Василь Шан: «Для юнаків бокс – це не робота, а стиль життя!»

16:05 | 22 января 2021
Із початку січня цього року обов’язки старшого тренера юнацької збірної України виконує львів’янин Василь Шан, який розповів про специфіку своєї нової роботи та нові завдання в інтерв’ю прес-службі ФБУ.

Із початку січня цього року обов’язки старшого тренера юнацької збірної України виконує львів’янин Василь Шан, який розповів про специфіку своєї нової роботи та нові завдання в інтерв’ю прес-службі ФБУ.

– Спершу хотів би подякувати за довіру, яку висловило мені керівництво Федерації боксу України – тож спасибі президенту Володимиру Продивусу. Особливу подяку висловлюю і Львівській обласній федерації боксу і її першому віце-президенту Степану Продивусу.

– Василю Андрійовичу, ви вперше призначені старшим тренером однієї зі збірних України. Тому спершу розкажіть про себе.  

– Мені 40 років, і 20 з них я працюю тренером-викладачем з боксу у спортивній дитячо-юнацькій школі «Атлет» спортивного товариства «Динамо». Паралельно з цим з 2004 року тренував збірні Львівської області з боксу, причому доводилося вести різні вікові групи – від юнаків і до дорослих. Але, мабуть, найбільше часу присвятив саме юнакам. Додам, що мій батько Андрій Шан також був тренером з боксу і виховав тут, на Львівщині плеяду видатних боксерів.

– Якими бачите свої головні завдання на посаді старшого тренера збірної України серед юнаків?

– Схема роботи залишиться, по суті, тією ж самою, за якою я працював як старший тренер команди області. Головна ціль – відібрати боксерів за підсумками проведених змагань (у даному випадку – чемпіонату України) і підготувати їх до великого турніру, а саме – чемпіонату Європи. Відзначу, що національна першість серед юнаків пройде цього року у травні в Затоці (Одеська область). Місцем проведення європейського чемпіонату, який заплановано на серпень 2021 року, стане місто Белфаст (Північна Ірландія). Але є, звичайно, і ряд перешкод…

– Поговоримо про них. Адже починати роботу вам доведеться фактично з нуля.

– Так, основна проблема у тому, що коло спортсменів, на яких доводиться опиратися, не сформоване на сьогоднішній день навіть приблизно. Минулого року через пандемію, на жаль, не відбувся чемпіонат України серед юнаків, це діти 2006—2007 років народження. У цьому році в юнацьку збірну потрапляють вже діти 2007—2008 років народження, але їх ми практично ніде досі не бачили.

З метою заповнити цей пробіл, наприкінці квітня розраховуємо провести невеликий ознайомчий збір, що відбудеться напередодні чемпіонату України. На ньому переглянемо тих спортсменів, які посіли перші-другі місця на зональних чемпіонатах країни. Нагадаю, що в Україні існує сім регіональних зон, в кожній з яких проводиться своя першість. На цих зборах у мене буде нагода побачити, що собою являють юні спортсмени. Щодо місця проведення зборів, то тут щось сказати поки важко, з огляду на пандемію.

– У кожного спортивного віку своя специфіка. У чому полягає своєрідність роботи з наймолодшими боксерами?

– Основна складність полягає в тому, що діти в такому віці (13—14 років) швидко виснажуються і бокс їм часто починає набридати, навіть якщо вони показують хороші результати. Багато тренерів, які працюють з цим віком, на мою думку роблять помилку, коли намагаються витиснути зі спортсмена, як-то кажуть, все до останньої краплі. Вже при переході до юніорського віку у цих підлітків часто втрачається мотивація.

Знаю чимало випадків, коли хлопець чи дівчина, ставши чемпіоном Європи у своєму віці, несподівано взагалі залишають спорт! Отже моє завдання, як тренера – не просто досягнути із підопічним результату на змаганнях, але і зробити так, щоб він не «наївся» боксом і зберіг мотивацію на майбутнє.

– До яких тренерських методів вдаєтесь, щоб досягнути цього?

– Намагаюся більше заохочувати підопічних, більше їх хвалити. Не акцентую увагу на поразках, а звертаю увагу на те, що вдається. Адже всі поразки – у голові. Тому потрібно менше давати приводів для розчарувань, і робити так, щоб підопічні черпали натхнення для своїх занять.

Треба пам’ятати, що перед тобою ще діти. Недарма, наприклад, ще кілька років тому першості Європи з боксу серед юнаків взагалі не проводились. Як досі не проводяться, до речі, і чемпіонати світу у цій віковій категорії.

Якщо для дорослих спортсменів бокс сприймається вже як звична робота, то для юнаків це, скоріше, стиль життя. Вони тренуються із бажанням, але це бажання потрібно в них постійно плекати. Для цього використовуємо у тренуваннях різноманітні ігрові елементи. У гру вплітаємо елементи боксу і – навпаки. Робимо все для того, щоб інтерес дитини до занять не знижувався. А якщо буде інтерес – значить, і жоден талановитий хлопець чи дівчинка не зникнуть з наших радарів (посміхається). І, хочеться вірити, принесуть Україні медалі у майбутньому!


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань