Дмитро Шенцев: «У бою Гвоздик – Бетербієв кожна дрібниця важлива – не буде другорядних факторів»

05:35 | 19 октября 2019
Сьогодні – велике свято боксу: на ринг філадельфійської арени Liacouras Center вийдуть непереможні боксери напівтяжкої вагової категорії – українець Олександр Гвоздик і росіянин Артур Бетербієв.

Сьогодні – велике свято боксу: на ринг філадельфійської арени Liacouras Center вийдуть непереможні боксери напівтяжкої вагової категорії – українець Олександр Гвоздик і росіянин Артур Бетербієв. Об’єднавчий титульний поєдинок двох різних, але дуже обдарованих боксерів, які максимально наблизилися до цілі, що є спільною для них обох – зібрати в одних руках всі пояси.

Харків’янин Гвоздик – гордість українського боксу. Бронзовий призер Олімпіади, чемпіон Всесвітньої Універсіади, володар Кубка Європи, чемпіон світу серед професіоналів WBC. Про надважливий бій Саші ми попросили розповісти першого віце-президента ФБУ Дмитра Шенцева. Дмитро Олексійович розповів про враження від старту Гвоздика на професійному ринзі та очікування від бою з Бетербієвим.

– Ви – один із тих, хто пам’ятає ще «витоки» майбутнього чемпіона Олександра Гвоздика. Могли б подумати, що саме Саша дійде до об’єднавчих чемпіонських боїв?

– Так. Однозначно. У нас на Харківщині про Гвоздика з великою повагою говорили ще з його юних літ, знали, що це не тільки обдарований, але й вольовий боксер. Пам’ятаємо його перемогу на Кубку Європи, здобуту якраз у Харкові. Саша знає, що на батьківщині за нього завжди переживають. Сьогодні харківські любителі спорту будуть від пізньої ночі – до раннього ранку чекати вістей із Філадельфії. Як і всі вболівальники боксу по Україні та світу – самі розумієте, якого це рівня бій, яке його значення та інтерес.

– Гвоздик, як і Усик із Ломаченком, в професіонали пішов уже в зрілому віці після чудової аматорської кар’єри. Не прогадав?

– Самі бачите – після «горнила» Олімпіади, чемпіонатів світу та Європи, всіх аматорських змагань боксери виходять більш досвідченими, стабільними, прогнозованими. Це – чудова школа, яка визначає всі найкращі якості бійця та вчить їх розвивати. Популярність цих чемпіонів, багато в чому, ґрунтується на тому, що їхній талант проявився на Олімпійських іграх, на інших змаганнях, де їх встигли побачити та запам’ятати.

– Перехід Гвоздика на професіональний рівень можна назвати плавним?

– Про це свідчить результат – він, як і Бетербієв, підійшов до сьогоднішнього бою непереможним.

– Вивіска бою дуже гучна, значення також величезне для обох спортсменів, чого очікуєте від Гвоздика та Бетербієва?

– Передовсім, хорошого, якісного боксу. Суперники знайомі – десять років тому зустрічалися на рингу в Туреччині. Бетербієв перетинався і з іншими українськими боксерами – зокрема, програвав Усику на Олімпіаді. Такі попередні перетини завжди додають інтриги великому бою.

Конкретно по бою – обидва боксери є яскравими нокаутерами. Вони досить рідко доводять бої до пізніх раундів, уміють якісно загострити, прочитати суперника й за рахунок яскравих атак завершити достроково. При досить пристойному послужному списку, чудовій статистиці успішності боїв можна впевнено говорити, що це буде свято боксу із абсолютно непрогнозованим сценарієм.

– Наскільки великим буде вплив цього бою на вагову категорію в цілому?

– Хоча попереду бій Ковальов – Альварес, а не так давно боксував Бівол, можна вважати, що саме цей бій багато в чому задасть тон напівтяжкій вазі в професіональному боксі. Два боксери в розквіті сил із безпрограшними серіями будуть майбутнім цієї категорії. І всі провідні боксери та промоутери зараз чекатимуть підсумку протистояння Гвоздик – Бетербієв. Переконаний в тому, що саме цей поєдинок може претендувати на звання «Поєдинку 2019 року».

– Який фактор назвете для цього бою як вирішальний?

– Виділяти щось одне вважав би неправильним: у боях такого рівня не буває другорядних факторів. Величезну роль зіграють тактика, мотивація, поточна фізична форма, готовність виконувати тренерські установки та уважність, обережність – буквально все! Тому що на ринг виходять боксери великого класу та досвіду, які вже багато бачили й готові використати найменший шанс, найменшу можливість, найменшу помилку суперника.

Але якщо брати в ігровому плані, то я б виділив такі моменти. По-перше, дистанція – самі знаєте, яка манера у цих боксерів. Гвоздику буде важливо уникати ближнього бою, тримати суперника на відстані й працювати своїми фірмовими ударами. Ви знаєте, що при практично рівній вазі у Саші суттєва перевага як у зрості, так і в розмаху рук. Такий козир гріх не використовувати, а тим більше, в бою проти яскравого нокаутера.

– Кожен із боксерів мріє про перемогу й думає: а що далі?

– А далі – подальше об’єднання титулів. Переможець цього бою матиме шанси стати королем напівважкої категорії та відкриє собі шлях до домінування на багато років.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань