Анастасія Таран: «На бокс мене привів дідусь»

19:05 | 14 января 2022
14 січня 2022 У свої 14 років Анастасія Таран встигла провести 50 поєдинків, в яких здобула 50 перемог! Триразова чемпіонка України, чемпіонка Європи серед дівчат, найкраща боксерка Євро-2021 робить чималі успіхи. 14 січня 2022

У свої 14 років Анастасія Таран встигла провести 50 поєдинків, в яких здобула 50 перемог! Триразова чемпіонка України, чемпіонка Європи серед дівчат, найкраща боксерка Євро-2021 робить чималі успіхи. Про те, як розпочиналась її боксерська кар`єра та про знакові моменти свого спортивного шляху вихованка Сергія Батракова та Андрія Безменка розповіла прес-службі ФБУ.

Як та коли прийшли в бокс?

– Почала заняття, коли мені було чотири роки. До секції мене привів мій дідусь. Боксом в нашій родині тоді займався мій дядько. З тих пір, вже протягом десяти років приділяю увагу цьому виду спорту.

Під чиїм керівництвом ви тренуєтесь?

– Мене тренують Сергій Батраков та Андрій Безменко. Наставники завжди мене підтримують. Це, а також постійна підтримка батьків є для мене дуже важливими. Якби не тренер, то жоден боксер не зміг би виступати успішно на внутрішній та міжнародній арені.

Хто ваш улюблений боксер?

– Мені дуже подобається Василь Ломаченко. Він теж шульга, як і я, працює в надзвичайно яскравому стилі. Також мені імпонує манера ведення поєдинку Олександра Усика. До речі, перший боксерський двобій, який я побачила у житті, був за його участі! Відтоді мені ще більше хотілося займатися боксом. Ломаченко та Усик обидва дуже працьовиті спортсмени і в цьому плані я на них рівняюся.

Скільки разів на день тренуєтеся?

– У мене два тренування на день. Зазвичай перше заняття розпочинається о 09:00, а вечірнє – о 17:30. Зранку – це більше загальна фізична підготовка. Увечері вже стою в парах, працюю з грушею, відпрацьовую серії та комбінації.

На вашу думку, що є більш важливим – талант чи постійна праця?

– Мені здається, що все ж таки праця над собою є набагато важливішою. Талант, безумовно, потрібен, але якби не праця, то нічого б не вийшло. Будучи лише обдарованим, ви не вийдете на світовий рівень. Старання та прагнення самовдосконалюватися є важливішими за талант.

Розкажіть про свої перші важливі перемоги.

– Однією з найважливіших звитяг була перемога на моєму найпершому чемпіонаті України, який проходив в Івано-Франківську. Їхала туди, маючи певний мандраж. Я дуже сильно хвилювалася, але сподівалася, що здобуду перемогу. На цих змаганнях я провела два поєдинки та в обох виграла. У фіналі мені вдалося перемогти достроково. Перший чемпіонат України – це неймовірний досвід. Відчувала, що не маю права підвести своїх рідних та власне місто.

Вас було визнано найкращою боксеркою юнацького чемпіонату Європи-2021. Який поєдинок на турнірі був найважчим?

– Найскладнішим для мене був бій проти росіянки. Цей поєдинок мені запам`ятався найбільше! З цього двобою я розпочинала свій турнірний шлях до омріяного «золота» і вкрай важливим було стартувати успішно. Було дуже нелегко, але я змогла здобути перемогу! Ми з тренером дуже хвилювалися, але змогли правильно налаштуватися і зробити свою справу.

Що відчували у мить тріумфу, коли стали чемпіонкою Європи?

– Я була дуже щаслива. Одразу подзвонила своїй мамі, аби поділитися хорошою новиною. Зателефонувала своєму другому тренерові, якій залишався в Україні. Хоч вони були далеко, але в той же час дуже сильно за мене вболівали та підтримували. Взагалі була дуже щаслива! Це моя перша Європа, і вона завершилася надзвичайно вдало.

У кожного спортсмена є велика мрія. Розкажіть нам про свою.

– Мені б дуже хотілося представити Україну на Олімпіаді. Взяти участь в Олімпійських іграх – це само по собі круто, але я б хотіла ще здобути золоту медаль!

З ким з дівчат у збірній у вас найкращі відносини та чи маєте подруг з інших країн?

– У мене є дуже хороша подруга з Польщі, з якою ми постійно листуємось та підтримуємо зв`язок. Взагалі маю хороших знайомих майже в кожній країні Європи. На першості континенту добре здружилася з усіма. У збірній України моєю найкращою подругою є Таїсія Покусай. Ми дружимо та майже на всі змагання їздимо разом.

Як та де зустріли новорічні свята?

– Зустріла вдома, у Дніпрі. Все було дуже добре. Я відпочила лише кілька днів, а в інші повноцінно тренувалася. У нас скоро буде турнір, до якого готуємося. Треба показати свої найкращі кондиції, а тому важливо перебувати в чудовій формі.

2021 рік був для вас дуже насиченим. Які плани та цілі ставите перед собою в 2022-му?

– Найголовніше – це перемогти на чемпіонаті країни. Я змінила вагову категорію, а тому буде непросто підтверджувати статус чемпіонки. У планах взяти участь і в чемпіонаті Європи. Також будуть чимало змагань на території України, в яких я хочу взяти участь та перемогти.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань