Роман Вакалюк: «Боксери Вінничини тренуються з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних рекомендацій»

16:50 | 24 июня 2020
Два з половиною місяці карантину змусили спортсменів обійтися без групових тренувань та займатися за індивідуальною програмою.

Два з половиною місяці карантину змусили спортсменів обійтися без групових тренувань та займатися за індивідуальною програмою. Втім, після введення урядом режиму виходу з карантину почалися перші заняття й з’явилася можливість планувати відновлення турнірів.

У зв’язку з цим ми опитуємо представників різних регіонів, щоб дізнатися, як вони відновлюють роботу та які мають новини. На черзі – бесіда про Вінничину. Наше інтерв’ю – із головним тренером збірної команди Вінницької області серед дорослих Романом Вакалюком.

- Вихід із карантину – це тривалий процес, адже, як відомо, у нас процес виходу з нього є «плаваючим». Для нас він не був «болісним», тому що ми постійно контролювали боксерів, вони мали програму підготовки з урахуванням індивідуальних потреб, тож над нею й працювали. І, хочу відзначити, загалом, всі повернулися в формі й без запущеної «фізики» чи травм.

Але національні збірні України вже приступили до роботи, і в чоловічій збірній під керівництвом відомого тренера з Вінничини Лоївського приймають участь і наші спортсмени.

- І хто саме?

- Передовсім, Олексій Токарчук. Як ви знаєте, він ставав чемпіоном Європи до 22 років. Має досить значний, як для свого віку, досвід. Тож, хоча склад збірної на цих УТЗ дуже представницький – суто 1-2 номери, Токарчук отримав запрошення й у своїй ваговій категорії 75 кг займається із знаменитим полтавцем Хижняком. У минулому та позаминулому роках вони зустрічалися в фіналах чемпіонату України.

Окрім того Вінничину представляє й не менш талановитий боксер Андрій Ісаков – майстер спорту міжнародного класу, бронзовий призер Чемпіонату України серед чоловіків 2018 року, переможець Кубку України, переможець багатьох міжнародних турнірів. Як мені відомо, то Андрій вже встиг успішно провести й 3 поєдинки серед професіоналів.

- Під вашим керівництвом четверо вінницьких боксерів стали чемпіонами України серед молоді. Як надалі вони розвиваються?

- Планомірно. Із задоволенням згадую той виступ у місті Дніпрі – із десяти боксерів чотири у нас виграли золоті медалі. І ось приклад для усіх – Ігор Ковтун. Він став на чемпіонаті Європи серед молоді в Софії, Болгарія, бронзовим призером у категорії 60 кг. І зараз у 2020 році він перейшов у дорослу вікову групу. На чемпіонаті України серед молоді в Броварах також увійшов у трійку найкращих. Викликається і під прапор України.

- А як іде зараз робота на Вінничині?

- У групі вищої спортивної майстерності тренується 10-12 чоловік. Це дорослі, молодь і деякі юніори, які за вагою можуть з ними суперничати. А так – молодші 10-12 років тренуються окремо. Ми стараємося мінімізувати контакт між ними, щоб усі тренувалися окремо й ніхто не перетинався.

Стосовно більш молодших – молоді, юніорів, юнаків, то вони тренуються в домашньому режимі – у нас у залі. Як я говорив, всі на час карантину займалися за індивідуальною програмою. А що стосується безпосередньо підготовки в парах, де є бойова практика, то ми до неї приступили відразу, як тільки це дозволили. Це все в межах карантинних норм – не більше 10-12 чоловік, із усіма вимогами.

Погано, що нема змагального стимулу – адже всі міжнародні турніри або відмінені, або перенесені на невизначений термін. Тому тренуємося, до певної міри, «вхолосту» – в режимі підтримки та навчання. Щоб бути в повній готовності, як тільки дозволять знову проводити турніри.

- І які турніри зараз на горизонті?

- Передовсім, говоримо про всеукраїнські – чемпіонат і кубок України серед дорослих. Їх ніхто не відміняв, просто перенесли. Кубок України планується попередньо на вересень у Маріуполі, чемпіонат – у листопаді в Одесі. Щодо молоді, поки немає конкретних строків у календарі, але є намітки – що вже через місяць буде по молоді турнір Андреєва в Харкові, який буде підготовчим до чемпіонату України. Місцева федерація, Харківська, як нам пояснили, готова – а тепер чекають дозволу Міністерств і всеукраїнської федерації.  

- Як коронавірусна пандемія позначилася на буденній роботі?

- Вживаємо необхідних заходів безпеки та профілактики захворюваності. Як я вже говорив, «розводимо» різні групи на різний час, щоб не було заражень. Міряємо температуру безконтактним термометром, щоб записується в журнал. Слідкуємо за боксерами, за їхнім станом.

Вдячні за підтримку особисто президенту Вінницької обласної федерації боксу Олегу Юрійовичу Алексі та віце-президенту Олександру Миколайовичу Ревунову – вони все це контролюють, підтримують нас, а також недавно були присутній на нашій тренерській раді. Піднімалися нагальні важливі питання. Хочеться згадати нашу обласну та міську владу. Начальник Управління фізичної культури та спорту Вінницької ОДА Чернявський Сергій Володимирович. Завдяки їм ми маємо підтримку. Хоча збори не можемо провести, як минулого року, але обновлюємо екіпіровку, нашу матеріальну базу, тренажери, щоб проводити тренування кросфіт, велотренажери. Голова комітету фізичної культури і спорту Вінницької міської ради  Краєвський Сергій Станіславович. Вдячні за підвищення розміру зарплат тренерам і стипендії найкращим спортсменам від міськради.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань