Валентин Соболевський: «У спорті перемагають не за походженням»

16:40 | 26 марта 2014

Незабаром у Донецьку відбудеться перший матч чвертьфіналу Всесвітньої серії боксу між командами «Українські отамани» та «Команда Росії». Як налаштовані боксери, які суперники їм будуть протистояти та чому тут не треба шукати політики розповів головний тренер українського клубу Валентин Соболевський.

- Розкажіть про суперників, адже вони, якщо не лідери, то одна з найсильніших команд своєї підгрупи.

- Я думаю, що лідери. Проти нас будуть виступати п’ять чемпіонів Європи різних років. Нагадаю, що основа їх команди – це збірна Росії, яка зараз є однією з найсильніших у світі, тому це буде дуже складний матч.

- Більшість боксерів, які будуть боксувати 31 березня, вже зустрічались один з одним і загальний рахунок перемог, на жаль, не на нашу користь. Розкажіть детально про ці бої і про те, на що можна очікувати цього разу

- Ці результати не є показовими, адже WSB суттєво відрізняється від олімпійського боксу. Наприклад, Коля Буценко програв Володимиру Нікітіну на чемпіонаті світу з рахунком 2:1, але у нього за плечима два сезони виступу у «Отаманах», цього року він вигравав у сильних боксерів, навіть у дворазового чемпіона Азії, тож Коля на підйомі. Тому це буде досить конкурентний бій і зарання говорити про чиюсь перевагу не варто.
Якщо спуститись до більш легкої вагової категорії (49 кг), побачимо ту ж саму ситуацію - 50/50. Представник російської команди Давид Айрапетян досвідчений боксер, чемпіон та призер найсильніших міжнародних змагань світу, але при цьому вже не молодий. Нашому боксеру Хасанбою Дусматову 22 роки і він, на мою думку, є одним з найсильніших боксерів у світі. До речі, чемпіон Всесвітньої універсіади в Казані. Обидва спортсмени гідні перемоги і мають що показати один-одному, тому це буде дуже цікавий бій.  
У 64 кг боксуватиме Денис Берінчик. В останньому бою з німцем він показав, що, не дивлячись на перерву у виступах, він набирає форму і повністю готовий до виступів. Тому кого б не виставили росіяни, їм буде нелегко.
У наступній ваговій категорії виступатиме Діма Митрофанов проти Артема Чеботарьова. У цього боксера Діма вигравав на Всесвітній універсіаді, плюс, це вже його третій сезон WSB. Якщо суддівство не підведе, думаю у нього буде шанс перемогти за рахунок досвіду.
Ну і остання категорія – 91 кг. Наш Сергій Корнєєв вийде у ринг проти Євгена Тищенко. Наскільки я пам’ятаю, вони зустрічалися на чемпіонаті світу і росіянин переміг. Але у Корнєєва дуже гарна статистика – шість перемог у шести боях, ще й перемога над італійцем Клементе Руссо, тож я налаштований оптимістично. Так що хоча «Команда Росії», будемо говорити чесно, дуже могутня, думаю 31 березня ми зможемо їх здивувати. У всіх наших боксерів, окрім 49 кг, досвіду у Всесвітній серії боксу не займати.

- Який настрій зараз у боксерів, чи вирують у них емоції?

- Настрій хороший. Налаштовуємося на серйозний матч, хлопці максимально викладаються на тренуваннях. Але тут не треба шукати якоїсь політики, так само ми б налаштовувалися і на кубинців. Будь-який сильний суперник потребує серйозної підготовки, інакше нема чого виходити на ринг.

- Тобто ні в кого з хлопців немає ніякої зайвої агресії?

- Абсолютно. Ми з росіянами давно вже знайомі, на всіх міжнародних змаганнях бачимося, спілкуємося, проводимо спільні збори та турніри, на Олімпіаді вболіваємо і підтримуємо один одного.  Що нам тепер, перекусатись через те, що роблять політики? Дурниці! Не було б зараз цього конфлікту, ніхто б не акцентував увагу на національності спортсменів. Кожен боксер виступає за свою команду та країну і головна його мета - дійти до фіналу, а не перемогти когось конкретного, щоб потім ходити з надутими щоками. Це спортивна боротьба, у ринзі ми суперники, а після останнього гонгу тиснемо один одному руки, обіймаємося і спокійно розходимося. Політикам варто повчитися цьому у спортсменів. Дуже шкода, що наш бій з росіянами відбувається у момент, коли у країні вирують такі настрої і хтось намагається переносити їх у і спорт. Всі мають розуміти, що росіяни класні боксери, ми їх поважаємо і очікуємо яскравих боїв. Яким би не був результат зустрічі, вона буде цікавою не через національність хлопців, а через їх високу майстерність.   

- До того ж у кожної команди є легіонери.

- Звісно. Взагалі не потрібно прив’язуватись до походження спортсменів та тренерів. Це наша робота, я цілком можу опинитися в російському клубі чи в будь-якому іншому. Тренер казахської команди – українець, головний тренер збірної Росії – українець, який ніколи не приховував, що він родом з Донецька. У нашій команді є хлопці з російськими прізвищами, а у росіян – з українськими. Так що тепер, будете ділити всіх на своїх і чужих? З цим, будь-ласка, не у спорт. Тут перемагають не за походженням, а за кількістю сил витрачених у залі на підготовку. Тому 31 березня я буду вболівати за свою команду і робити все, щоб ми перемогли. Але це не завадить мені поважати мого суперника, віддавати належне його підготовці і після матчу потиснути руку російським тренерам і подякувати за гарний вечір боксу.  

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань