Наймолодший чемпіон світу в історії України Юрій Захарєєв: «Вундеркіндом себе не вважаю»

10:20 | 29 ноября 2021
29 листопада 2021 На чемпіонаті світу з боксу, що завершився у Белграді, серед 13 українських боксерів єдину медаль здобув 19-річний Юрій Захарєєв. 29 листопада 2021

На чемпіонаті світу з боксу, що завершився у Белграді, серед 13 українських боксерів єдину медаль здобув 19-річний Юрій Захарєєв. Медаль золота. Перша для України з 2017 року. У першій же для себе першості світу.

У поєдинку за «золото» українець переміг росіянина Вадима Мусаєва, впевнено вигравши всі три раунди одноголосним рішенням суддів – 5:0.

– Юрію, наскільки змінилося ваше життя у статусі чемпіона світу?

– Воно змінилося раніше. Коли я виграв чемпіонат Європи. Все йшло по наростаючій. Я вигравав один чемпіонат України, інший, третій, і увага зростала. Стали запрошувати на інтерв"ю, люди почали впізнавати.

– Публічність втомлює?

– Правильно. Це зворотний бік популярності. Я приїхав до Києва на два дні, і маю розписані інтерв"ю. Телебачення, радіо, сайти. Усі хочуть дізнатися, як ти став чемпіоном світу, який шлях пройшов.

– Коли у 19 років стаєш чемпіоном світу, як не впіймати зіркову хворобу?

– Біля мене близькі люди, які підкажуть, як правильно поводитися. Рідні мене підтримують. Я не відчуваю, що щось змінилося.

– Не вважаєте себе вундеркіндом – навіть Василь Ломаченко чемпіоном світу став у 21?

– Ми довго і наполегливо йшли до цього успіху. Це виснажливий процес тренувань, все було непросто. Тільки завдяки щоденній праці вдалося досягти таких цілей. Я не вундеркінд.

– Ви єдиний українець, хто привіз медаль із Белграда. Чому решта боксерів виступила невдало?

– Наскільки змогли хлопці, настільки себе й показали. Вони билися до останнього. Це питання потрібно ставити тренеру, а не мені.

– Безпосередньо на ЧС-2021 ви сказали, що найважчий бій був у чвертьфіналі проти боксера з Казахстану Асланбека Шимбергенова. Зазнали додаткового тиску перед фінальним поєдинком через те, що суперник – росіянин (Вадим Мусаєв)?

– Ні. Я вийшов на ринг спокійним. Ринг – це те місце, де б"ються два боксери. Жодної політики. Немає значення, якої національності спортсмен.

– Без поразок не буває перемог. Чи пам"ятаєте ви найболючішу поразку?

– У мене немає поразок у дорослій кар"єрі. Програвав лише коли починав боксувати на першість області. Спершу ставав третім та другим на чемпіонаті України, а потім покращив свої здібності і більше нікому не поступався. Коли стаєш першим, не можна опускати руки. Потрібно тільки рости, рости та рости.

– Немає страху опинитися в нокдауні чи що ще гірше – у нокауті?

– Ні.

– Ваша золота медаль – сьома для України на чемпіонатах світу. Хто з українських боксерів був вашим кумиром?

– Усик та Ломаченко. Вони досягли найвищих досягнень. Наша мета – вийти на їхній рівень.

– Чим просякнуте повітря Білгорода-Дністровського, що там народжуються такі великі чемпіони?

– (Перший та останній раз за все інтерв"ю Юрій засміявся. – Авт.) Та звичайне повітря, воно ні до чого. Як ти себе налаштуєш, яку мету поставиш – ось що важливо. Все залежить лише від людини, а не від зовнішніх обставин.

– Ваші будинки з Ломаченком знаходяться поруч?

– Ні. Я сам родом не з Білгорода-Дністровського, а з села Андріївка. Це за 30 км від районного центру. Там ми живемо.

– Розкажіть, як почали займатися боксом? Хто батьки, як ви жили?

– У мене звичайні батьки. Батько працює охоронцем на виноградних полях, а мати – на зерновому тоці. Це місце, де люди збирають, упаковують, сортують та затарюють у мішки зерно.

Батьки віддали мене у 10 років до школи боксу. Інших секцій не було. Я був маленьким і ще нічого не розумів. Спершу чинив опір, навіть тікав, але повертався назад і згодом полюбив бокс.

– Ви одна дитина у сім"ї?

– У мене два старших брати – Сергій та Олег. Але ніхто з них у спорт не пішов. Найстарший Сергій працює на СТО у Великій Долині під Одесою, а Олег допомагає батькам.

– У вуличних бійках часто брали участь?

– Ніколи.

– Які перспективи у глобальному плані бачите?

– Наша головна мета – олімпійське золото Парижа-2024.

– Будете далі в цій вазі битися? Чи, може, зміните вагову категорію?

– Ні. Я чудово почуваюся у ваговій категорії до 71 кг. Поза тренувальним процесом моя вага становить 72–73 кг.

– Що для вас найважче у боксі?

– Можу сказати, що найголовніше. Налаштувати себе психологічно перед виходом у ринг. Як? Мама завжди мене підтримує, є тренер поряд. Потрібно завжди виходити на поєдинок упевненим. Ніколи не нервуюсь. Виходжу повністю розслабленим. Якщо нервувати, то нічого не вийде.

– Хто, на вашу думку, найсильніший боксер світу в історії цього виду спорту?

– Майк Тайсон! Хоча є боксери, які перемагали Тайсона.

– Що б ви порадили тим хлопцям, які роблять свої перші кроки, перші удари у рингу?

– Ніколи не опускати руки, навіть якщо не виходить. Буває дуже важко, бувають моменти, коли хочеться все кинути, але треба пересилити себе. Перетерпіти та взяти себе в руки. Йти і робити свою роботу, і все вийде.

– Куди поїдете у відпустку?

– Поки що побуду вдома. Може, поїдемо до Єгипту.

– З родиною? Дівчиною?

– Всі разом.

– Розкажете про вашу супутницю?

– Ні.

– Як би ви описали себе трьома словами?

– Краще у людей спитати, збоку видніше. Як мені здається, я врівноважений, спокійний та добрий.

– Якої риси хотіли б позбутися?

– Мене все влаштовує. Нічого б не змінював.

– Ви скромний, неагресивний. Як із таким темпераментом можна стати чемпіоном світу?

– Агресія чи злість має бути лише на рингу. Спортивна агресія. Потрібно виходити на ринг та морально одним поглядом перемагати та поламати суперника. У житті потрібно поводитися тихо і скромно, нормально спілкуватися з людьми.

– Чому всі боксери люблять бургери?

– Це наша хвора тема. Під час періоду підготовки ніхто не роз"їдається, усі стримують себе. Багато від чого доводиться відмовлятися. Тільки у відпустці можна розслабитися і дозволити собі щось смачненьке – бургер, хот-дог, шаурму.

– Що складає ваше меню?

– У Кончі-Заспі, де ми традиційно проходимо підготовчі збори, є шведський стіл. Вранці їм яєчню або омлет, плюс сардельки із салатом. У принципі раціон підбираєш під себе. Якщо потрібно скинути вагу, то багато не їси. Вибираєш одне варене яйце та салат. Контролюєш себе. В обід – легкий суп та шматок м"яса з салатом. На вечерю – салат. Або взагалі нічого. Щоб контролювати свою вагу в процесі тренувань, є певний графік, що їсти і коли тренуватись.

– О котрій прокидаєтеся і лягаєте?

– О 7.30 підйом. Вмився, почистив зуби і на шикування. О 8-й зарядка. О 9-й йдемо їсти. О 12.00 чи 13.00 тренування, потім обід. Основне або силове тренування може бути о 17-й годині. В обід можуть бути пари заочно. Я навчаюсь в інституті Ізмаїла на тренера. Вечеря – 19.00–19.30. Лягаю стабільно о 22.00–22.30. Все розписано. Потрібно висипатись.

– Які ваші захоплення, окрім боксу?

– У вільний час із друзями граємо у баскетбол у залі. Коли хороша погода, виходимо у футбол побігати.

– А якщо ви вдома?

– Люблю багато поспати. Під час тренувального процесу мало сплю, тож хочеться відіспатися.

– Якби не було боксу, ким став би Юрій Захарєєв?

– Все одно став би спортсменом. Футболістом чи баскетболістом, може, ще кимось. Я до будь-якого виду спорту схильний.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань