Євген Артюх: «Палац спорту Чернігова – це амбітна новобудова, що може відкрити нові перспективи й перед боксом області»

13:05 | 22 июня 2020

У спортивного Чернігова є одночасно велика мрія та амбітна ціль: наразі в місті обговорюється проект зведення Палацу спорту, задля чого Управління у справах сім"ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради спільно з проектною установою та керівництвом міста провело робочу зустріч за участі керівників національних спортивних федерацій та фізкультурного активу області.

«Ми розуміємо, що планування будівництва неможливе без врахування подальшої експлуатації спортивної споруди у майбутньому, тому запрошуємо Вас, керівників національних спортивних федерацій, та Ваших представників долучитися до експертної спільноти та прийняти активну участь в обговоренні питань порядку денного», – зазначив напередодні робочої зустрічі начальник управління, видатний біатлоніст Андрій Дериземля.

На робочу зустріч, яку відвідав і особисто Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, був запрошений і президент Чернігівської міської федерації боксу Євген Артюх. Ми розпитали його про враження від засідання та самого проекту, який має стати одним із наймасштабніших у нинішньому вітчизняному спорті України.

«На порядок денний робочої зустрічі на тему «Чернігів спортивний - інфраструктура спорту майбутніх поколінь», яка відбулася 19 червня в Чернігові, було винесено чотири найнагальніші питання щодо об’єкту спортивної інфраструктури – Палацу Спорту. Треба було виявити потреби міста у створенні громадсько-спортивного центру, визначити найкращу локацію для проекту у місті (зі списку запропонованих ділянок), виявити найоптимальніше поєднання видів спорту та функціональних можливостей майбутнього Палацу спорту, обговорити можливості та ризики майбутнього проекту.

Ми, як представники такого виду спорту, як бокс, підтримали ідею зведення Палацу спорту. Чернігів – один із небагатьох, а, може, і єдиний обласний центр, де немає свого Палацу спорту. У нас є всього лише один зал, в якому можна нині на належному рівні провести навіть чемпіонат області, не кажучи вже про всеукраїнські турніри. Ми дуже зацікавлені, щоб проводити в нашій області турніри хорошого рівня. Тож зведення Палацу спорту в Чернігові однозначно піде на користь розвитку всіх видів у нашому краї. Зокрема – й боксу. Маючи такий сучасний Палац спорту, ми могли б не лише більш якісно проводити існуючі турніри, а й претендувати на проведення турнірів всеукраїнського, а, можливого, й міжнародного масштабу. Тож Федерація боксу Чернігівської області схвалює це масштабне будівництво», - Розпочав розмову президент Федерації боксу Чернігівської області Євген Артюх. 

- Як до цього проекту поставилася місцева влада?

- На зустрічі був присутній особисто міський голова Чернігова Атрошенко Владислав Анатолійович. Було дуже багато питань щодо не лише зведення, а й утримання цього об’єкту. Як сам мер, так і проектанти хотіли почути відповіді на ці питання, адже побудувати – це одне питання, а потім такий значний об’єкт треба утримувати.

Я знаю, що в Гомелі (Білорусь) новозбудований гарний Палац спорту – дотаційний. Тож нагальна проблема – як утримувати такий об’єкт інфраструктури, як заробляти на його обслуговування. Це цікавило і фахівців спортивного профілю, і людей, які працюватимуть над зведенням об’єкту, і мера з депутатським корпусом і, зокрема, бюджетним комітетом.

Ще одним суттєвим питанням було обрання місця зведення. Вибір локації – дуже важливий етап підготовки проекту. Але Чернігів має зручне розташування та непогану логістику, тож, на мою думку, вибрати гарне місце можна буде без особливих дискусій чи сумнівів.

- Наскільки конструктивна позиція місцевої влади? Чи обнадіює вона в плані швидкості та якості зведення Палацу спорту?

- Так, безперечно, позиція конструктивна. Мер міста активно брав участь в обговоренні, почув думку як проектантів, так і самих спортсменів, висловив низку доречних зауважень щодо об’єкту Палац спорту. Ми прекрасно розуміємо, що нині не так багато подібних проектів реалізовано в нашій країні. Це – вартісний та складний у зведенні об’єкт, але його необхідність безсумнівна.

Знаємо з досвіду інших видів спорту, що не лише Чернігову, а й Україні в цілому, бракує сучасних споруд спортивної інфраструктури. У баскетболі, здається, їх лише чотири, у легкій атлетиці – ще кілька. У Чернігові базується олімпійська чемпіонка із кульової стрільби Олена Костевич – і в її виді спорту взагалі нема тиру в Чернігові, а у Львові згорів, тож тренуватися їй доводиться аж у Австрії. Тому в майбутньому чернігівському об’єкті інфраструктури передбачена поява сучасного тиру.

Таких споруд дуже мало, тому вони – дуже задіяні та завантажені. Якщо наше місто проведе будівництво та здійснить все задумане, Чернігів приєднається до найбільших центрів спорту нашої держави. Владислав Анатолійович – людина амбітна, тож якщо Атрошенко зараз оголосив збір ідей та анкетування обласних федерацій, щоб зрозуміти, яким саме буде Палац спорту, що хто від нього чекає й чим може допомогти, то, значить, цей об’єкт 100% буде зведено і він буде зразковим.

- Яке місце у спорті Чернігівщини посідає бокс?

- Одне із провідних. У нас хороші результати, працюємо над масовістю та розвитком інфраструктури. Тож, коли з’явиться Палац спорту, з точки зору боксу він відразу отримає завантаження та буде внесений у турнірні графіки.

Наразі обласний бокс вийшов із карантину, всі тренування на час корона-паузи проводилися з дотриманням дистанціювання та санітарно-епідеміологічних вимог. Наразі група наших юних боксерів відправилася на оздоровлення в Залізний Порт, адже у нашої обласної федерації боксу гарна співпраця та дружні стосунки із Херсонською обласною федерацією боксу.

Молоді є на кого рівнятися – зараз на передових ролях такі чернігівські боксери, як Денис Песоцький, Данило Жасан, Андрій Тимошенко. Це хлопці, які входять у збірну України та мають уже свої досягнення на всеукраїнському та міжнародному рингу. Аналогічно - Вероніка Корець у жіночому боксі. А наш Дмитро Митрофанов уже перейшов у професіональний бокс, але також допомагає нам, і ми йому допомагаємо, тобто, зберігаємо контакти, і кожному чернігівському боксеру корисно буде з ним попрацювати.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань