З Хижняком і новими цілями: Національна чоловіча збірна України проводить перший збір у 2022 році

14:05 | 11 января 2022
11 січня 2022 9 січня Національна чоловіча збірна України на олімпійській базі «Конча-Заспа» розпочала перший у 2022 році навчально-тренувальний збір, який триватиме до 29-го числа. 11 січня 2022

9 січня Національна чоловіча збірна України на олімпійській базі «Конча-Заспа» розпочала перший у 2022 році навчально-тренувальний збір, який триватиме до 29-го числа. Найсильніші боксери нашої держави разом з тренерським штабом повернулися до спільної роботи після різдвяних свят зі свіжими силами та бажанням досягти вершин у новому змагальному циклі.

Леонід Лоївський: «Сезон розпочинаємо з новим капітаном»

Докладніше про перші дні підготовки наших спортсменів розповів прес-службі ФБУ головний тренер Національної команди України Леонід Лоївський.

– Мабуть, не помилюся, якщо скажу, що усі ми дуже раді повернутися на цю чудову базу, де створені прекрасні умови для плідної роботи. І, користуючись нагодою, хочеться подякувати Федерації боксу України на чолі з президентом Володимиром Степановичем Продивусом, Міністерству молоді та спорту та адміністрації бази «Конча-Заспа», які роблять все належне, аби ми перебували у комфорті і спокійно працювали, – відзначив Леонід Миколайович. – Перший збір року за традицією присвячений загальній фізичній та спеціальній фізичній підготовці. Також це по суті перший збір, який ставить за мету підготовку до головного міжнародного старту цього року – Чемпіонату Європи серед чоловіків, який наприкінці травня прийматиме місто Єреван.   

Перший збір є базовим для нашої команди. Зрозуміло, що далі на нас очікує ще участь у міжнародних турнірах, які також стануть етапами підготовки до Євро. Зокрема, у лютому частина наших спортсменів вирушить на змагання до угорського Дебрецена, інша частина побореться за медалі найстарішого в Європі боксерського турніру «Странджа» у Болгарії.

– Як проходять заняття на зборі? На що звертається особлива увага?

– Працюємо над школою боксу, техніко-тактичними вправами, активно займаємося на силових тренажерах з важкою вагою. Основна робота йде на розвиток силових якостей. Хлопці активно виконують різноманітні легкоатлетичні та загальнофізичні вправи – стрибки у довжину та висоту, віджимання, підтягування. Для розвитку витривалості чудово підходять також кроси, тож хлопці зранку бігають по три, п’ять і більше кілометрів по засніженому лісу – гарна зимова погода додає колориту.

– Скільки спортсменів присутні на зборі?

– Зараз разом з нами працюють 25 боксерів. Склад поки що неповний, адже частина атлетів відсутня через поважні причини, а дехто з’явиться сьогодні–завтра. Головна приємна новина – це повернення до складу Національної збірної нашого лідера Олександра Хижняка, який працює з подвійним завзяттям, показуючи приклад іншим. До речі, у новий змагальний сезон Олександр увійшов у ролі капітана команди.

Олександр Хижняк: «Головний турнір року – чемпіонат Європи»

Прес-служба ФБУ скористалася нагодою і надала слово Олександру Хижняку, який проводить свій перший збір після завоювання срібної медалі на літніх Олімпійських іграх-2020 у Токіо у серпні минулого року.

– По-перше, хотів би привітати усіх вболівальників збірної України з новорічними та різдвяними святами, – сказав Олександр на початку розмови. – Щойно розпочався наш плановий тренувальний збір у Кончі-Заспі, на який я приїхав, як завжди, з гарним настроєм. Втім, те ж саме можу сказати про всіх хлопців. Мені приємно, що не так давно мене обрали капітаном Національної збірної України. Можу сказати, що всі працюють з великим бажанням.

Відзначу, що після Олімпійських ігор я не припиняв тренувань, навіть незважаючи на те, що минулий рік був надзвичайно насиченим. У нас було надзвичайно багато навчально-тренувальних зборів, змагань, і ситуація з коронавірусом також вносила свої корективи у графік. Разом з батьком ми прийняли рішення пропустити чемпіонат світу у Сербії, аби краще відновитися психологічно та фізично. Зараз відчуваю себе цілком готовим, щоб продовжувати тренування і готуватися до наступних турнірів, головним з яких у цьому році буде Чемпіонат Європи.       

Валентин Остянов: «Спортивна наука не стоїть на місці»

Окремим елементом роботи на зборі є тестування фізичного стану спортсменів, яке у Національній збірній традиційно проводиться на початку року. Про це більше розповів тренер з науково-методичного забезпечення збірної України Валентин Остянов.

– У новий рік ми фактично увійшли з новою командою, – розповідає Валентин Наумович. – Тож тестування загальної фізичної та спеціальної фізичної підготовки дуже необхідне для планування тренувального процесу. Наразі у фізичних вправах, на яких ми проводимо тестування, задіяні три групи м’язів – руки, ноги та м’язи тулуба. Для точної перевірки спеціальної працездатності існує ще більше параметрів – їх 73. Вони характеризують силові, швидкісні та часові характеристики у різних тренувальних режимах.

Маючи всі результати тестувань, ми формуємо повну картину фізичного стану кожного спортсмена, що дозволяє краще розуміти їхні можливості. Спортивна наука не стоїть на місці, а збірна України та ФБУ оперативно відслідковують всі тенденції. Тож намагаємося використовувати наукові розробки, які допомагають покращити результати наших боксерів у Європі та на світовій арені.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань