік можна ознайомитись на сайті цієї організації, на сайті Нацiонального антидопiнгового центру України, а також на офіційному сайті ФБУ (посилання).


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань