Ошан Беладзе: «Запоріжжя з інтересом чекає Чемпіонату України та турніру Яценка»

11:05 | 14 октября 2020
Чемпіонат України з боксу серед юніорів 2020 року приймає місто Запоріжжя.

Чемпіонат України з боксу серед юніорів 2020 року приймає місто Запоріжжя. Причому, регулярний всеукраїнський турнір тут вирішили поєднати з одним із найдавніших, найбільш традиційних змагань вітчизняного боксу – Турніром, присвяченим пам"яті Героя СРСР М. Яценка та звільненню міста Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників.

Почесний президент Запорізької міської федерації боксу, віце-президент Запорізького обласного осередку Федерації боксу України, представник знаменитої боксерської династії Ошан Беладзе розповів, як проходить підготовка до відповідального турніру та які очікування від нього.

– Ошан Адамович, ваше місто приймає Чемпіонат України з боксу серед юніорів. Наскільки готові до цього заходу?

– Ми давно розпочали підготовку й із нетерпінням чекали старту турніру. Тим більше, що Чемпіонат України цього року проходить в рамках 44-го турніру, присвяченого пам"яті Героя СРСР М. Яценка та звільненню міста Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників. Для нашої родини боксерів сім’ї Беладзе, це справжня традиція – 44-й рік ми проводимо цей турнір, він за ці роки мав різний статус – і всесоюзного, і міжнародного, і всеукраїнського майстерського. В 2015 році він проводився в рамках Чемпіонату України до 22 років, в 2017-2019 роках – в рамках Кубка України серед чоловіків, я на всіх цих заходах був главою оргкомітету, наділеним повноваженнями від ФБУ. Тепер, у 2020 році, він пройде в рамках Чемпіонату України серед юніорів.

– Вражаюча історія! А хто з відомих боксерів України «вистрелив» на вашому турнірі?

– Буквально всі! Із союзних часів і до наших днів турнір, присвячений пам"яті Героя СРСР М. Яценка та звільненню міста Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників, який проводить родина Беладзе, розкривав усе нові й нові імена. У нас боксували брати Клички, брати Сидоренки, Ломаченко, Усик, Гвоздик і так далі – на сьогодні всі зірки нашої боксерської арени пройшли через цей турнір, тому що він був майстерським, збирав найперспективніших боксерів, усіх, хто прославляв Україну.

На всю Україну таких турнірів із давньою історією, напевно, тільки два – маріупольський імені Мазая та наш, запорізький, імені Яценка. До слова, кілька років тому ми відсвяткували 50-річний ювілей запорізького клубу «Бойові перчатки» – піввіку, вже навіть більше, родина Беладзе в трьох поколіннях розвиває бокс у Запоріжжі. Боксом у мене займався дід, батько, дяді, а тепер мій племінник, Артур Беладзе.

– На якій базі відбуватиметься в Запоріжжі Чемпіонат України з боксу серед юніорів 2020 року?

– Як глава оргкомітету з проведення цього турніру, я хотів, щоб його проведення відбулося на зразковому рівні. Саме тому ми зупинили наш вибір на спортивно-готельному комплексі Sunrise Park. Він знаходиться у центральному парку міста і є справжньою базою для проведення заходів спортивного напрямку. Тут все поруч – готель, цілий комплекс Wellness SPA – з басейнами, саунами, масажними кабінетами, тут же ресторан, тут же зал загально-фізичної підготовки, а також боксерська арена – ринг із 1000 посадковими місцями.

Це мій проект, я спеціально його будував із думкою про популяризацію нашого улюбленого виду спорту. Тому що в боксу з’явилося чимало конкурентів – як тхеквондо, карате, інші бойові єдиноборства. А тут у парку створена така оаза боксу – прийдуть на відпочинок молоді родини, батьки з дітьми, подивляться – й прокинеться бажання зайнятися своїм здоров’ям, цим видом спорту. Зацікавленість молоді – головне. Задля цього робимо рекламу секцій федерації боксу, щоб люди відразу знали куди звертатися, щоб віддати дітей на заняття. І моє завдання, як почесного президента Запорізької федерації та віце-президента обласного осередку, працювати над популяризацією. І я можу з задоволенням відзначити, що в нашій області на першому місці стоїть скрізь тільки бокс. Хоча конкуренція є, у дітей і молоді є вибір, але вибирають вони, в більшості, саме бокс. Наші змагання збирають по 2-3 тисячі глядачів – в найкращі часи весь парк збирається подивитися боксерські турніри.

– А як буде цього разу?

– Зважаючи на рекомендації санітарно-епідеміологічних і медичних органів, ми створили всі умови для правильного проведення масового заходу в наш час. Буде позначено на посадкових місцях, які можна займати з урахуванням всіх рекомендацій по соціальному дистанціюванню, буде дозволено зайняти 200 місць. У відвідувачів буде доступ до антисептиків, будуть видаватися захисні маски.

– Тож люблять бокс у Запоріжжі, і інтерес є?

– Безперечно! В місті та області звикли до того, що у нас завжди є цікаві заходи. От нещодавно провели три спільних збори збірної Запоріжжя зі збірною Херсона, потім зробив я з Дніпром такі самі збори, з Донецькою федерацією. Впродовж липня-серпня провели серію зборів і спарингів. Це була як віддушина – треба було визначити актив, хто в якій формі після піврічної вимушеної паузи.

У рамках III турніру пам’яті Заслуженого Працівника Фізичної культури та спорту України, Заслуженого Тренера України,  Почесного громадянина м. Запоріжжя  Ю. Ю. Беладзе ми з дніпрянами провели Кубок Дружби. 19 пар боксувало на арені Sunrise Park – майже шість годин боксу, ми, до слова, провели пряму трансляцію на нашому каналі в YouTube. І, при повазі до наших гостей із міста Дніпра, наша збірна юніорів, юнаків, молоді та дорослих здобула переконливу перемогу! Для популяризації це був прекрасний захід: щоб діти дивилися на своїх ровесників, на старших, на дорослих. Захід проходив з вокальними та хореографічними номерами, було присутнє керівництво області. Наша збірна команда здобула перемогу над дніпрянами, а потім не менш переконливо здолала херсонців.

– Якою буде делегація Запорізької області на Чемпіонаті України?

– Минулого року ми особливо добре підготувалися й вперше за всі роки Незалежної України Запорізька область здобула перше командне місце на Кубку України 2019. Тож планка очікувань дуже висока. Ми підготувалися добре, хлопці – покоління – підібралися дуже хороші, і вони розуміють всю відповідальність цього турніру. А у нас, як у господарів, максимально можлива кількість учасників. Ми сподіваємося на призові місця, а там – як Бог дасть.

Мені особисто буде дуже цікаво стежити за турніром. Наша родина боксерів у третьому поколінні не одне десятиліття віддала боксу – і зараз уже молодший, майстер спорту Артур Беладзе, як тренер «Бойових перчаток», відзначився підготовкою майстра спорту міжнародного класу Станіслава Батія. На них і сподіваємося – на молодше покоління. Саме тому дуже символічно, що Меморіал Яценка цього року поєднаний із юніорським Чемпіонатом України. Всіх запрошую стежити за перипетіями змагань на наших YouTube-каналах, а в кого буде змога – й вживу, тому що на таких турнірах ви можете побачити майбутнє боксу та бокс майбутнього!


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань