Андрій Стріхарський: «У дні Олімпіади депутати Верховної Ради стають простими вболівальниками»

15:50 | 17 августа 2021
17 серпня 2021 Федерація боксу України об’єднує людей, які мають бажання допомогти спорту. 17 серпня 2021

Федерація боксу України об’єднує людей, які мають бажання допомогти спорту. Зрештою, навіть серед депутатів Верховної Ради є ті, хто пройшов прекрасну спортивну школу та зберігає любов до боксу. Серед них, наприклад, Андрій Стріхарський – народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу». Достатньо згадати, як під час одного з засідань парламенту він підтримав з трибуни боксерів Національної збірної України. Нещодавно Андрій Петрович приєднався до команди ФБУ, ставши віце-президентом організації.

– Андрію Петровичу, розкажіть, яким чином ваші шляхи і шляхи Федерації боксу України перетнулись між собою?

– Я займаюся боксом ще зі шкільних років. Хоча не виступав на великих турнірах, але маю вже чималий досвід. Завжди вважав, що для людини це дуже корисно – гартує характер, тіло та душу. Безперечно, з колегами та друзями ми також регулярно обговорюємо спортивні успіхи України, підтримуємо наші збірні, радіємо успіхам земляків на міжнародних змаганнях. 

Але здавна в мене була думка – не лише вболівати, а й допомагати боксу. Тому, маючи ґрунтовне взаєморозуміння з президентом ФБУ Володимиром Продивусом, я виявив бажання увійти до складу Федерації. Для мене це цілком закономірне продовження тієї роботи, яку я почав здавна, щодо підтримки спорту в Україні. 

– Розкажіть про те, чого вдалося досягти на ниві розвитку спорту. Наскільки активно берете участь в боксерському житті?

– Не люблю вихваляти свою роботу – хто знає, той знає. Розповім про самі напрямки діяльності. Я очолюю Асоціацію дитячого та юнацького спорту України, під егідою якої проводяться благодійні акції та турніри для підростаючого покоління. Це великий обсяг роботи і велика різноманітність заходів. Звичайно, найбільше уваги приділяю участі дітей в моєму улюбленому виді спорту – боксі. Також брав участь в організації та проведенні національної серії відкритих чемпіонатів з кікбоксингу. Хороша співпраця у нас склалася зі столичним СК «Добро», що на Позняках. На території цього спортивного клубу ми проводимо турнір з боксу для дітей. Чим більше дітей зможуть постояти за себе, загартують свій характер, зрозуміють можливості та відповідальність за свою силу, тим краще. Вважаю, що участю в таких турнірах ми готуємо не лише майбутніх спортсменів, а й патріотів і відповідальних громадян.

У благодійності я прихильник того, щоб кожен робив, що може, заради підтримки своїх ближніх. Можеш обладнати спортивний зал сучасним знаряддям – зроби це. Можеш придбати солодощі та нагороди на турнір – зроби таке свято дітям. Треба встановити бактерицидні лампи, санітайзери, маски – зроби це, і це буде твій посильний внесок у боротьбу з Covid-19. Тому я не з тих, хто стане хвалитися. Просто скажу, що таких заходів – турнірів, відкритих тренувань, уроків боксу – ми провели вже немало. Це велике задоволення для мене – бачити радість дітей, розуміти, що після нашого турніру навіть ті з них, хто і не замислювався про заняття спортом, почнуть тренуватися, покращать своє здоров’я. 

– Якою ви бачите концепцію розвитку боксу в нашій державі та які завдання ставите перед собою на новій посаді?

– Бокс в Україні має великі традиції. Просто погляньте на списки олімпійських чемпіонів і призерів, чемпіонів світу серед професіоналів – і ви в цьому переконаєтеся. Але не треба сприймати ці успіхи як щось таке, що саме собою з’являється й буде з’являтися. 

Користуючись величезною популярністю боксу, а за всіма опитуваннями на сьогодні це один із трьох найбільш популярних в Україні видів спорту, ми можемо зробити умови для залучення в спорт тисяч юних спортсменів. Хай не кожен з них стане чемпіоном світу, проте всі отримають хорошу школу життя, стануть сильнішими, підвищать свою соціалізацію та колективізм. 

Тому своїм головним завданням вбачаю збільшення кількості об’єктів спортивної інфраструктури та турнірів – як регулярних, календарних, так і турнірів вихідного дня, змагань, приурочених до пам’ятних дат чи увіковічення пам’яті видатних особистостей боксу. Це важке, проте разом із тим реалістичне завдання. Вважаю, що усім разом спільно – федерації, великому бізнесу, депутатському корпусу та владі на місцях – під силу вже в найближчі роки зробити чимало для розвитку боксу в Україні. Зважаючи на те, що керівниками регіональних федерацій, членами Виконкому ФБУ та віце-президентами є шановані люди, в тому числі депутати, ми можемо об’єднати зусилля навколо підтримки боксу та постараємося відстояти інтереси боксу на державному рівні.

– Федерація боксу України об"єднує активістів боксу по всій державі, велику мережу місцевих - обласних, міських - федерацій. Які ваші перші враження від роботи керівного органу вітчизняного боксу? 

– Мені приємно, що всі налаштовані на конструктивну роботу. Колектив, очолюваний Володимиром Продивусом, робить багато для того, щоб бокс в Україні розвивався. Чемпіонати і кубки України серед усіх вікових категорій, поїздки на збори та міжнародні турніри, участь в Олімпійських іграх – за цим усім стоїть фундаментальна робота! Я висловлюю свою повагу моїм новим колегам по ФБУ, тому що бачу масштаби тих процесів, які тривають постійно, з року в рік. 

Був глибоко вражений здобутками, яких досягли українські спортсмени і тренери за підтримки функціонерів ФБУ за останній рік-півтора. Цей період виявився вельми складним для усієї світової спортивної спільноти у зв’язку з пандемією. Та я вже не раз переконувався у тому, що керівництво Федерації завжди піклується про своїх атлетів. Наприклад, ФБУ першою з усіх боксерських федерацій зреагувала на складну ситуацію на європейському ліцензійному турнірі у Лондоні, оперативно евакуювавши збірну під час різкого спалаху COVID-19. Та й надзвичайно переконливі, рекордні за кількістю нагород виступи молодіжної та юніорської збірних України на Чемпіонатах Європи у тому ж 2020 році, у розпал пандемічної кризи, також слід віднести до безперечних досягнень Федерації боксу України та Міністерства молоді та спорту України, які не зупиняли спортивне життя, незважаючи на всі перепони.      

– 2021 рік став роком проведення Олімпіади. Наші провідні боксери довго готувалися до найбільш відповідальних стартів чотириріччя. Які ваші враження від боксерського турніру у Токіо-2020 та від срібної нагороди Олександра Хижняка?

– Україну на Іграх представляли п"ять боксерів. Звичайно ж, всі вони були націлені на те, щоб не просто взяти участь в Іграх, а здобути для нашої країни медалі. Наші спортсмени завжди намагаються показати красивий і результативний бокс. Але їхні суперники теж не слабкі, і серед них є дуже багато досвідчених і титулованих бійців. На жаль, четверо наших боксерів не досягли олімпійського п’єдесталу, але показали величезну волю до перемоги. А ось Олександр Хижняк, на мій погляд, виправдав сподівання уболівальників - показав класний бокс і привіз до України олімпійську медаль! Лише суддівська помилка завадила перемогти йому у фіналі. Втім, впевнений, що Сашко стане після цього ще сильнішим і по-спортивному злішим на шляху до нових висот. Фахівці недарма називають його одним з найкращих середньоваговиків світу! Зрештою, весь депутатський корпус Верховної Ради протягом двох з половиною тижнів постійно стежив за подіями на Олімпіаді. У ці дні депутати також стали простими вболівальниками...

– Багатьом запам’ятався ваш виступ з трибуни парламенту, коли ви закликали усіх народних обранців підтримати збірну України на Олімпійських іграх у Токіо-2020. Чи є ще у Верховній Раді люди, які так само переживають за бокс, як ви? І чи є у вас з ними порозуміння?

– Можу з упевненістю сказати, що фракція «Слуга народу» - найбільш спортивна у Верховній Раді. Всі знають імена наших депутатів – прославлених спортсменів Жана Беленюка, Василя Вірастюка та Ольги Саладухи. Тому з нашого боку завжди є і буде підтримка в розвитку вітчизняного спорту. Для нас важливо сприяти створенню матеріальної і технічної бази в кожній громаді, щоб українці змалечку долучалися до фізичних вправ і активного дозвілля. Для цього я та інші депутати фракції, колеги з деяких інших фракцій і груп робимо усі можливі кроки для збільшення фінансування спорту і фізичного виховання підростаючого покоління. Незважаючи на складне економічне становище і обмеженість ресурсів, ми добиваємося виділення значних субвенцій у цю сферу щороку. 

Я впевнений, що із допомогою держави та завдяки плідній роботі федерацій спорт буде й надалі розвиватися, і вже в Парижі 2024 року, на наступних Олімпійських іграх, ми отримаємо нових молодих зірок.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань