Віталій Мерінов: «Меморіал Гайдамаки зібрав боксерів із 11 країн світу»

21:50 | 09 декабря 2019
Уже вдруге в місті Івано-Франківськ відбувся турнір, присвячений пам’яті легенді вітчизняного боксу – Ігоря Гайдамаки.

Уже вдруге в місті Івано-Франківськ відбувся турнір, присвячений пам’яті легенді вітчизняного боксу – Ігоря Гайдамаки. Міжнародний меморіал став гідним вшануванням людини, яка стояла біля витоків становлення боксу Незалежної України. Цього року змагання зібрали спортсменів із 11 країн Європи, Азії та Африки.

Про ІІ міжнародний турнір пам’яті І.І.Гайдамаки нам розповів один із ініціаторів і організаторів його проведення – президент Федерації боксу міста Івано-Франківськ Віталій Мерінов.

– Віталій Олександрович, передовсім, розкажіть, будь ласка, про людину, іменем якої назвали міжнародний турнір?

– Можу сказати багато добрих слів про нашого колегу та вчителя. Ігор Іванович Гайдамак – це справжня легенда боксу не лише нашого міста й області, а й усієї нашої держави. Багато років він працював першим віце-президентом Федерації боксу України. Обіймав посади Державного тренера штатних збірних команд України, був обраний віце-президентом Європейської Конфедерації боксу та членом міжнародної боксерської Асоціації (AIBA). Заслужений тренер України, Заслужений працівник фізичної культури та спорту України, відзначений найвищими Державними орденами.

Помер 14 січня 2018 року – і для нас було очевидно, що треба обов’язково вшанувати його пам’ять турніром високого рівня. Тим більше, ще за його життя, в 2015 році, ми започаткували міжнародний турнір з боксу, який проводився напередодні різдвяних і новорічних свят. Отож, побажання нашої спортивної громадськості було дати міжнародним змаганням ім’я І.І.Гайдамака. Цього року проводимо вже другий турнір його пам’яті.

– Меморіал Гайдамаки 2019 року витримав заданий спортивний рівень?

– Безперечно. Ми щороку ретельно добираємо кандидатів на участь, намагаємося зібрати дійсно гідних представників різних шкіл боксу. Тому турнір наш цікавий – і в спортивному відношенні висококласний.

– Хто взяв участь у змаганнях цього року?

– 170 боксерів із 11 країн світу. В усіх вагових категоріях і в вікових категоріях від юнаків до дорослих еліта. Окрім української команди, приїхали боксери Азербайджану, Білорусі, Ірландії, Казахстану, Конго, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, Чехії. Змагання проводилися на базі Івано-Франківського коледжу фізичного виховання. Всю заплановану ігрову програму виконали в установлені терміни – від п’ятниці до неділі, 6-8 грудня.

– Якою була команда господарів і чи відстояла вона своє реноме?

– Так, безперечно. Виступили гідно. Зібрали велику кількість нагород, ставши першими в загальнокомандному заліку. Команду України сформували на базі збірної Івано-Франківської області, залучивши сюди кількох спортсменів із інших регіонів.

Приємно, що найкращим боксером турніру було визнано саме нашого представника – це Роман Кузьмин, вихованець івано-франківського боксу (вагова категорія 75 кг).

– Отже, хоча це поки що другий в історії турнір пам’яті Ігоря Гайдамаки, можна констатувати, що він посів своє місце в календарі подій і став традиційним?

– Безперечно. Цей турнір ми взяли на себе як зобов’язання перед пам’яттю Ігоря Івановича і ви самі бачите, що він цікавий людям і потрібний вітчизняному боксу. Це підтверджує, до речі, й присутність на турнірі заступника голови Івано-Франківської обласної адміністрації, очільників спортивного відомства міста, керівників міської та обласної федерацій боксу.

– До речі, завдяки чиїй підтримці відбувався Меморіал І.І.Гайдамаки 2019 року?

– Турнір проходить під егідою та за підтримки Федерації боксу міста Івано-Франківська спільно з Федерацією боксу Івано-Франківської області та Федерацією боксу України. Вдячні за допомогу відділу молодіжної політики та спорту Івано-франківської міської ради та нашим колегам із Федерації боксу Івано-Франківської області (й особисто президенту – Савчук Андрій Петрович). Ініціаторами проведення такого турніру стали президент та віце-предидент Федерації боксу м. Івано-Франківська – Віталій Мерінов та Андрій Бочкур. Головним суддею змагань став Віктор Чирочка.

– Які плани боксу Івано-Франківщини на 2020 рік?

– У нас багато подій. Це й традиційні вже міжнародні матчеві зустрічі – цього року у нас боксували команди України та Польщі, наступного хочемо також провести щось таке ж цікаве, вже є певні намітки. Збірна Івано-Франківської області вже традиційно двічі на рік проходить збори – влітку на морі, в іншу пору року – в горах, в Ворохті. А вінцем 2020 року стане ІІІ турнір пам’яті І.І.Гайдамаки, який намічено провести вже традиційно в грудні місяці.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань