Євген Зиков: «Бокс у Маріуполі зараз на піку своєї популярності»

11:50 | 16 сентября 2019
На фото: міський голова Маріуполя - Бойченко Вадим Сергійович (ліворуч) та перший віце-президент Федерації боксу Маріуполя - Євген Зиков З 23 по 29 вересня у Маріуполі відбудеться чемпіонат України з боксу серед чоловіків.

На фото: міський голова Маріуполя - Бойченко Вадим Сергійович (ліворуч) та перший віце-президент Федерації боксу Маріуполя - Євген Зиков

З 23 по 29 вересня у Маріуполі відбудеться чемпіонат України з боксу серед чоловіків. Про сам турнір, а також про розвиток боксу у приморському місті ми поговорили з першим віце-президентом Федерації боксу Маріуполя Євгеном Зиковим.

- Євгене Васильовичу, що можете сказати про майбутній чемпіонат України, який прийме Маріуполь?

- В рамках Чемпіонату України проводитиметься також й Меморіал Макара Мазая. Цей меморіал є візитною карткою спортивного Маріуполя. До 2014 року він мав категорію «А», але через події, які відбуваються на сході України, він два роки не проводився. 2016 року Меморіал був відроджений і проведений у рамках Кубку України серед чоловіків. Минулого року ми його провели в статусі чемпіонату України U-22, який став відбором до чемпіонату Європи у цій віковій групі. Це традиційний турнірі і він проводитиметься вже в 51-й раз. Для підтримки статусу змагань Федерація боксу України і Міністерство молоді та спорту дають нам право проведення найбільш значимих змагань всеукраїнського масштабу.

Цього разу вперше за довгий час, а якщо бути точним, то з 1981 року, у нашому місті проводитимуться настільки значимі змагання – чемпіонат України з боксу серед еліти. За його підсумками  формуватиметься Національна збірна для участі у кваліфікаційному турнірі для отримання ліцензій на Олімпійські ігри-2020 в Токіо. Президент Федерації боксу нашого міста і за сумісництвом міський голова Маріуполя Вадим Сергійович Бойченко з великим ентузіазмом взявся за організацію цього заходу. Самі змагання вже традиційно пройдуть у відмінному спортивному комплексі «Іллічівець».

Окрема подяка Федерації боксу України на чолі з Володимиром Продивусом, яка довірила нам проводити ці змагання.

Користуючись нагородою запрошую усіх до Маріуполя подивитися на це знакове спортивне дійство. Вхід для глядачів вільний.

- Хто залучений до організації турніру?

- Допомагає міськрада, управління молоді та спорту «М.Спорт», де працюють висококласні фахівці, які мають досвід роботи у спортивному менеджменті серйозного рівня, Федерація боксу України (ФБУ), Міністерство молоді та спорту. Також допомогу в організації надає Донецька обласна державна адміністрація.

- З часом плануєте повернути втрачені позиції турніру?

- Звісно, але для цього необхідно, щоб запрацював маріупольський аеропорт, щоб ми могли зустрічати іноземні делегації, як це було раніше. У зв’язку з цим ФБУ, на чолі з Володимиром Продивусом, надає нам право проведення змагань найвищого рівня задля того, щоб розвивати спорт в усіх куточках України та підтримати розвиток бокс саме а нашому місті.

- Хто з маріупольських спортсменів буде брати участь в чемпіонаті України?

- Від Маріуполя у складі Донецької області планується участь 4 боксерів. У ваговій категорії до 52 кг виступатиме срібний призер чемпіонату України серед дорослих, а також бронзовий призер чемпіонату Європи U-22 Ростислав Білостоцький. Чемпіон України U-22 і бронзовий призер чемпіонату Європи U-22 Дмитро Рибалко виступить у категорії до 75 кг. Серед спортсменів до 81 кг нас представить володар Кубка України серед дорослих, чемпіон України U-22, Андрій Приходько. Це боксери з досвідом, а Дмитро Кугальський буде дебютувати на подібних змаганнях у ваговій категорії 57 кг.

- Які ваші очікування від майбутніх змагань?

- Федерація боксу Маріуполя і керівництво міста очікують медалі від маріупольців. Ми б хотіли бачити свого чемпіона, щоб в подальшому делегувати представника нашого міста на Олімпійські ігри. А в якій вазі це буде - покажуть змагання.

- Які ще змагання проводить Федерація боксу Маріуполя?

- Меморіал – наш найбільш значимий турнір. Свого часу його організував Михайло Михайлович Зав"ялов. Він цього року буде присутній як почесний гість. Раніше це був всесоюзний турнір – на нього з’їжджалися боксери з усього СРСР, щоб поборотися за звання майстра спорту. Десь 2006 року за участі керівництва металургійного комбінату імені Ілліча він став турніром категорії «А». У нас постійно змагалися декілька складів збірної України, неодноразово виступали чемпіони світу і олімпійські чемпіони, причому не тільки українські, а й іноземні. За цей час його учасниками і переможцями були такі зірки світової величини, як Олександр Усик, Василь Ломаченко, Олександр Гвоздик.

Також ми проводимо турнір пам"яті Заслуженого тренера України Володимира Смирнова. Крім того, організовуємо турніри на призи діючих заслужених тренерів, таких як Володимир Харченко і Володимир Кленін. Весною відбувся Всеукраїнський турнір з боксу пам’яті Олександра Хараберюша. В ньому змагалися спортсмени з Донецької, Запорізької, Львівської та Харківської областей, серед яких були і члени збірної України. Цей турнір проводився як матчева зустріч в форматі «стінка на стінку», що дуже подобається нашим глядачам.

- Як оціните теперішній стан розвитку боксу у Маріуполі?

- Завдяки безпосередній участі в боксерському житті міста президента Федерації Вадима Бойченка останніми роками все розвивається. Це стало особливо помітно за результатами, які демонструють наші боксери як на всеукраїнському, так і на міжнародному рівні. Минулого року на чемпіонаті України серед чоловіків до 22 років, що проводився у Маріуполі, було 3 чемпіони з нашого міста. Двоє з них стали призерами чемпіонату Європи цього року. У нас стабільно є член дорослої збірної України. Президент поставив перед нашою Федерацією завдання підготувати і виховати олімпійського чемпіона, якого б Україні подарував Маріуполь.

- А який стан справ з матеріальною базою?

- Футбольний клуб «Шахтар» зараз має маріупольську прописку і є, мабуть, найбільшим платником податків у міський бюджет. Ці кошти йдуть на розвиток спорту у місті. Під патронатом комунального підприємства «М.Спорт» відбуваються різні заходи, в тому числі і боксерські. В рамках розвитку дворового спорту створюються і боксерські секції, які набирають не тільки перспективних юних спортсменів, а заняття проводяться також для дорослих і літніх людей.

Зараз бокс у Маріуполі перебуває на піку розвитку і відвідування боксерських клубів є такж яскравим свідченням моїх слів. У нас щорічно відкриваються нові секції боксу у передмістях. Рік тому на конгресі WBC, який у Києві проводив мер столиці Віталій Кличко, було проведено благодійний аукціон на якому зібрали кошти для побудови спортзалу у Маріуполі. На сьогоднішній день Маріупольська міська рада відвела земельну ділянку для його побудови. Зараза процес побудови перебуває на стадії розробки проектної документації.

Також хотів би в черговий раз подякувати керівництву ФБУ в особі її президента Володимира Продивуса за те, що нам довірили проведення чемпіонату України. Для нас це дуже важливо.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань