Віталій Мерінов: «Мріємо створити потужну академію боксу, щоб Івано-Франківськ міг виховувати зірок спорту для України»

12:05 | 25 января 2021
Чим живе бокс Івано-Франківська? Про це ми розпитали президента Івано-Франківської міської федерації боксу Віталія Мерінова.

Чим живе бокс Івано-Франківська? Про це ми розпитали президента Івано-Франківської міської федерації боксу Віталія Мерінова. Він – сам спортсмен і тренер. Фіналіст першості Європи з боксу, чемпіон України серед кадетів. Віталій Олександрович підбив підсумки трьох років, проведених на чолі Федерації боксу Івано-Франківська, та розповів про плани на найближчий рік.

– Я є майстром спорту з боксу. Очоливши Федерацію боксу Івано-Франківська, мав своє бачення щодо того, чого не вистачає, що хочеться зробити, розповідає Віталій Мерінов. Ми плідно співпрацюємо з Івано-Франківською обласною федерацією боксу та безпосередньо її керівником Андрієм Петровичем Савчуком, а також із Івано-Франківською міською радою, оскільки я був депутатом попереднього скликання, а зараз є членом виконавчого комітету. Коли мене вибрали на цю посаду, я хотів створити хороші умови для занять боксом у місті та підтримати молодих спортсменів. За допомоги міськради та у співпраці з колегами з обласної федерації змогли здійснити кілька важливих проектів.

– Яким був ваш план дій?

– По-перше, я ініціював програму преміювання призерів чемпіонатів України та міжнародних змагань. Вони отримують свої премії залежно від вікової категорії турніру.

По-друге, вдалося реалізувати програму щоденного безкоштовного харчування найкращих спортсменів у навчальних закладах міста – в коледжі фізичного виховання та Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

По-третє, як депутат міської ради я ініціював заснування щомісячної стипендії 30 найкращим спортсменам міста за важливі здобутки. Серед них, звичайно, є й провідні боксери. Ми розуміємо, що для молодих спортсменів ця підтримка важлива, як і для їхніх родин – полегшення в фінансовому плані.

– Наскільки щільним є календар боксерських заходів в Івано-Франківську протягом року?

– Само собою, слід враховувати й всеукраїнські та міжнародні заходи, в яких беруть участь наші боксери. А що стосується міста, то у нас проводиться традиційний Меморіал Ігоря Гайдамаки. До коронавірусної пандемії встигли провести два турніри – за відгуками преси та гостей змагань, це були дуже успішні заходи. Судіть самі: у 2018 році ми зібрали більше 300 боксерів, а вже у 2019-му до нас завітали представники аж 11 країн світу!

На жаль, через COVID-19 нам не вдалося провести ІІІ турнір пам’яті Ігоря Гайдамаки у 2020 році. Сподіваємося, людство невдовзі здолає хворобу, спортивне життя швидко повернеться до звичного ритму, і ми з радістю будемо вітати в нашому місті сильних боксерів із різних країн світу.

Ще однією обов’язковою графою в нашому календарі є два навчально-тренувальних збори для івано-франківських боксерів – взимку проводимо їх у Ворохті, влітку – на березі моря. Це наш спільний захід з Івано-Франківською обласною федерацією боксу. Перші номери нашого краю беруть участь у зборах безкоштовно. Ці заходи вкрай популярні. Скажімо, вже цього, 2021 року на зимових зборах було біля 100 боксерів, у тому числі – гості з Молдови та учасник Олімпійських ігор Павло Іщенко.

Підсумовує рік у нас турнір Святого Миколая для підлітків та юнаків. Він у нас уже стає традиційним, його з нетерпінням чекають, а ми віримо, що серед учасників цих змагань є майбутні збірники, олімпійці. Хай буде успішним їхній шлях у боксі!

– Що робиться в Івано-Франківську для популяризації боксу як виду спорту?

– У цьому плані робота не припиняється ніколи. Ми знаходимо різні підходи для залучення талановитої молоді. Наприклад, минулого року проводили відкриті тренування в центрі міста за участі наших відомих тренерів і боксерів. Вважаємо, що для популяризації це дуже корисно – багато хто з тих, хто відвідує подібні заходи, надалі приходять і в зали, а це і є наша мета.

Також, звичайно, ми хочемо забезпечити наші зали якісним реманентом. Спільно з керівниками Івано-Франківської обласної федерації боксу ми проїхалися по залах міста, визначилися із тим, що потрібно спортсменам для занять. А на одному зі спільних тренувань я передав для наших спортивних залів інвентар від міської федерації – боксерські рукавички та шлеми.

Коли збірні України різних вікових груп квартируються в Коломиї чи Ворохті, ми також не стоїмо осторонь. Так, недавно завдяки моїм хорошим взаєминам і плідній співпраці з туристичним комплексом «Буковель», вдалося посприяти в організації активного відпочинку «збірників», а саме – катанню на лижах.

– Які сподівання на 2021 рік?

– По-перше, мріємо, щоб завершилася пандемія й була можливість провести всі турніри, до яких ми вже привчили любителів боксу – Меморіал Гайдамаки, турнір Святого Миколая. Додам, що раніше ми спільно з нашими партнерами організовували в місті матчеві зустрічі за участі боксерів США, Ірландії, Франції, Польщі. Ось цього – міжнародних контактів, організації турнірів за участю представників інших країн – зараз нам дуже не вистачає!.. А найголовніші сподівання – на наших боксерів, адже календар 2021 року обіцяє бути дуже насиченим. Ось і на чемпіонат України до 22 років, який відбудеться в Чернівцях, місто Івано-Франківськ і наша область покладають великі надії…

– Чи є у вас якась особлива мрія щодо розвитку боксу у вашому місті?

– Так. І я скажу вам, що це вже не просто мрія, адже певні конкретні кроки в напрямку її реалізації уже зроблені. Ми хочемо створити потужний спортивно-боксерський клуб. Є вже задуми по меценатах, працюємо над тим, щоб заручитися підтримкою місцевої влади, знайшли гідне приміщення. Якщо вдасться здійснити те, що задумали, то в Івано-Франківську з’явиться справжня академія боксу, де юні спортсмени проходитимуть фахову підготовку в гарних умовах та під керівництвом досвідчених фахівців.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань