Володимир Продивус: «Цей рік показав, хто дійсно сильний»

16:35 | 30 декабря 2020
Президент Федерації боксу України, віце-президент Європейської конфедерації боксу та член Виконавчого комітету AIBA Володимир Продивус підбив підсумки 2020 року та поділився планами на олімпійський 2021 рік.

Президент Федерації боксу України, віце-президент Європейської конфедерації боксу та член Виконавчого комітету AIBA Володимир Продивус підбив підсумки 2020 року та поділився планами на олімпійський 2021 рік.

- Володимире Степановичу, з яким словом асоціюється у вас рік-2020?

- Це слово – «Виклики». Адже саме 2020 рік став викликом для кожного з нас та для тих сфер, в яких ми працюємо і які розвиваємо. Найголовніше для мене в контексті усіх складнощів, що 2020 рік продемонстрував вміння кожного з нас адаптуватися під ці виклики, а також саме цей рік показав, хто по-справжньому сильний.

- Федерація боксу України в цьому аспекті впоралася з поставленими викликами?

- Безумовно. Як не крути, ми чудово розуміли, що, незважаючи на пандемію, спорт не повинен зупинятися. Тому ми доклали усіх зусиль, аби не зупиняти й боксерське життя. Я радію тому, що Федерація боксу України, за підтримки профільного Міністерства, до середини року розробила ті механізми, які дозволили нам продовжити тренувальний та змагальний процес. Як результат: ми провели фактично усі без виключення збори та успішно виступили на двох поспіль Чемпіонатах Європи наприкінці року. Окрім того, саме Федерація боксу стала однією з небагатьох, хто зміг в умовах пандемії провести Чемпіонати та Кубки України, а також ряд всеукраїнських змагань.

- Тема підготовки до Олімпійських ігор турбує кожного любителя спорту. Навесні 2020-го МОК був змушений перенести Ігри на рік вперед. А зараз ми читаємо у ЗМІ про появу нових штамів COVID-19 і все більше людей взагалі ставить під сумніви проведення Ігор. На Вашу думку, чи відбудеться Олімпіада у 2021 році в звичному для всіх форматі?

- Я регулярно читаю звіти щодо розповсюдження COVID-19 і з усією відповідальністю ставлюся до загрози, що викликана пандемією. Тому, відверто кажучи, останні повідомлення не дають нам остаточної відповіді на це запитання. Тим паче, що європейський ліцензійний турнір на Олімпійські ігри має відбутися в Лондоні, а саме Великобританія  фігурує як один з нових епіцентрів виявлення цього захворювання. Проте, ми розраховуємо на позитивні новини. Віримо, що МОК зможе ефективно  акумулювати усі напрацювання та досвід проведення змагань в умовах пандемії та таки провести відбіркові турніри та Олімпіаду. Проте, потрібно також розуміти й те, що вирішальне значення матимуть рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ніхто не ризикуватиме життям та безпекою учасників Олімпійських ігор.

- З першим спалахом пандемії у березні 2020 року був пов’язаний один з найбільш драматичних моментів для ФБУ та Національних збірних команд. Лише вам відомо, яких зусиль коштувало рішення про екстрену евакуацію української делегації з Лондону, де через пандемію був призупинений європейський ліцензійний турнір на Олімпіаду…

- Дійсно, це була непроста ситуація. Додавав проблем той факт, що майже всі країни закривали екстрено кордони, а деякі  – взагалі припиняли авіасполучення. В нас було два варіанти: або очікувати на офіційну евакуацію нашої делегації з боку державних органів, або особисто оперативно організувати даний процес. Нами був прийнятий другий варіант. Федерація боксу України організувала чартер для збірної України. На мою думку, це було максимально правильне рішення в інтересах наших спортсменів, їхнього здоров’я та моральної складової. Адже ми всі пам’ятаємо, які панічні настрої були по всьому світу на початку пандемії. Проте, найголовніше у даній ситуації те, що вже за декілька годин ми зустріли наших хлопців та дівчат здоровими на Батьківщині. До речі, навіть з однією ліцензією, володарем якої став Микола Буценко. Ну а тепер очікуємо на поновлення цих змагань. Ми готові до боротьби за перепустки на Олімпіаду!

- Як гадаєте, Україна в змозі здобути максимальну кількість ліцензій на Олімпійські ігри?

- Я максималіст. Ну а враховуючи рівень наших боксерів, то здобувати ми маємо виключно максимум. На сьогоднішній день ми маємо дуже потужну збірну, яка спроможна здивувати усіх. Я переконаний, що ніхто навіть уявити не міг, що ми зможемо, наприклад, стати дворазовими чемпіонами Європи. Проте, 2017-й та 2019 роки довів протилежне і ми поступово знову повертаємось на боксерський Олімп після зміни поколінь в українському боксі. Пам’ятаю, до речі, що коли ще 2007 року, після Чемпіонату світу в Чикаго, я казав про те, що ми з тією зірковою командою будемо найсильнішими на планеті, в ці слова також не всі вірили.

- Ви є віце-президентом Європейської конфедерації боксу. Незаперечною заслугою EUBC стало проведення у цьому році двох Чемпіонатів Європи – серед молоді та серед юніорів...

- Було вкрай непросто їх організовувати, особливо враховуючи той факт, що мова йде про підростаюче покоління. Це подвійна відповідальність! Проте я радію тому, що розроблені нами рекомендації та правила щодо проведення цих змагань дали нам змогу провести їх на високому рівні та завершити цей рік на мажорній ноті. Я вдячний усім федераціям, які взяли участь в цих змаганнях, а особливі вітання –нашим збірним, адже вони обидві увійшли в Топ-3 підсумкового командного заліку. 

- Якими ви бачите головні здобутки Федерації боксу України у році, що завершується?

- На мою думку, найголовніше, що ми зробили все можливе, аби не дозволити зупинити підготовчий процес збірних команд. Тут я також хочу відзначити Міністерство молоді та спорту України. Спільними зусиллями нам вдалося повністю реалізувати програму підготовки збірних. Виключення стосувалися лише збірних України серед школярів та юніорів в плані проведення зборів. Проте, це були вимушені міри.

Також нам вдалося успішно провести ряд всеукраїнських змагань, чемпіонатів та Кубків  України. Це, в свою чергу, дало можливість отримати бойову практику нашим збірним. За відсутності міжнародних турнірів це була чи не єдина можливість підтримувати наших бійців у змагальному режимі.

Ми не зупинялися і в плані роботи над важливою маркетинговою складовою проведення змагань. Наразі ми ведемо перемовини з потенційними партнерами, що дозволить нам вивести якість проведення наших внутрішніх змагань на новий рівень. Це стосується трансляцій та інших важливих складових, які підвищать видовищність проведених нами турнірів. До речі, стартувати з нашими партнерами ми планували вже з Чемпіонату України серед чоловіків в Одесі, проте, згідно рекомендацій місцевих органів влади ці змагання ми були вимушені перенести.   

Пандемія внесла чимало коректив у наші плани. Тому будемо їх реалізовувати в найближчому майбутньому.

- Країна вже вступила у період новорічних свят, втім у Федерації боксу України завжди є поточна робота. Які актуальні завдання стоять перед ФБУ зараз?

- Робота ФБУ циклічна та фактично ніколи не зупиняється. Зараз потрібно сформувати та затвердити календарний план на наступний рік, згідно якого відбуватиметься весь процес підготовки збірних команд України. Тому останні місяці активно співпрацюємо з Міністерством, тренерами і робимо усе можливе, щоб в олімпійському році наші команди були забезпечені усім необхідним.

- Уже більше року Федерація боксу України працює в рамках експерименту Міністерства молоді та спорту України. Можете детальніше розповісти, чому ФБУ пішла на цей крок?

У першу чергу, це дозволило нам відійти від бюрократії та суттєво пришвидшити процес підписання наказів, а також затвердження інших важливих документів, від яких залежить реалізація календарного плану. Для прикладу наведу, що під час поширення пандемії, коли ми мали оперативно переносити змагання та збори, ця система зарекомендувала себе як найкраще. Загалом, відзначу також і те, що саме завдяки експериментальній програмі Міністерства молоді та спорту ми змогли розробили прозорий та дієвий механізм, який дозволяє нам максимально ефективно управляти процесом підготовки збірних команд України.

- За підсумками 2020 року, які з регіональних Федерацій ви могли б виділити у роботі в поточному році?

- Я ніколи не виділяю персонально боксерів, тренерів, а тим паче наші обласні осередки. Адже Федерація боксу України працює як чіткий та злагоджений механізм, в якому важливі абсолютно всі складові та, безумовно, кожен з осередків ФБУ. Саме завдяки цій злагодженій роботі ми і маємо ті успіхи, якими пишається вся країна, а українську школу боксу поважають у всьому світі. Тому я вдячний усім обласним та місцевим Федераціям, які пліч-о-пліч з нами працюють на результат.

- Не можемо не зачепити тему виборів президента Міжнародної боксерської асоціації, за результатами якої AIBA отримала повноправного президента.  

- Дійсно, це була одна з найважливіших подій у 2020 році. Нам вдалося обрати повноправного президента, змінити конституцію AIBA та реалізувати переважну більшість тих рекомендацій, які ми отримали від Міжнародного олімпійського комітету. Адже саме повернення довіри МОК є головним пріоритетом для нас. Можу запевнити, що реформи в цьому напрямку не зупиняться. Ми продовжимо і надалі розбудовувати максимально дієву та прозору організацію, яка буде працювати виключно в інтересах спортсменів, тренерів, континентальних та національних федерацій, а також олімпійського боксу загалом.

- До речі, якщо продовжувати тему МОК, то недавно боксерській світ дещо здивувала новина про чергове зменшення кількості вагових категорій на Олімпійських іграх у чоловіків. Як ви відреагували на ці зміни?

- Я виступав і проти попереднього зменшення вагових категорій на Іграх. Також вважав недоцільним їхнє скорочення до восьми. У 2024-му ми взагалі матимемо лише 7 вагових категорій на чоловічому боксерському турнірі на Олімпіаді. Як на мене, то краще за все було впроваджувати по 10 категорій як серед чоловіків, так і серед жінок. Таким чином були б збережені принципи гендерної рівності, та й змагальний процес би не страждав. Бокс, як на мене, це один з найбільш видовищних та цікавих для глядачів видів спорту в програмі Олімпійських ігор. Тому я проти будь-яких маніпуляцій щодо нього. Ми маємо зосереджуватися виключно на його розвитку, а не на скороченні. 

- На порозі 2021 рік. Яким він буде для Федерації боксу України? 

- Олімпійський рік завжди покладає на всі національні федерації додаткову відповідальність. Єдине, що можу сказати точно – наступний рік буде надзвичайно насиченим. Окрім ліцензійних турнірів попереду у нас Олімпійські ігри. Також ми планово готуємось до чотирьох Чемпіонатів Європи та трьох світових першостей. Окрім того, у нас заплановані виступи на міжнародних турнірах та проведення головних внутрішніх змагань – Чемпіонатів України в усіх вікових групах. Одним словом – працюємо.

- Щодо внутрішніх стартів, то вже відомі міста, які прийматимуть Чемпіонати України у наступному році?

- Безумовно. В цьому плані ми спрацювали надзвичайно оперативно з нашими колегами і затвердили усі міста проведення головних стартів на наступний рік. Одеса, як і планувалося, проведе Чемпіонат України з боксу серед чоловіків та Національну першість серед школярів. Запоріжжя прийматиме жіночий Чемпіонат України. Харків проведе чемпіонат України серед молоді (чоловіки), а жіночі змагання серед молоді та юніорок прийматиме Ужгород. За графіком відбудуться і всі Всеукраїнські та міжнародні змагання. Обласні Федерації вже отримали підсумковий календар. Також ми його оприлюднили і на офіційних ресурсах ФБУ.

- Наприкінці цього року мережею ширились повідомлення щодо нібито зупинки фінансування державою усіх календарних заходів. Чи все буде гаразд у 2021 році?

Дійсно були певні складнощі наприкінці року, проте усі питання вирішені і ми разом рухаємось далі. Найголовніше, що Міністерством молоді та спорту України була налагоджена повна комунікація з федераціями і у підсумку нам вдалося закрити цей рік без шкоди для збірних команд України. Переконаний у тому, що початок 2021 року пройде без сюрпризів та ми зможемо продовжити планову підготовку до Олімпіади та інших важливих боксерських стартів. Усі чітко усвідомлюють відповідальність перед нашими спортсменами та державою, і ми зробимо все необхідне, аби якісно підготувати наші збірні до виступів на провідних змаганнях.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань