Володимир Пляшечник: «Ми можемо мати свою електронну систему суддівства»

00:55 | 30 апреля 2014

Всім відомо, що окрім суто спортивної частини бокс складається ще з дуже багатьох аспектів, які, на перший погляд, непомітні. Одним з них є електронна система суддівства, яка зараз діє у всьому світі. Саме вона веде підрахунок рішень суддів, обирає з них потрібні результати, проводить жеребкування та багато чого іншого. Для того щоб краще зрозуміти, як вона функціонує  і хто цим займається ми поспілкувалися із спеціалістом по обслуговуванню електронної системи суддівства, інженером Федерації боксу України Володимиром Пляшечником.

Володимире, як в Україні починалась робота по впровадженню електронного суддівства та хто брав у цьому участь?

Вперше таке завдання постало в 1996 році. На той час у світовому аматорському боксі використовувалась апаратура виробництва Росії, яка була задіяна на усіх змаганнях вищого рівня. Після всебічного аналізу цієї апаратури я дійшов висновку, що деякі експлуатаційні характеристики можуть бути суттєво покращені за рахунок використання сучасних комплектуючих та новітнього програмного забезпечення. До того ж вона могла бути суттєво дешевшою. Були надані відповідні пропозиції тодішньому голові колегії суддів України, Олімпійському судді, технічному делегату AIBA Пацатому А.М., які були сприйняті та підтримані. Корисну інформацію про зміст та форму вихідних документів  надавав досвідчений фахівець із секретарської роботи Кучерявий О.М.

Саме тоді ми створили свою власну, вітчизняну систему. Усього було виготовлено кілька екземплярів апаратури та розроблене спеціалізоване програмне забезпечення. Потім ця техніка використовувались на усіх чемпіонатах та першостях України, міжнародних турнірах та Чемпіонатах Європи, які проходили в Україні аж до 2012 року. Так, наприклад, на Чемпіонат Європи в 2006 р. в місті Миколаїв була запрошена комісія під керівництвом тодішнього керівника технічної служби AIBA з метою контролю технічного забезпечення суддівства на відповідність вимогам  AIBA.  Фахівці AIBA дали позитивну оцінку роботи суддів із використанням української техніки, але на пропозиції співпраці у напрямку удосконалення техніки, нажаль, відмовились.

 І хтось окрім Вас вмів управляти цією системою?

Звичайно. До обслуговування суддівських систем на різних етапах залучались судді, які цікавились сучасними інформаційними технологіями та добре володіли комп’ютерною технікою – Білецький Ігор, Тюрін Денис, Городнічьов Сергій. На сьогодні у обслуговуванні задіяна лише Мілова Серена, але до роботи запрошуються всі ініціативні та  наполегливі люди,  яким цікаве електронне суддівство.

Система змінювалась з часів свого впровадження і аж до 2012 року?

Апаратура постійно оновлювалась та удосконалювалась відповідно до змін у правилах суддівства AIBA та по мірі набуття досвіду експлуатації. Без цього ніяк.

Яка суддівська апаратура використовувалась в світі  на той час і яка зараз?

Останні вісім років у світі використовується суддівська система виробництва німецької фірми SWISS TIMING, яку сертифікувала AIBA.  Вони, фактично, є монополістом у сфері суддівського  обладнання для боксу. Маю сказати, що апаратура дійсно добре спроектована та якісно виготовлена, але має і свої недоліки. За останні роки не вона суттєво не  вдосконалювалась. І це, мабуть, є наслідком відсутності конкуренції. Хоча, можливо, тут мала місце оптимізація витрат та прибутків.

А як же зміна правил?

Звісно ж в апаратурі SWISS TIMING реалізовані поточні правила AIBA, щодо визначення переможців. Але технічна частина у них залишається допоки без особливих змін.

Як саме судді виносять свої рішення. 

Ключовим принципом є те, що судді вводять в суддівську систему не  кількість ударів, а кількість балів, які є відносною оцінкою переваги одного суперника над іншим. Переможець отримує 10 балів, а переможений від  9 до 6, залежно від переваги. Позитивним є те, що у балах, яких суддя виставляє спортсмену, можуть бути враховані різні складові переваги одного спортсмена над іншим, а не тільки кількість ударів. Другою характерною ознакою є те, що при визначенні переможця, враховуються бали тільки трьох суддів з п’яти, які випадково обираються суддівською системою, а бали двох суддів не враховуються. Хоча це, як на мене, носить достатньо штучний характер. От у попередніх правилах так само обирались три судді, але за ознакою близькості виставлених балів. Такий підхід давав можливість не враховувати рішення суддів, бали яких суттєво відрізняються від більшості (трьох суддів). Випадковий вибір суддів іноді призводить до того, що при рішенні усіх суддів із рахунком 3:2 в бік певного спортсмена, може виграти  його супротивник з рахунком 2:1. Вихід я бачу хоча б у тому, щоб враховувати оцінки  всіх п’яти суддів. Це дасть можливість об’єктивніше визначати найсильніших спортсменів. Але зміна правил, це вже зовсім інша історія і є прерогативою AIBA.

 

Розкажіть про жеребкування у системі SWISS TIMING.

Процедура жеребкування достатньо наочна та не потребує значного часу на її проведення. Згідно правил AIBA, найсильніших спортсменів можна розсіювати, або як у нас кажуть «розводити», а інших - жеребкувати випадковим чином. І коли я кажу «випадково», я маю на увазі унеможливлення втручання персоналу у цей процес. Тобто можливість «заряду» виключена повністю. І це гарантує авторитет фірми «SWISS TIMING» та професіоналізм її інженерів та програмістів.

Яка суддівська апаратура використовується зараз в Україні?

На сьогодні у нас існують два екземпляри суддівської системи SWISS TIMING, ними і послуговуємося. Проте якщо Федерацією боксу України буде прийняте рішення про створення  вітчизняного аналога для внутрішнього використання, зможемо зробити це достатньо швидко та у необхідній кількості. Для цього у нас є все необхідне.

А які переваги використання вітчизняного аналога суддівської системи? 

Їх доволі багато:

-         - надійність та функціональність будуть аналогічними оригіналу;

-         - очікувана ціна буде меншою у кілька разів;

-         - гарантійне та післягарантійне обслуговування;

-         - можливість переробок апаратури при змінах в правилах AIBA, що достатньо ймовірно;

-         - форма та зміст вихідних документів будуть відповідати вимогам українського зразка;

-         - проводитимуться постійні навчання та тренінги обслуговуючого персоналу.

Які ще технічні розробки Ви зараз готуєте для Федерації боксу України?

Ми ставимо за мету не тільки технічне забезпечення змагального процесу, а й створення різноманітних засобів для тренувань та проведення наукових робіт пов’язаних із боксом. Для тренерів-практиків ми створили цікаву лінійку пристроїв для формування часових інтервалів (таймерів). У простих таймерах реалізоване завдання виміру часу раунду, перерви та кількості раундів із поданням звукових сигналів. У складніших є можливість задавати (програмувати)  та запам’ятовувати у пам’яті таймера послідовність часових інтервалів вправ та відпочинків, які можуть бути заздалегідь підготовлені та використані у тренуваннях різних груп спортсменів. Додатково може бути забезпечений зв'язок із комп’ютером та формування голосових сигналів. Такий пристрій може бути використаний у якості такого собі електронного тренера. Його впровадження буде дуже корисним для тренувань на місцях. 

Також ми зробили прилад для визначення функціонального стану спортсмена на основі боксерського мішка або подушки, який дозволяє вимірювати:

-         - параметри сили поодиноких ударів та серій ударів;

-         - швидкісні характеристики;

-         - спеціальну витривалість;

-         - параметри реакції.

Такий прилад може бути використаний як тренажер із одночасним вимірюванням вказаних параметрів як боксерами різних рівнів для ведення спортивних щоденників, так і тренерами для контролю та планування тренувань. Є можливість підключення до комп’ютера (у тому числі без дротів).

Наші науковці та аспіранти можуть використати прилад разом із спеціальним програмним забезпеченням, що дозволить:

-         - автоматизувати процес збору та накопичення інформації;

-         - робити розрахунки за стандартними статистичними процедурами;

-         - робити розрахунки за процедурами, розробленими за власним технічним завданням;

-         - представляти результати у табличній та графічній формах.

До речі, цей прилад використовується вже кілька років у роботі з національною збірною України з боксу Остьяновим В.Н.

Плануємо налагодити виробництво спрощеного приладу для встановлення у загальноосвітніх школах для  фізичного виховання та оздоровлення дітей і молоді, а також популяризації боксу.

На стадії завершення сувенірний варіант такого приладу – настільна боксерська розмовляюча груша, для розваг та зняття психологічних стресів.

В стадії розробки серія електростимуляторів для відпочинку та стимуляції роботи м’язової системи спортсмена.

Для керівників місцевих федерацій та спортивних організацій створили корисне програмне забезпечення для ведення статистики  результатів діяльності регіонів України, спортивних товариств, шкіл, клубів, тренерів, спортсменів. Це дасть можливість автоматизувати процес накопичення даних, формувати звіти різного рівня та оперативно надавати необхідну інформацію.

Як бачите ми створили досить багато інновацій і я радий, що мої розробки стали у нагоді українському боксу. У нас ще багато планів і проектів, я сподіваюсь, що до наступних Олімпійських ігор ми вийдемо на новий рівень технічного устаткування боксу в нашій країні.

 

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань