Валерій Даниленко: «Другий рік поспіль Харківська область здобуває першість на Чемпіонатах України»

13:35 | 04 октября 2019
Другий рік поспіль збірна команда Харківської області стає кращою в загальнокомандному медальному заліку.

Другий рік поспіль збірна команда Харківської області стає кращою в загальнокомандному медальному заліку. Виступ команди на цьогорічному Чемпіонаті України оцінив тренер Національної збірної України, старший тренер збірної команди Харківської області Валерій Даниленко, який плідно працює на цьому посту вже понад 10 років, зібравши для Харківщини велику кількість медалей і трофеїв.

– Валерій Олексійович, як оціните виступ боксерів Харківщини на чемпіонаті України не лише з точки зору результату, а й із точки зору якості виступів?

– Як багаторічний старший тренер збірної Харківської області, який 13 років очолює цю команду, бачив різні турніри. Нам уже є з чим порівнювати. Скажімо минулого року у нас було 10 медалей, але було й десять категорій. Цього року у нас 8 категорій, зате 6 медалей. Варто враховувати також й те, що на цьогорічному чемпіонаті України не боксував лідер нашої команди Коля Буценко (він виступає за місто Харків). Відповідно, могла була б бути ще одна золота медаль. А так підсумок виступів наших боксерів: дві золотих, три срібла і бронза. На мою думку це дуже пристойний результат. Ми обійшли в цих показниках багато команд із різних областей. Причому, у найближчих конкурентів, наскільки я дивився, по три медалі. Для мене дуже приємно, що ми перемогли в загальнокомандному заліку і при цьому, що дуже важливо, ми бачимо прогрес багатьох наших спортсменів.

– Давайте розберемо виступи боксерів Харківської області за ваговими категоріями.

– У категорії 57 кг мав виступати багаторічний лідер не лише харківського, але й українського боксу – Микола Буценко. На жаль, він на тренуванні незадовго до початку турніру отримав травму, яка завадила йому але взяти участь у турнірі. У цій категорії за нашу область боксував Станіслав Паляничко – досвідчений уже боксер, неодноразовий призер чемпіонатів України. В 1/8  він боксував з представником Рівненської області Андрієм Огородником. Вів два раунди, але пропустив у третьому раунді важкий удар і програв бій через явну перевагу. На момент цього удару він вів за очками, але, на жаль, програв. На Стаса ми сподівалися – він мав усі шанси фінішувати з медаллю, але в підсумку рано зійшов із дистанції.

Категорія 63 кг, як відомо, зібрала боксерів відразу кількох категорій, тут була дуже пристойна боротьба. Підібралися висококласні боксери. Чемпіон Європи Юра Шестак раніше боксував у 60 кг, але після об’єднання категорій вимушений був перейти у важчу категорію. Перед початком змагань його вага була десь 61,5 – 62 кг. А в цій вазі в основному боксували хлопці, які зганяли по декілька кілограмів. Тому було важко. Його суперником у фіналі став чемпіон України в 64 кг Ярослав Харциз. Зрозумійте мої почуття – нікого не хочу образити, це двоє моїх вихованців, чемпіони України в своїх колишніх категоріях, я не можу оцінювати їхні бої, хай це роблять інші фахівці. Мені приємно, що обидва вони дійшли до фіналу, але й прикро, що двоє таких сильних боксерів після реформи категорії змушені конкурувати в межах однієї ваги, хоча обидва заслуговують на визнання й ліцензії на міжнародні змагання. Був дуже рівний та конкурентний бій. Виграв фінальний бій Харциз, але і в ньому, і в Шестаку вбачаю серйозні перспективи. А ще ж третій мій учень боксував у цій ваговій категорії – Яніс Куриленко, він програв Харцизу в бою за медалі.

У категорії 69 кг нашу область представляв молодий боєць Артем Назаров. У нього все попереду, раніше він великих результатів не показував, тут програв у першому ж колі. Але хай набирається досвіду, «оббивається», для нього така практика досить корисна.

У категорії 75 кг за нас боксував Дмитро Богданов. Це був його дебют у серйозних змаганнях, але при цьому він приємно здивував. Маючи в активі 20+ боїв, він вийшов боксувати з тернопільським боксером Мандзюком і дав йому потужний бій. Володимир виграв роздільним рішенням суддів, але Діма продемонстрував бойовитість, непоступливість, видав рівний бій із гарним суперником. Молодець, проявив волю й характер, програвши вчисту перший раунд, потім вирівнявся і навіть переважав.

У категорії 81 кг у нас був Максим Коц – один із найстарших наших бійців, який має вже пристойний досвід змагань такого рівня. І при цьому він реально виступив на хорошому рівні. Провів на одному диханні чемпіонат України – виграв у маріупольця Приходька, чернігівця Жасана – вважаю, дуже цікавого боксера, лише в фіналі поступившись Степану Грекулу із Чернівців. Досвідчений суперник, але по ходу бою додавав, «пізно прокинувся». Коц – молодець, це один із найкращих його чемпіонатів.

У категорії 91 кг у нас боксувало аж чотири боксери, троє з них – із медалями. Дмитро Галаган по ходу турніру програв земляку Рамазану Муслімову, Муслімов – Роберту Мартону, Мартон – Горскову. Саме Сергій серед чотирьох представників Харківщини став чемпіоном у цій складній, конкурентній категорії. При цьому аплодую і іншим нашим хлопцям, а особливо – Мартону, це також приємний сюрприз, він здорово боксував, і фіналі створив конкуренцію Горскову, який виграв за очками. Муслімова ми вже знаємо – чемпіон України, учасник Євроігор. Горскова теж знаємо – чемпіон України в цій вазі, а от Мартон минулому року був третім, зараз – другий, і обіграв серйозного суперника Муслімова. Щодо Горскова, Серьожа – рівний, надійний боксер. Він завжди боксує стабільно, хай не завжди настільки ефективно, як хотілося б. Але саме ось ця надійність трудяги, вона й відзначає Горскова, який став чемпіоном України.

У категорії 91+ у нас не було представників, але відзначу рівень турніру і той супер-бій Вихриста та Рогави. У нас у Харкові вже кілька років нема представника у цій категорії, тому стежили зі сторони.

– Вражає: кілька «дербі» Харківщини, потужне представництво у висококонкурентних категоріях…

– Наші успіхи – це результат роботи всієї федерації, всіх причетних. Відзначу не лише боксерів і тренерів, а й керівництво наше. І фінансову складову, і інтереси Харківщини на всеукраїнському рівні та навіть міжнародному, забезпечує злагоджена робота нашої обласної федерації в співпраці із Федерацією боксу України. Вдячні Дмитру Шенцеву – першому віце-президенту ФБУ, який реально тримає руку на пульсі боксу, це наш «локомотив», який веде за собою наш спорт. Це Леонід Задорожний – голова обласної федерації. Це віце-президенти нашої обласної федерації Олександр Манчак і Сергій Міщенко, які дуже активно беруть участь у всіх наших процесах, як підготовки, так і виступів.

– Які подальші плани боксерів Харківщини?

– Приємно, що у нас в Україні і на міжнародному рівні щільний, цікавий календар. Зараз, звичайно, всі думки – навколо ліцензійного турніру Олімпійських ігор, який відбудеться наступного року в Великобританії. Як мінімум, троє боксерів із Харківщини можуть представляти в Лондоні збірну України – Микола Буценко, Ярослав Харциз і Сергій Горсков. Попереду – складний відбір, який ще треба пройти без травм і прикрих поразок. І всі думки і федерації, і тренерського штабу – навколо того, як гідно представити нашу країну на Олімпіаді, щоб виправдати сподівання українців, яких прекрасні виступи нашої збірної привчили до перемог.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань