Новини МОК: стипендії, ліцензії та навіть Олімпійський канал

16:05 | 20 января 2020
Уже на початку нового 2020 року відбулося щорічне спільне засідання Виконавчого комітету МОК та новоствореної Комісії атлетів.

Уже на початку нового 2020 року відбулося щорічне спільне засідання Виконавчого комітету МОК та новоствореної Комісії атлетів. У Лозанні, де відбулося зібрання, обговорили запуск низки ключових програм та ініціатив для спортсменів, і заглянути вперед з прицілом на Олімпійські ігри у Токіо 2020.

Зокрема, створено робочу групу, що вивчає, як посилити модель фінансування солідарності, як безпосередньо та опосередковано підтримувати спортсменів. Мова йде про підписання нових спонсорів, створення умов для задіяності спортсменів, підтримку олімпізму по всьому світу.

МОК – це неприбуткова організація, яка займається використанням доходів від Олімпійських ігор для допомоги спортсменам і розвитку спорту у всьому світі (щодня МОК розподіляє близько 3,4 млн. доларів США з цією метою). 90% прибутків від Олімпійських ігор розподілено прямо на спорт і розвиток спортсменів по всьому світу. МОК співфінансує ОІ, щоб зменшити тягар міст-організаторів, але поза межами Ігор також сприяє роботі комісій для підтримки спортсменів по всьому світу, зокрема, захисту чистих спортсменів – тому значні інвестиції вкладаються в антидопінгову екосистему (50% фінансування Всесвітнього антидопінгового агентства надходить безпосередньо з МОК).

Як визначено в Олімпійському порядку денному МОК 2020, підтримка спортсменів лежить в основі олімпійського руху. В рамках Плану олімпійської солідарності, який триває з 2017 по 2020 рік, на різні глобальні та континентальні програми витрачається понад півмільярда доларів, спрямованих на розвиток спортсменів та освіту тренерів, щоб зробити Олімпійські ігри більш доступними по всьому світу. У період з 2012 по 2016 роки тренери з 172 НОК мали можливість взяти участь у загальній складності 988 експертних технічних курсів, причому 641 тренер отримав стипендії для підвищення своїх тренерських навичок та освіти.

Напередодні Олімпійських ігор в Ріо-2016 «Олімпійська солідарність» підтримала понад 20 000 спортсменів від молоді до еліти різними програмами допомоги, і 815 олімпійських стипендіатів, які представляли 171 НОК та 22 види спорту, завоювали право взяти участь у змаганнях Ріо. Вони загалом виграли 101 медаль (33 золотих, 26 срібних та 42 бронзових). До проведення зимових Олімпійських ігор Пхьончхан 2018 Олімпійська солідарність виділила стипендії 523 спортсменам із 89 НОКів (435 індивідуальних стипендій плюс 88 під замовлення). Крім того, після успіху Олімпійської команди біженців у Ріо-2016, МОК запустив нову програму підтримки спортсменів-біженців, яка надає НОК ресурси для їх підтримки на місцях і дозволяють їм підготуватися до змагань міжнародні змагання. Ця команда спортсменів-біженців буде основою для відбору Олімпійської команди біженців на Токіо-2020.

Комісія атлетів МОК під головуванням Керсті Ковентрі розробила рекомендації щодо правила 50 Олімпійської хартії та його впровадження під час Олімпійських ігор. Через платформу Athlete365, усі 206 Національні олімпійські комітети і мережу комісій спортсменів дев"ять ключових рекомендацій, представлені КА МОК, будуть поширюватися серед усіх спортсменів. Правило 50 Олімпійської хартії забезпечує рамки для захисту нейтралітету спорту та Олімпійських ігор. У ньому йдеться про те, що "жодні види демонстрацій чи політична, чи релігійна, чи расова пропаганда не допускаються на будь-яких олімпійських об’єктах, місцях чи інших територіях". Правило 50 чітко регламентує, де саме спортсмени мають можливість висловити свої погляди, дотримуючись  місцевих  законів.

Багато важливих подій відбулося й щодо підтримки спортсменів. Домовлено, що МОК, Міжнародні спортивні федерації та НОК продовжуватимуть фінансування солідарності для спортсменів всіх олімпійських видів спорту. Комісіям спортсменів НОК буде надано 10 мільйонів доларів прямого фінансування МОК за олімпіаду. Тепер НОКи можуть подати заявку на отримання гранту через Олімпійську солідарність у розмірі 10 000 доларів США для фінансування діяльності Комісії або отримати доступ до фінансування, необхідного для організації виборів та створення комісії. Для реалізації цього проекту була створена робоча група у такому складі – спортивний директор МОК Кіт МакКоннелл, директор МОК у зв"язках з НОК Джеймс Маклеод, виконавчий директор ASOIF Ендрю Райан, генеральний секретар AIOWF Сара Льюїс і голова Комісії атлетів МОК Керсті Ковентрі.

На осінньому Форумі кар’єри Athlete365 100 учасників із 47 країн обговорили, як Athlete365+ може найкращим чином допомогти переходу від спортивної кар"єри до більш широкого робочого місця. Завдяки програмі Astlete365 Business Accelerator, інноваційного партнерства зі спортивним центром Yunus та за підтримки «Олімпійської солідарності», спортсменам було запропоновано безкоштовний 10-годинний експертний онлайн-курс з питань підприємництва, з можливістю відвідати семінар, що проводиться на кожному континенті для підвищення ділових навичок. Перші три семінари вже пройшли у США, Новій Зеландії та Йорданії.

Також нещодавно підписано багаторічне партнерство для підтримки Олімпійського руху до 2028 року між МОК та Airbnb. Олімпійський досвід Airbnb пригодиться для прямого заробітку спортсменів. Йдеться про економічне розширення можливостей для спортсменів по всьому світу за допомогою хостингу, а спеціальна підтримка та тренування будуть пропонуватися через платформу IOC Athlete365. МОК забезпечить розміщення щонайменше 28 мільйонів доларів Airbnb за час партнерства для спортсменів, які змагаються на Олімпійських і Паралімпійських іграх для змагань та подорожей, пов"язаних з тренуванням.

У грудні 2019 року був оголошений повний список із 30 кандидатів у Комісію спортсменів, що представляють 30 країн та 19 літніх видів спорту. Під час Олімпійських ігор у Токіо-2020 спортсмени обиратимуть новий склад КА МОК разом із чотирма новими членами.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань