Сергій Гордієнко: «Кубок України буде визначальним на шляху до олімпійського ліцензійного турніру»

14:35 | 23 октября 2019
Велика подія в вітчизняному жіночому боксі – з 28 вересня по 3 листопада в місті Черкаси відбудеться Кубок України, який збере найкращих на турнірі, який матиме величезне значення для отримання путівки на Олімпійський ліцензійний турнір.

Велика подія в вітчизняному жіночому боксі – з 28 вересня по 3 листопада в місті Черкаси відбудеться Кубок України, який збере найкращих на турнірі, який матиме величезне значення для отримання путівки на Олімпійський ліцензійний турнір. Про значення, особливості та програму Кубка України говоримо з головним тренером жіночої збірної України з боксу Сергієм Гордієнком.

– Сергію Володимировичу, чим особливий цьогорічний турнір?

– Кубок України 2019 року є відбірковим до ліцензійних турнірів Олімпіади, які відбудуться у березні та травні наступного року. Від 13 до 23 березня 2020 року, нагадаю, відбудеться європейський відбірковий турнір Олімпіади (його прийме Лондон), а від 14 по 24 травня пройде й всесвітній відбірковий турнір. Тож черкаський Кубок України буде одним із найважливіших, найбільш інформативних і визначальних змагань, які визначать коло претенденток на олімпійський відбір.

– У якому настрої та формі наші провідні боксерки?

– Після закінчення чемпіонату Європи, який відбувався не так давно в Іспанії, де здобула наша збірна 5 нагород, у дівчат була можливість відновитися й попрацювати над самовдосконаленням. Деякі з дівчат хочуть перейти в олімпійські вагові категорії. Ми надали їм таку можливість, вони могли планомірно до цього готуватися.

Щодо травм – то не буде брати участь Іванна Крупеня (вона зараз лікується, надала нам медичну довідку, треба лікувати рецидив після чемпіонату Європи), також під питанням Тетяна Шевченко – будемо дивитися, як ітиме її відновлення, яке буде самопочуття.

– Як відомо, було розширено кількість олімпійських нагород в вагових категоріях жіночого боксу. Це враховано й у вагових категоріях Кубка України?

– Безперечно. У нас було три олімпійські категорії (51, 60 та 75 кг), а тепер додалися ще дві – 57 і 69 кг. У нас буде п’ять олімпійських і п’ять не олімпійських вагових категорій.

– Вперше змагання Кубка України серед жінок приймуть Черкаси. Чи знайомі з місцевою інфраструктурою та чому саме цьому місту довірили проведення турніру?

– Почнемо з того, що Черкащина в жіночому боксі заслужила велику повагу. Звідси чемпіонка України Марина Мальована (зараз пробує сили в професійному боксі, представляє німецьку промоутерську компанію – але при цьому також буде пробувати пробитися на Олімпіаду в ваговій категорії 60 кг), тут навчається чемпіонка України до 22 років Анастасія Шпанюк (олімпійська вагова категорія 75 кг), звідси перспективна дівчина Анастасія Ковальчук (чемпіонка України до 22 років у категорії 57 кг). Тому, вважаємо, що тут працюють дуже гарні тренери. Ми покладаємо надії на боксерок із Черкащини і хочемо, щоб завдяки жіночому всеукраїнському турніру, який буде вперше проводитися в цьому місті, пройшла велика популяризація жіночого боксу.

Стосовно інфраструктури, то я добре знаю спорткомплекс «Манеж». Загалом від тренерського складу Національної жіночої збірної України хочу висловити слова подяки Федерації боксу Черкаської області на чолі з Сергієм Тищенко за всіляку підтримку та сприяння в організації даного заходу. Окрім того подяка Черкаській міській раді та всім тим, хто долучився до організації заходу.

– Загалом, це буде останній шанс для дівчат завоювати право на олімпійський відбір, чи все в їхніх руках і можливі варіанти?

– Хочу підкреслити, що Кубок України для нас – це опорний турнір, по якому ми будемо робити висновки й підбирати боксерок у олімпійський список. Але це не означає, що можна розслаблятися чи вважати список остаточним. Ми, безперечно, будемо враховувати всі фактори – включно зі здоров’ям, формою претенденток. До ліцензійних турнірів багато часу, а трапляється всяке – хтось захворів, хтось травмувався, тому будемо враховувати можливість форс-мажору. Але сподіваємося на те, що все пройде без травм і хвороб, і та когорта переможців Кубка України, яка доведе свою спроможність гідно представити Україну, дійде до ліцензійного турніру, завоює право взяти участь в Олімпіаді та гарно там виступить.

– Вагові категорії наповнюються рівномірно чи є якісь вагові категорії, які суттєво переважають по кількості над іншими?

– Справді, відчувається певна нерівномірність. Логічно, що в олімпійських вагових категоріях буде доволі насичена конкуренція. Скажімо, в ваговій категорії 60 кг, окрім черкаської спортсменки Марини Мальованої, отримала дозвіл від Федерації боксу Азербайджану Яна Сидор, яка є раніше проживала в Україні, але боксувала за цю країну. Зараз у неї є бажання повернутися під прапор України й виступати за нас. Вона – титулована й досвідчена спортсменка, думаю, додасть конкуренції разом із молодими Пасічною, Охрей (учасниця серпневого чемпіонату Європи – поступилася, на жаль, у чвертьфіналі турецькій суперниці, але зараз має шанс проявити себе на Кубку України).

В категорії 57 кг очікуємо серйозної конкуренції – тут боксують капітан збірної України Юлія Циплакова, а також Сніжана Холодкова (майстри спорту міжнародного класу), низка молодих дівчат, у тому числі – Ковальчук із Черкащини. У категорії 51 кг очікуємо яскравої боротьби – тут виступатиме учасниця Олімпійських ігор 2016 року Тетяна Коб, сюди збиралася переходити наш лідер у категорії до 48 кг Ганна Охота.

У категорії 75 кг очікуємо відновлення від травми Марії Боруци (наскільки знаю, вона вже приступила до тренувань), виступу призера останнього чемпіонату Європи Анастасії Чорноколенко, тут же візьме участь черкащанка Анастасія Шпанюк, яка гарно проявила себе серед молоді. У категорії 69 кг у нас двоє лідерів – чемпіонка України Ганна Лисенко та фіналістка чемпіонату світу в 64 кг Марія Бова, яка буде пробувати свої сили в цій категорії. До речі, в 2012 році вона стала чемпіонкою світу в категорії 69 кг, але тоді це, на жаль, була не олімпійська категорія.

Але хочу додати, що й у інших вагових категоріях очікується дуже серйозна боротьба.  Окрім досвідчених боксерок, буде багато молоді – я сподіваюся, що вдасться відкрити нові імена, нові таланти. Мені дуже приємно, що Федерація боксу України, Федерація боксу Черкаської області, влада Черкаської області та міста підтримують проведення Кубка України з боксу серед жінок. Самі бачите – тут пристойний змагальний рівень, висока конкуренція, з’явилося багато молоді, на яку цікаво буде подивитися на рингу з давно визнаними авторитетами…

Словом, запрошую любителів боксу на ці змагання. Впевнений, вони будуть цікавими.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань