Олександр Подаваленко: «Держава повинна створювати умови для меценатів, які прагнуть розвивати спорт»

15:20 | 12 сентября 2019

Керівник прес-служби Федерації боксу України розповів про те як розвивається медійний напрямок Федерації боксу України та обласних осередків ФБУ, поділився напрацюваннями, що робить ФБУ до залучення спонсорів та партнерів до фінансування спорту та як, на його думку, має в цьому допомагати держава.  

- Олександре, на сьогоднішній день які Ви могли б виділити обласні осередки ФБУ, які можна з впевненістю назвати активними в медійному напрямку?

- Безумовно це федерації Харківської, Херсонської, Одеської областей та, безумовно, хочу відмітити й Федерацію боксу міста Києва. Це дійсно ті колективи, в яких на високому рівні поставлена спортивна складова їх роботи, а також ці Федерації є медійно-орієнтованими та роблять багато роботи в цьому напрямку. Також активно розпочинає роботу у цьому напрямку й Вінницька. Президент Вінницької обласної Федерації боксу Олег Алекса та віце-президент Олександр Ревунов поставили чітке завдання активно розвивати медійну складову регіону. Це свідчить про те, що в вищеперерахованих Федераціях чітко та грамотно вибудована вся керівна вертикаль і кожен в цих колективах професійно підходить до роботи. Від цього виграють усі. Про їх спортсменів знає вся Україна, про їх Федерацію знають загалом та, як результат, це дає змогу залучати до проведення змагань а підготовки їх спортсменів значну кількість спонсорів.

- Ну а все ж таки, чи можна на сьогоднішній день назвати еталонною одну Федерацію, яку можна було б за приклад поставити усім?

- Напевно ні. Одну Федерацію виділити неможливо. Адже за успіхами українського боксу загалом та показниками популярності боксу в нашій країні стоять усі без виключення обласні осередки. Просто хтось медійній складовій, популяризації боксу та залученню спонсорів  прикладає багато уваги, а хтось взагалі вважає за непотрібне розвивати ці напрямки. Проте, як на мене, це дуже хибна думка, яка суттєво гальмує їх загальні показники розвитку. Безумовно, можна мати багато талановитих спортсменів, які показують непогані результати на внутрішній та міжнародній аренах, проте якщо про цих хлопців, про внесок роботи обласних федерацій та їх тренерів не буде знати ніхто, то це не є правильним рішенням. Взагалі ідеальна формула успішної Федерації як на мене виглядає насупним чином: високі спортивні результати-медіа підтримка-як результат залучення спонсорів та партнерів. Така формула дасть можливість залучати спонсорів та партнерів до роботи, до підготовки спортсменів та загалом розвитку боксу в регіоні, а також, в свою чергу, буде слугувати додатковою мотивацію для усіх. Повірте, в кожному куточку нашої держави є достатня кількість заможних людей, меценатів, крупних фірм та компаній, які готові допомагати спорту, проте з ними потрібно працювати, розмовляти, створювати умови, а не очікувати, що самі спонсори мають прийти до них з мішком грошей. 

- Зараз можна з впевненістю сказати, що український бокс в числі лідерів по впізнаваності їх боксерів на світовій арені?

- Безумовно. І саме цим нам необхідно активно користуватися та працювати над тим, щоб не знижувати цей рівень. Ми маємо підтримувати цю хвилю популярності та робити все, що б, що найменше, підтримувати цей рівень. Яскравим свідченням моїх слів є те, що в якому куточку світу ви б не знаходились, усюди знають про наших боксерів. Якщо ми говоримо про світовий бокс сучасності, то такі прізвища як: Ломаченко, Усик, Гвоздик, Хижняк знають усюди. Окрім того в багатьох країнах знають нашу команду «Українські отамани», пам’ятають успіхи нашої збірної на Чемпіонатах світу, Олімпійських іграх. Відповідно завдяки таким здобуткам паралель проводять й на українську школу боксу та асоціюють це з нашою країною загалом. А взагалі я хочу відмітити те, що поняття українського боксу вже стало брендом і я радію з того, що маю до цього відношення. Це і є той успішний показник про який я говорю. За таким принципом мають і розвиватися й обласні Федерації. Потрібно робити все, щоб їх боксери були свого роду «Ломаченками» в своєму регіоні в плані популярності та намагалися наздоганяти наших видатних чемпіонів по спортивним досягненням. Повірте, в кожній області є достатня кількість хлопців, дівчат, тренерів, якими має пишатися вся наша країна. Це саме ті люди, якими в майбутньому пишатиметься весь світ.

- А кого б взагалі Ви поставили номером один в плані медійності серед українських боксерів в сучасному світовому боксі?

- Це, безумовно, Василь Ломаченко. Те як працює Василь та його команда в напрямку свого розвитку та збільшення популярності – це дійсно заслуговує оплесків. Василя Ломаченка мало хто знав  в США, а тепер він дійсно знакова медійна фігура. Мені складно навіть уявити, скільки роботи потрібно було виконати, що б навіть такому неймовірно талановитому боксеру з України стати настільки бажаним та популярним спортсменом в США. Він випускає бренд спортивного одягу та спортивного екіпірування «LOMA», який користується популярністю в Штатах та в усьому світі. Він співпрацює з всесвітньо відомими брендами. Ним захоплюються світові зірки спорту та ТВ. Він дійсно стає номером 1 в спортивному медійному світі США і це викликає повагу. Боб Арум та Егіс Клімас дійсно професіонали свої справи. Вони як хрестоматія побудови бренду в боксерському світі. Правда, дуже подобається спостерігати, як розвивається Василь Ломаченко і знаєте, мені дуже приємно бачити те, що сам Василь дійсно кайфує від цього. Проте, що є цілком логічно, свій статус номера 1 Василь Ломаченко підтверджує в тренувальних залах та боксерських рингах.

- Повернемося до українських реалій. В спорті є безліч потужних постатей, які в той чи інший час були напрочуд активні в підтримці українського спорту. Є як позитивні, так і негативні приклади спортивного менеджменту від них. Кого Ви б могли б виділити серед бізнесменів, компаній, які підтримують український спорт та активно його розвивають.

- Я не буду нічого вигадувати. Для мене це президент Федерації боксу України - Володимир Степанович Продивус, який вже протягом десяти років очолює Федерацію боксу України. Усі без виключення проекти, які проходили на території України проходили за його підтримки. Це взагалі унікальна людина, яка не прийшла на піці популярності українського боксу та склала свої повноваження після, наприклад, успішного 2012 року. Він навпаки, не дивлячись на усі труднощі, продовжує розвивати бокс. Лише дійсно сильні лідери та сильні люди, які душею полюбляють справу, якою займаються, здатні на це. Мені навіть здається, що саме складнощі та їх вирішення додатково мотивують його до роботи.

Успішність Володимира Продивуса як президента ФБУ полягає в трьох речах. По-перше, йому вдалося згуртувати довкола ФБУ чудовий колектив, який йде в ногу з часом і наполегливо працює як єдиний механізм. Ми відчуваємо його підтримку і відповідаємо результатами своєї роботи. По-друге, він активно лобіює інтереси українського боксу на державному рівні. Це в свою чергу дає нам змогу приймати в України змагання найвищого рівня. І третє, Володимир Продивус активно відстоює інтереси українського боксу й на міжнародній арені. Без перебільшення можу сказати, що без цієї роботи  було в складно нам демонструвати ті результати на міжнародній арені, які ми маємо зараз.

Резюмуючи скажу те, що задля досягнення такого результату Володимир Степанович Продивус вкладає в українськи бокс неймовірні кошти, свій час та зусилля. Я навіть не можу наразі уявити, яку кількість фінансів Володимир Продивус інвестував в бокс. Головне в цьому те, що ці інвестиції ніколи не повернуться інвестору у вигляді фінансів. Ці інвестиції повернуться виключно у вигляді нагород та успіхів наших команд. Для себе я зрозумів одне, що якби кожен віддавався своїй роботі так як робить це Продивус, то ми були б номером один у всьому. Як би це патріотично не звучало, проте скажу відверто, без нього я взагалі не уявляю сьогоднішній український бокс.

Відповідно, хочу зазначити також і те, що держава зі свого боку має робити усе необхідне, щоб стимулювати таких людей та підтримувати їх ініціативи та бажання розвивати український бокс.

- Як Ви вважаєте, які сприятливі умови може запропонувати держава для спонсорів та меценатів в умовах наших реалій?

- Дуже актуальне питання. Як на мене повинна бути побудована система прозорих взаємин між державою, спортивними організаціями різних рівнів і особами (юридичними та/або фізичними), зацікавленими в фінансовій підтримці спорту. Таких людей, насправді, багато, а можна залучити ще більше, при грамотному організації цих взаємин. Реальні пільги та зниження податків для потенційних спонсорів гарантовано привернуть додаткові джерела фінансування в спорт. Це дозволить, на мою думку, виводити з тіні цілі сектори економіки. Від цього виграє не лише український спорт, а й держава в цілому.  

- Як на мене, то Федерація боксу України є в числі тих провідних спортивних організацій в Україні, в плані кількості залучених спонсорів та партнерів до організації змагань.

- В цьому знову ж таки величезна заслуга нашого керівництва. Фактично усі спонсори, які залучаються до проведення змагань, це виключно ті фірми та компанії, яких приводять в бокс наше керівництво. Це ті фірми, власників яких наше керівництво знає. І допомагають вони в переважній більшості виключно завдяки чудовим відносинам з нашими керівниками. Такі реалії сьогодення.  

Для прикладу наведу першого віце-президента ФБУ, харків’янина Дмитра Олексійовича Шенцева. Це людина, яку знає вся Україна як мецената, який розвиває спорт в нашій державі. Саме завдяки таким людям як він бокс в Харківській області став спортом номер один. І саме завдяки його старанням Харків за останні роки провів найбільшу кількість провідних національних та міжнародних стартів. Саме завдяки відмінним менеджерським здібностям, своїх харизмі та професіоналізму, чудовим взаєминам з міською та обласною владою, завдяки тісній співпраці зі спонсорами та партнерами, Дмитру Шенцеву вдалося вивести бокс в Харківській області на такий високий рівень та, як результат, дати нашій державі велику кількість спортсменів, які прославляють нашу державу на міжнародній арені.

Окрім того в плані залучення спонсорів активно працює Київська міська федерація боксу. В столиці бокс також активно розвивається. На змаганнях боксери отримують солідні грошові премії і це дуже тішить. Та й взагалі місто Київ приймає напрочуд велику кількість змагань. Не менш вадливо, що і самі боксери відчувають персональну підтримку з боку керівництва. Дуже імпонує в цій Федерації підхід до роботи Кирила Шевченка та Олександра Негоди.

Після проведення нещодавніх виборів нового президента свіжий ковток повітря отримала Одеська обласна Федерація, яку очолив Халід Мусаєв, а генеральним секретарем став Микита Лукін.

Велика подяка херсонській обласній Федерації, яка також проводить величезний об’єм роботи. Проведення спортивних заходів, тренерських семінарів, зборів та, на чому я хочу наголосити, активна робота в медійному напрямку. Владислав Миколайович Мангер, Олександр Олександрович Трутнєв, Віталій Вибранський. Це саме ті люди, які задають високий темп розвитку боксу в регіоні. 

Львівська обласна Федерація також завжди готова підставити плече. Велика подяка президенту Федерації, першому віце президенту ФБУ Олександру Павельцю, а також, безумовно, Степану Миколайовичу Продивусу за підтримку українського боксу загалом.

- Один з найбільш успішних інструментів популяризації спорту та спортсменів є телебачення. Наскільки активно наразі телеканали співпрацюють зі спортом?

- В цьому напрямку Федерація боксу України проводить дуже активну роботу. Ми завжди намагаємось тісно співпрацювати з телеканалами та усіма без виключення ЗМІ. Федерація робить регулярні розсилки по нашим ЗМІ ключових подій і ми бачимо активний фітбек, коли моніторимо наші новини. Ми завжди намагаємось залучати наших спортсменів на теле- та радіо-ефіри на національному та регіональному рівнях та й загалом рівень цікавості ЗМІ та ТБ до боксу мене дуже тішить. Велика подяка усім.

Окрім того зараз ми залучились активною підтримкою з боку маркетингової компанії Quadrate 28, яка консультує нас з багатьох питань та допомагає розвивати український бокс. Дякуємо їх професійній команді за допомогу.

В плані висвітлення успіхів наших боксерів та популяризації українському боксу загалом – в цьому питанні величезна подяка телеканалу «XSPORT» та особисто Дмитру Лазуткіну. Це дійсно та людина, яка перебуває на тому місці де вона має бути. Великий професіонал та людина, яка дійсно любить спорт. Окрім того хочу зазначити, що фактично усі телеканали відвідують наші заходи завжди, відкриті тренування національних збірних перед важливими міжнародними стартами. Ось для прикладу телеканал 1+1 за останні декілька місяців випустив чимало сюжетів про український жіночий бокс. Окрім того знімальна група каналу була разом з нашою командою й на чемпіонаті Європи в Іспанії. Велика також їм за це подяка. Телеканал UA:Перший також завжди з нами, як і телеканал «Київ». Та й загалом усі канали активно цікавляться спортом. Проблема просто в тому, що спортивних редакцій залишилось лічена кількість. Це, в свою чергу, також проблема відсутності спонсорів та партнерів.

- Щодо популяризації олімпійського боксу. Як підвищувати цікавість глядачів та спонсорів до змагань?

- В цьому плані Федерація боксу України завжди покращує стандарти проведення змагань та намагається наближати їх до світових та європейських стандартів. Прямі трансляції, залучення найкращих спортивних арен до проведення змагань, комфортні умови для глядачів та учасників, активна медіа та рекламна підтримка. Це саме та невелика кількість пунктів завдяки яким ми намагаємось виводити бокс на новий якісний рівень. Глядачі прагнуть бачити шоу і ми робимо усе можливе, щоб глядачі це отримували. Спонсори прагнуть, щоб про них чули та знали усі і ми також робимо все для цього. Загалом це величезний об’єм роботи, який ми намагаємось сумісними зусиллями з обласними Федераціями виконувати. Дуже приємно бачити й те, що ті Федерації, які спостерігають за нашою активністю та активністю інших обласних Федерацій, бачать результат та самі активно долучаються до активної роботи. Переконаний, що сумісними зусиллями ми будемо і надалі розвивати наш з вами улюблений вид спорту.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань