Олег Малованюк: «Не дивлячись ні на що, усі готуються до чемпіонату України»

13:25 | 17 марта 2014

Напередодні чемпіонату України з боксу серед школярів ми поспілкувалися зі старшим тренером збірної цієї вікової групи Олегом Малованюком, щоб дізнатися, як проходить підготовка та відбір до змагання.  

Чи багато регіонів вже провели відбіркові змагання до першості країни серед школярів?

Більшість вже провели, зараз залишились тільки дві зони. Перша – Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська та Чернігівська області, друга – Крим. У автономній республіці мали б вже давно закінчити, але коли вони почали, міністерство оголосило день жалоби, тому змагання були призупинені, а потім, у зв’язку з останніми подіями, вирішили перенести на пізніший час. Як би там не було, скоро будуть збори і до нас приїде багато кримчан, тож я матиму змогу сам на них подивитись.

Розкажіть більше про ці збори, де і коли вони відбуватимуться?

Стартуватимуть 17 березня у Коломиї. Дуже багато боксерів вже виявили бажання приїхати. Я, чесно кажучи, навіть не очікував такого напливу. Їдуть зі всіх областей, не дивлячись на будь-які події. Всі хочуть підготуватися до боротьби за звання «чемпіону України 2014». Місце проведення мене повністю влаштовує, бо там комфортабельний готель, прекрасний зал боксу, який відкрив Кличко, плюс здоровенний ігровий зал, тренажерний зал, сауна. До того ж на території футбольний майданчик, кафетерії, стадіон. Все це знаходиться на одній закритій території, що для мене зараз дуже важливо. До речі, наступні збори у нас також пройдуть на цій базі.  Вони почнуться 21 квітня і завершаться якраз перед турніром у Рівному. Так як з Коломиї добиратися туди найближче, ми вирішили поїхати на карпатську базу вдруге. 4 травня ми, дасть Бог, завершимо підготовку і вже 5-го вранці сядемо дружньо по автобусах і вирушимо у сусідню область.

Про який турнір іде мова?

Пам’яті Соколовського, який проходитиме з 5 по 11 травня. Він вже традиційний, кожного разу дуже здорово проходить, тому зараз усі тренери рішуче налаштовані брати зі своїми хлопцями у ньому участь. Ці змагання дуже доречні перед чемпіонатом України, бо ми можемо подивитися, хто у якій ваговій категорії виступає і скільки важить. Тут треба пояснити, що минулого року у нас були випадки, коли після першості країни хлопці набирали вагу і вже перед міжнародними стартами не могли втриматись у своїй категорії. Виходило так, що у мене в одній вазі було два чемпіони України й доводилося знову визначати кращого. Цього разу мені ці «бородінські битви» не потрібні. Якщо я побачу, що у Рівному боксер вже починає зганяти вагу, щоб вписатися у свою вагову категорію, я скажу тренеру, що на Україну він має приїхати у важчій вазі, бо вже у кінці літа він хоч-не-хоч вимушений буде у неї перейти і знову будуть повторюватися ці неприємні ситуації.

А для боксерів проблема перейти у іншу вагову категорію?

У цьому віці – так. У них психологічний бар’єр. Хлопцям здається, що там більш потужні й важкі спортсмени і вони не зможуть витримати їх удари в ринзі. От тому мені і потрібно, щоб вони на Україні цей стрес зняли. Якщо  хтось вже перейшов - звикне до нової ваги і вже далі боксуватиме без зайвих накручувань. Взагалі іноді доходить до смішного – боксер їде на збори загальної та спеціальної фізичної підготовки і паралельно намагається втримати вагу, тобто недоїдає, недопиває і т.д. І виходить абсурдна ситуацію, з одногу боксу ми даємо йому функціоналку, силу, швидкість, а з іншої все це він забирає назад своєю дієтою. Як то кажуть: «крок вперед і два назад». Плюс до того всього у Рівному я побачу більшість тих боксерів, хто буде виступати і на чемпіонаті Україні, тому зможу для себе краще зрозуміти, хто чого дійсно вартий. Бо на будь-якому змаганні може статися так, що у першому ж бою зустрінуться два лідери і один з них вилетить із боротьби, не дійшовши навіть до чвертьфіналу, а у медальний залік потраплять слабші боксери. А так, за результатами двох зборів, турніру та першості країни я більш-менш об’єктивно буду розуміти, з кого формувати збірну.

Де і коли буде проходити чемпіонат України?

Запланований з 2 по 8 червня у Херсоні, але можливо перенесемо кудись північніше, щоб батьки не боялись відправляти хлопців на змагання. Знову таки, не дивлячись ні на що, є багато обласних федерацій, які хочуть приймати у себе чемпіонат, так як зацікавлені саме у шкільному віці. Зараз в Україні багато юних боксерів і проведення першості країни у їх рідній області безумовно дасть для  них поштовх.

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань